GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων σε περίπτωση οφειλών

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων στήνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν θα επιτρέπει την πώληση ενός ακινήτου, εάν ο ιδιοκτήτης...

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων στήνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν θα επιτρέπει την πώληση ενός ακινήτου, εάν ο ιδιοκτήτης δεν τακτοποιήσει τυχόν οφειλές του...
από το παρελθόν, λόγω ανακριβών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το moneyonline.gr σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρά σε διασταύρωση των στοιχείων που αναγράφονται στο Ενιαίο Τέλο Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και των στοιχείων που αναγράφονται στο συμβόλαιο.

Στόχος των διασταυρώσεων θα είναι να εντοπίζονται τυχόν διαφορές στα τετραγωνικά που δηλώνονται και να καταβάλλεται η διαφορά φόρου που προκύπτει.

Η νέα εγκύκλιος

Ήδη από τις 5 Απριλίου, έχουν τεθεί σε ισχύ διατάξεις που στοχεύουν στον εντοπισμό ενδεχόμενων απωλειών εσόδων, μέσω της απόκρυψης της πραγματικής επιφάνειας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων (αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές κ.τλ.).

Με τις νέες διατάξεις, οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, υποχρεούνται να προσκομίσουν στην εφορία μαζί με το συμβόλαιο και το εκκαθαριστικό πληρωμής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτου του 2009 (εφόσον ήταν υπόχρεοι) ώστε να διενεργηθεί έλεγχος μεταξύ των στοιχείων που δηλώνονται για την αξία του ακινήτου στο Ε.Τ.ΑΚ., και των στοιχείων που δηλώνονται στο συμβόλαιο.

Εάν υπάρχει διαφορά τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει συμπληρωματικό φόρο προκειμένου η εφορία να ανάψει το «πράσινο φως» για τη συναλλαγή.

Η διαδικασία πληρωμής

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι σε κάθε περίπτωση κατά την οποία η επιφάνεια ή η αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, όπως αυτή αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του Ε.Τ.ΑΚ., είναι μικρότερη από την επιφάνεια ή την αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο, η μεταβίβαση θα «μπλοκάρεται» μέχρι ο φορολογούμενος να εξοφλήσει το επιπλέον Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, το οποίο αναλογεί στην επιπλέον επιφάνεια ή αξία, καθώς και τους προβλεπόμενους πρόσθετους φόρους.

Τότε μόνο θα χορηγείται στο φορολογούμενο νέο εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, επικυρωμένο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης.

Σε περιπτώσεις που τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα είναι αυθαίρετα που «τακτοποιήθηκαν» με νόμους των ετών 2010 και 2011, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις συνοδευόμενες από δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι οι αποκλίσεις στα τετραγωνικά μέτρα και στην αξία οφείλονται στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση των κτισμάτων αυτών, ώστε να μην πληρώσουν Ε.Τ.ΑΚ. αναδρομικά για το έτος 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση