GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε συνθήκες ... πολέμου λειτουργούν τα νοσοκομεία

της Κορίνας Καφετζοπούλου Χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και τα βασικά υλικά δίνουν καθημερινές μάχες σε ... συνθήκες πολέμου, ασθενεί...

της Κορίνας Καφετζοπούλου
Χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και τα βασικά υλικά δίνουν καθημερινές μάχες σε ... συνθήκες πολέμου, ασθενείς , γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει εκτός ασφαλιστικών ταμείων χιλιάδες Έλληνες, οδηγεί τους πάντες στα ιατρεία των έκτακτων περιστατικών όταν πλέον, το κάθε ιατρικό πρόβλημα, έχει προχωρήσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο στο ΠΑΓΝΗ, η αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια στις επισκέψεις στα ιατρεία των επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αριθμεί 10.000 ασθενείς!

Συγκεκριμένα το 2010 οι συνολικές επισκέψεις των ασθενών σε όλα τα ιατρεία του ΤΕΠ ΠΑΓΝΗ ήταν 87.001, το 2011 ο αριθμός αυξήθηκε σε 90.766 και το 2012 άγγιξε τις 96.655 ασθενών.

Αντίστοιχοι οι αριθμοί και για το Βενιζέλειο.

«Αυτή η αύξηση οφείλεται στην οικονομική κρίση και στην ανεργία. Οι άνθρωποι έχουν αφήσει πίσω το θέμα της υγείας, η πρωτοβάθμια φροντίδα δε λειτουργεί και όλοι έρχονται στα έκτακτα περιστατικά και μάλιστα όταν το πρόβλημα έχει προχωρήσει» τονίζει στο MadeinCreta o πρόεδρος του 13ου ΠΤ Κρήτης Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, Μιχάλης Ροβίθης.

O κ. Ροβίθης Η σημαντικότερη αύξηση, της τάξης του 55,5%, παρατηρείται στο παθολογικό τμήμα. Ακολουθεί η καρδιολογική κλινική σε ποσοστό 28%, η χειρουργική + 12% και η ψυχιατρική + 5%.

Μόνο σε αυτά τα τέσσερα ιατρεία η αύξηση μετριέται σε επιπλέον 7181 περιστατικά, για το διάστημα 2010-2011!

Αύξηση και στο παιδιατρικό ιατρείο

Σύμφωνα με τα στοιχεία η ετήσια κατανομή επισκέψεων στο ΤΕΠ της παιδιατρικής είναι:

2010 11.447
2011 13.264
2012 14787

Οι αριθμοί που ακολουθούν είναι συγκλονιστικοί αν σκεφτεί κανείς ότι το ΕΣΥ υπολειτουργούσε και προ κρίσης. Μάλιστα το 2001 ένας νοσηλευτής αντιστοιχούσε για περίπου 3.000 ασθενείς, ανά έτος.

Ο αριθμός αυτός τώρα έχει κατακόρυφη πορεία αν σκεφτεί κανείς την υποστελέχωση των νοσοκομείων σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των ασθενών.

Αναλογία Νοσηλευτικού προσωπικού ΤΕΠ - ΠΑΓΝΗ ανά ασθενείς ανά χρόνο

1 νοσηλευτής/ 2.832 ασθενείς/ έτος

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία απαιτούνται:

Ένας νοσηλευτής με μόνιμη απασχόληση στο ΤΕΠ ανά 10 προσερχόμενους ασθενείς σε μέρα εφημερίας,

ž4 νοσηλευτές ανά ωράριο εργασίας για ΤΕΠ με 24ωρη προσέλευση ≤100 ασθενών

ž6-10 νοσηλευτές ανά ωράριο εργασίας για ΤΕΠ με 24ωρη προσέλευση >100 ασθενών

Επιτροπάκης Π. Σχεδιασμός και Οργάνωση Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. , 2001

Τα στοιχεία που ακολουθούν κάνουν μια σύγκριση μεταξύ ενός νοσοκομείου της Μ. Βρετανίας και του ΠΑΓΝΗ με ίσο μόνο των αριθμό κλινών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΛΟΓΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕ ΠΑΓΝΗ / Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Μ.Βρετανία

● Πληθυσμός ευθύνης: 470.000
● Κλίνες νοσοκομείου: 700
● Ημερήσια κίνηση ΤΕΠ: 260
● Ιατροί: 3δντές - 18 ιατροί
● Νοσηλευτές: 56

Γραμματειακή υποστήριξη: 8

ΠΑΓΝΗ

● Πληθυσμός ευθύνης: 200.000
● Κλίνες νοσοκομείου: 700
● Ημερήσια κίνηση ΤΕΠ: 500
● Ιατροί: 1 δντής 1 / 8 ιατροί
● Νοσηλευτές21 νοσηλευτές
● Γραμματειακή υποστήριξη: 6

žΠαρά τις όποιες λειτουργικές και οργανωτικές αδυναμίες τα ΤΕΠ στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν το ήμισυ των προσερχομένων στα νοσοκομεία ασθενών.

Αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε ασθενή που χρειάζεται επείγουσα φροντίδα και αποτελούν καταφύγιο και δίχτυ ασφαλείας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

Το ερχόμενο Σάββατο για το τμήμα των επειγόντων περιστατικών θα γίνει ημερίδα με επίκαιρη θεματολογία που αφορά ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό αλλά και το κοινό . madeincreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση