GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ρευστότητα - Ταχύτητα – Διαφάνεια»

Βασικά Σημεία Τοποθέτησης του Λευτέρη Αυγενάκη στην επί των άρθρων...


Βασικά Σημεία Τοποθέτησης του Λευτέρη Αυγενάκη στην επί των άρθρων...

συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις»

«Θα επικεντρωθώ στα άρθρα του Σχεδίου Νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις». Με αυτό το Σχέδιο Νόμου, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών απέναντι στη χώρα.

Στόχος του Νομοσχεδίου είναι να διατηρήσει τα θετικά στοιχεία του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και να διορθώσει τις διαπιστωμένες αδυναμίες και δυσλειτουργίες του.

Οι αλλαγές κινούνται πάνω σε έξι θεμελιώσεις πυλώνες:

Επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών το οποίο ζητάει και η αγορα και περιμένουμε να το δούμε. Άρση των αντικινήτρων και η παροχή επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Ενίσχυση της διαφάνειας και των διαδικασιών ελέγχου του αναπτυξιακού νόμου. Ανάπλαση και ανάπτυξη του παράκτιου αττικού μετώπου στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού. Παροχή ρευστότητας ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την αναδιάρθρωση της δομής των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Στο πλαίσιο της διοικητικής ανασυγκρότησης συστήνεται η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, στην οποία θα συγκεντρωθεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων, των σχετικών με τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις με σκοπό την παραγωγή, υλοποίηση και συντονισμό ενιαίας επενδυτικής – αναπτυξιακής πολιτικής.

Όσον αφορά στις Στρατηγικές Επενδύσεις. Ενισχύεται ο ρόλος της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Ακόμη, διευρύνεται το πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων καθώς παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν, η διατήρηση των οποίων θεωρείται κρίσιμη για την εθνική οικονομία.

Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής συμμετοχής και προωθείται η αύξηση της Διαχειριστικής Αμοιβής η οποία θα καταβάλλεται σε δύο στάδια και σε συνάρτηση με την εξέλιξη της επένδυσης.

Δίνεται επίσης έμφαση, στη δυνατότητα εισαγωγής φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων, στο πλαίσιο των περιορισμών του κοινοτικού δικαίου και της υφιστάμενης δημοσιονομικής συγκυρίας.

Για την άρση σημαντικών γραφειοκρατικών εμποδίων και με στόχο την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, καταργείται η ανάγκη έκδοσης πολλαπλών αδειών και αντικαθίσταται με την έκδοση «πολυάδειας».

Διευκολύνονται οι επενδυτές τρίτων κρατών ως προς την παραμονή τους στην Ελλάδα, άλυτο πρόβλημα για πολλά χρόνια, με την παροχή διευρυμένων χρονικών ορίων παραμονής για τους εκπροσώπους των επενδυτικών φορέων και των συνεργατών τους. Παράλληλα παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 300.000 Ευρώ.

Σχετικά με τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων. Με το υφιστάμενο Σχέδιο Νόμου εισάγεται ο θεσμός των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), που διέπουν τις Στρατηγικές Επενδύσεις επί ιδιωτικών ακινήτων αναφορικά με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για το χωροταξικό προορισμό, την επενδυτική ταυτότητα ακινήτων, τη χωροθέτηση και την Παραχώρηση Αιγιαλού και Παραλίας και για τα οποία προβλέπεται αναλογική εφαρμογή των ΕΣΧΑΔΑ, του ν. 3894/2010, περί δημοσίων Ακινήτων.

Ο Επενδυτικός Νόμος στηρίζεται σε 3 βασικές αρχές: Ρευστότητα - Ταχύτητα – Διαφάνεια. Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται επίσης ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών επενδύσεων, που υπάγονται σε επενδυτικούς νόμους. Στο πλαίσιο αυτό:

Οι διατάξεις που εισάγονται αναμένεται να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επενδυτών

Καταργείται ο χρονικός περιορισμός υποβολής επενδυτικών σχεδίων, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο και παρέχεται δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Προβλέπεται νομοθετική κύρωση, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, για τα Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια, το ύψος των οποίων καθιερώνεται στο όριο των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ.

Παρέχεται επίσης νομοθετική εξουσιοδότηση, για ανάθεση ελέγχων επενδυτικών σχεδίων σε πιστοποιημένους φορείς, προς υποβοήθηση του έργου των αρμοδίων Υπηρεσιών.

Συστήνεται αυτοτελές τμήμα επιθεώρησης ιδιωτικών επενδύσεων, που υπάγεται απευθείας στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης,

Υδατοδρόμια

Τέλος, με το Παρόν σχέδιο Νόμου επιχειρείται να δοθεί μία μόνιμη λύση ως προς την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων, έτσι ώστε, οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι τέτοιου είδους μεταφορών, να μπορούν να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην ανάπτυξη της δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ίδρυση και εκμετάλλευση υδατοδρομίων είναι η προσέλκυση επενδύσεων σε αυτόν τον κλάδο, η ανάπτυξη της δραστηριότητας των αερομεταφορών τέτοιου τύπου, η τόνωση του τουρισμού, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές που δεν είναι ευκόλως προσβάσιμες, η ανάπτυξη της περιφέρειας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βεβαίως, η βελτίωση υπηρεσιών μεταφοράς όπου αναπτυχθούν υδατοδρόμια».

Κλείνοντας, μια αναφορά σχετικά με την τροπολογία την οποία κατέθεσε ο συνάδελφος και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ Βορίδης. Κύριε Υπουργέ, η ρύθμιση που ζητά ο κ. Βορίδης με την τροπολογία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Είναι μια ρύθμιση η οποία δεν κοστίζει στο δημόσιο, απεναντίας διευκολύνει τους επενδυτές να «τρέξουν» πιο γρήγορα και ασφαλέστερα τις επενδύσεις, δεδομένου ότι αν θεωρείται ως δάνειο η έντοκη πίστωση από προμηθευτές καινούριων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού θα είναι μια διευκόλυνση για γρηγορότερη απορρόφηση χρημάτων για γρηγορότερη ολοκλήρωση επενδύσεων, την ώρα που οι επιχειρήσεις συναντούν σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση από τις τράπεζες».
Λευτέρης Αυγενάκης
Βουλευτής Ηρακλείου

2 σχόλια

  1. Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη ????ΗΑΑΑΗΑΑΑΑΑΗΑΑΑΗ!!!
    αφήστε τα ταξίδια,& τις βόλτες,
    και βάλτε καμία καταχώρηση στο διαδίκτυο ΝΑ ΜΑΣ ΒΛΈΠΟΥΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    Θα εχουμε παρα πολυ καλυτερα αποτελεσματα απο τις βολτούλες σας
    Η Ελλάδα
    AΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣαπό το MSN to GOOGLE & ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ!!!!
    Δείτε τι κάνουν οι ΙΤΑΛΟΙ οι ΤΟΥΡΚΟΙ .....!!!!!
    ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η ΧΩΡΑ
    ΠΗΓΕ Απρίλιος 2013 ...
    ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΙΑ ΒΛΑΜΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ; ΠΟΙΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΝΕΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΔΑΠ ΚΑΙ ΠΑΣΠ ; ΠΟΙΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΔΑΚΕ ΚΑΙ ΠΑΣΚΕ ; ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ. ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΟΣΟ ΘΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ. ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΟΧΗ. ΝΑ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση