GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μ. Βρετανία: Το "αντίο" της Βουλής στη Θάτσερ

Οι Βρετανοί βουλευτές επέστρεψαν νωρίτερα από τις διακοπές του Πάσχα προκειμένου να συμμετάσχουν σε... μια σύνοδο προς τιμήν της Μάργκα...

Οι Βρετανοί βουλευτές επέστρεψαν νωρίτερα από τις διακοπές του Πάσχα προκειμένου να συμμετάσχουν σε... μια σύνοδο προς τιμήν της Μάργκαρετ Θάτσερ. Παράλληλα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την κηδεία της η οποία θα λάβει χώρα στις 17 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εκθείασε την πρώην πρωθυπουργό και το έργο της. Είπε πως ήταν εξαιρετική στην επιχειρηματολογία της και εξαιρετικά ευγενική στην ιδιωτική της ζωή. Ο Κάμερον προσέφερε και μια σειρά ανεκδότων για την απίστευτη καριέρα της Θάτσερ που πέθανε στις 8 Απριλίου στα 87 της χρόνια. «Ας είναι αυτός ο επιτάφιός της: πως έκανε ξανά τη χώρα μας σπουδαία».

Η βρετανική Βουλή συνηθίζει να κάνει ειδικές συνόδους για πρωθυπουργούς όταν πεθαίνουν. Αλλά συνήθως είναι σύντομες. Ωστόσο για τη Θάτσερ προβλέφθηκε η σύνοδος να διαρκέσει τουλάχιστον επτά ώρες ενδεικτικές της περίπτωσης της πρώτης γυναίκας που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας κι έγινε μια από τις πλέον εμβληματικές πολιτικούς της.

Πάντως δεν αναμένεται να είναι όλες οι ομιλίες θετικές ως προς το έργο της Θάτσερ. Κάποιοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος αναμένεται να τονίσουν και τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της ελεύθερης αγοράς που άσκησε όπως η ανεργία ή οι χρεοκοπημένες βιομηχανίες.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ ήταν ο πρώτος ομιλητής. Ο ηγέτης των Εργατικών είπε πως η Θάτσερ ήταν «μια πρωθυπουργός που καθόρισε τη γενιά της». Πως διαφωνεί με πολλά από τα έργα της αλλά πως τη θεωρεί ως μια ξεχωριστή πολιτική φιγούρα.

Διάφοροι αριστεροί βουλευτές δήλωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν στην ειδική αυτή σύνοδο μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός κατοικιών Τζον Χέιλι ο οποίος είπε πως η φήμη της Θάτσερ «είναι πολύ πικρή για να δικαιολογήσει το εθνικό πένθος».

Η διαίρεση που προκαλεί το έργο της Θάτσερ δίχασε και τη συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει η κηδεία της να γίνει δημοσία δαπάνη στις 17 Απριλίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου και στην οποία θα συμμετάσχει και η βασίλισσα Ελισάβετ καθώς κι ηγέτες από όλον τον κόσμο. Υπενθυμίζεται πάντως πως η τελευταία φορά που η Ελισάβετ παραβρέθηκε σε αντίστοιχη τελετή ήταν το 1965 όταν απεβίωσε ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, η ηγέτης της χώρας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τελικά τα έξοδα της κηδείας θα τα επιβαρυνθεί η οικογένεια και μέρος μόνο το βρετανικό κράτος. Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν από τώρα εξαιρετικά μέτρα ώστε να προλάβουν επεισόδια που ίσως προκύψουν ανάμεσα στους οπαδούς της Σιδηράς Κυρίας και τους ορκισμένους αντιπάλους της. agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση