GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπηρεσίες εδάφους αεροδρομίων: Το ΕΚ εγκρίνει την περαιτέρω απελευθέρωση

Τα σχέδια για το άνοιγμα της αγοράς των υπηρεσιών εδάφους στα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μέσω της αύξη...

Τα σχέδια για το άνοιγμα της αγοράς των υπηρεσιών εδάφους στα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μέσω της αύξησης του ελάχιστου αριθμού των παρόχων, υποστηρίχθηκαν από την Ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη. Το ΕΚ προσέθεσε κάποια ελάχιστα πρότυπα ποιότητας και ρήτρες ασφάλειας για τις μεταφορές προσωπικού, προκειμένου να διασφαλίσει την αποδοτικότητα των υπηρεσιών και να αποτρέψει το κοινωνικό ντάμπινγκ.
Το ΕΚ με 455 ψήφους υπέρ, 239 κατά και 18 αποχές έδωσε την έγκρισή του στην εν λόγω νομοθετική πρόταση.
Το Κοινοβούλιο εισήγαγε κάποια ελάχιστα πρότυπα ποιότητας υπηρεσιών, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά από τις υπηρεσίες εδάφους των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που εξυπηρετούν περισσότερους από πέντε εκατομμύρια επιβάτες. "Αυτό θα συμπεριλάβει το μέγιστο χρόνο αναμονής για τον έλεγχο αποσκευών, το μέγιστο χρόνο για την παράδοση της πρώτης και της τελευταίας αποσκευής και τη διατήρηση ελάχιστων αποθεμάτων αποψυκτικού υγρού", εξήγησε ο εισηγητής Artur Zasada (ΕΛΚ, Πολωνία).
Μεγαλύτερος ανταγωνισμός, αλλά δίκαιες συνθήκες εργασίας

Σύμφωνα με την τροποποιημένη πρόταση, ένας ελάχιστος αριθμός τριών εταιριών, από δύο που είναι σήμερα, θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες για τις αεροπορικές εταιρίες στα αεροδρόμια που εξυπηρετούν περισσότερους από 15 εκατομμύρια επιβάτες ή/και διαχειρίζονται περισσότερους από 200.000 τόνους φορτίου το χρόνο. Προβλέπεται επίσης αυστηρός διαχωρισμός των λογαριασμών για τα αεροδρόμια που παρέχουν τα ίδια υπηρεσίες εδάφους.
Οι ευρωβουλευτές προσέθεσαν συγκεκριμένες κοινωνικές διατάξεις, οι οποίες θα εφαρμόζονται επίσης και από τους υπεργολάβους. Σε περίπτωση που οι πάροχοι των υπηρεσιών αλλάξουν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το προσωπικό για τις υπηρεσίες ελέγχου των αεροδρομίων θα μεταφερθεί στο νέο πάροχο και ότι οι συλλογικές συμβάσεις θα γίνουν σεβαστές.
Το 2011, 21 ευρωπαϊκά αεροδρόμια εξυπηρέτησαν πάνω από 15 εκατ. επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του Heathrow στο Λονδίνο, του Charles de Gaulle στο Παρίσι, του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, του Schiphol στο Άμστερνταμ, του Barajas στη Μαδρίτη, του αεροδρομίου του Μονάχου, του Fiumicino στη Ρώμη, του αεροδρομίου στη Βαρκελώνη, του Gatwick στο Λονδίνο, του Orly στο Παρίσι, του Palma de Mallorca, του αεροδρομίου στη Βιέννη, στο Ντίσελντορφ, του αεροδρομίου στο Μιλάνο, στη Στοκχόλμη, στο Μάντσεστερ, στις Βρυξέλλες, στο Δουβλίνο, στο Stansted του Λονδίνου, του Tegel στο Βερολίνο, ενώ περίπου 15 εκατ. επιβάτες εξυπηρέτησε και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, καθώς και τα αεροδρόμια στο Ελσίνκι και τη Λισσαβόνα.
Επόμενα βήματα
Το ΕΚ θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική συμφωνία για το νομοθετικό πακέτο που αφορά τα αεροδρόμια και περιλαμβάνει δύο ακόμη νομοθετικές προτάσεις αναφορικά με τους κανόνες διάθεσης των χρονοθυρίδων απογείωσης και προσγείωσης καθώς και για τους λειτουργικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τα επίπεδα θορύβου. Αυτές οι τροποποιημένες προτάσεις, που στοχεύουν στην αύξηση της αποδοτικότητας των αεροδρομίων, εγκρίθηκαν σε πρώτη ανάγνωση από το ΕΚ το Δεκέμβριο του 2012.
Διαδικασία: Συναπόφαση, πρώτη ανάγνωση
Oι ανακοινώσεις τύπου είναι διαθέσιμες στην ιστοθέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ
Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ (κάντε κλικ στις 16.04.2013)
http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html
Παρακολουθήστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ (κάντε κλικ στις 11.12.2012)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/el/plenary/search-by-date
Δελτίο τύπου μετά την πρώτη ψηφοφορία στην ολομέλεια (12.12.2012)
http://www.europarl.europa.eu/news/el/pressroom/content/20121207IPR04405/html/
Ιστοσελίδα του εισηγητή Artur Zasada (ΕΛΚ, Πολωνία)
http://www.europarl.europa.eu/meps/el/96778/ARTUR_ZASADA_home.html
Νομοθετικό Παρατηρητήριο
http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2011/0397(COD)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση