GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Χόρτασε" η Ελλάδα "αλογίσιο" - Δεύτερη στην Ευρώπη στα κρούσματα με το κρέας αλόγου

Τα πρωτεία στα κρούσματα του διατροφικού σκανδάλου με το αλογίσιο κρέας κατέχει η...Γαλλία, μεταξύ 27 Ευρωπαϊκών χωρών, με ποσοστό 13,3...

Τα πρωτεία στα κρούσματα του διατροφικού σκανδάλου με το αλογίσιο κρέας κατέχει η...Γαλλία, μεταξύ 27 Ευρωπαϊκών χωρών, με ποσοστό 13,3%.
Το “ασημένιο διατροφικό μετάλλιο”, κατέχει η χώρα μας. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή δημοσιοποίηση έκθεσης της Κομισιόν, που περιλαμβάνει στοιχεία για 11 χώρες της Ένωσης.

Aπό τους 7.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους που διεξήχθησαν πανευρωπαϊκά, αποδεικνύεται ότι σχεδόν το 5% των προϊόντων που υποτίθεται ότι ήταν μοσχαρίσια, περιείχε αλογίσιο κρέας, χωρίς αυτό πάντως να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Τόνιο Μποργκ, επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Υγείας, οι προσμείξεις αυτές δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ίδιων ελέγχων διαπιστώθηκε ότι στο 0,5% του κρέατος αλόγου που ανιχνεύθηκε ως πρόσμειξη, εντοπίστηκε το κτηνιατρικό αντιφλεγμονώδες σκεύασμα φαινυλμπουταζόνη.

Πρόκειται για ένα σκεύασμα, η χορήγηση του οποίου απαγορεύεται σε ανθρώπους, εξαιτίας των σοβαρών παρενεργειών που εμφανίζονται κάποιες φορές. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων του φαρμάκου, δεν επιβαρύνουν την υγεία μας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., τα συμπεράσματα της ενδελεχούς έρευνας που πραγματοποιούν οι ερευνητές αποδεικνύουν ότι τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε μπροστά σε μια διατροφική απάτη και όχι σε έναν διατροφικό κίνδυνο για την υγεία του Ευρωπαίου πολίτη. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ -κατέληξε ο επίτροπος- τους ερχόμενους μήνες θα πρέπει να θεσπισθούν αυστηρότερες ποινές και μεγαλύτερα πρόστιμα για όποιον προσπαθεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές με σημάνσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Tο σκάνδαλο των προσμείξεων κρέατος αλόγου σε διάφορα κατεργασμένα κρέατα, ξέσπασε στα μέσα Ιανουαρίου, όταν στην Ιρλανδία, σε τυχαίο έλεγχο κατεψυγμένων χάμπουργκερ, ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό αλόγου. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ελέγχων παρόμοιων προϊόντων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., εντοπίστηκαν εκατοντάδες προϊόντα με DNA αλόγου.

Εκατομμύρια προϊόντα αποσύρθηκαν από Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία Ισπανία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, προέκυψε ότι η Γαλλία ήταν η χώρα με τα περισσότερα δείγματα «νοθευμένου» κρέατος, καθώς το ένα στα οκτώ δείγματα που αναλύθηκαν περιείχε γενετικό υλικό αλόγου.

Στην Ιταλία η κατάσταση ήταν καλύτερη, καθώς κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι μόλις το ένα στα 25 δείγματα που αναλύθηκαν περιείχε προσμείξεις κρέατος αλόγου.

Στη χώρα μας, όπως προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τα 200 δείγματα διαφόρων προϊόντων βόειου κρέατος ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό αλόγου σε 12.

Επίσης, κατά την τελευταία διετία (2011-2012) έχουν εισαχθεί 111 τόνοι κρέατος αλόγου με ποικίλες προελεύσεις (26 τόνοι κρέατος αλόγου από την Ισπανία, 50,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία).
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση