GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Χοντραίνει» η κόντρα στο ΚΚΕ δέκα μέρες πριν το συνέδριο

Δέκα μέρες απομένουν για το συνέδριο του ΚΚΕ και η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ηγετική ομάδα περί την κ. Αλ. Παπαρήγα και τους επικριτές...

Δέκα μέρες απομένουν για το συνέδριο του ΚΚΕ και η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ηγετική ομάδα περί την κ. Αλ. Παπαρήγα και τους επικριτές της γίνεται ολοένα και πιο έντονη.
Πια δεν είναι αφανή μέλη και ελάχιστα γνωστά στελέχη αυτοί που ασκούν κριτική στη γραμμή της ηγεσίας. Από την ημέρα που στο χορό της κριτικής μπήκαν άνθρωποι όπως ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αντώνης Σκυλλάκος, τα πράγματα άλλαξαν σε μια εσωτερική αντιπαράθεση, πρωτοφανή για την περίοδο μετά το 1991, η οποία πλέον μαίνεται για 9ο μήνα.
Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η πολιτική των συμμαχιών του κόμματος αλλά και οι χειρισμοί της ηγεσίας στην κρίση του Ιουνίου και το γεγονός ότι ξεκαθάρισε, πως δεν θα συμμετάσχει σε «καμιά κυβέρνηση».
Η κριτική, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου μέσα από το διαδίκτυο με πιο σημαντικό πυλώνα την ιστοσελίδα «νέα σπορά», καταλογίζει στην ηγεσία φοβική συμπεριφορά τότε, την εγκατάλειψη των αποφάσεων του 15ου συνεδρίου για τη συγκρότηση ενός Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού και Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ) με πολιτικό χαρακτήρα και ροπή στον απομονωτισμό.
Η δημοσίευση των θέσεων για το συνέδριο επεφύλασσε μια έκπληξη στους διαφωνούντες, το ΑΑΔΜ είχε εξαφανιστεί, τη θέση του είχε πάρει η λαϊκή συμμαχία, με αυστηρά κοινωνικό χαρακτήρα, και στην ουσία μέσα από οργανώσεις που ήλεγχε το ίδιο το ΚΚΕ.
Αυτό που συνέβη έκτοτε, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Και στο παρελθόν είχαν υπάρξει διαφωνίες στον προσυνεδριακό διάλογο του ΚΚΕ, ποτέ όμως σε τέτοια έκταση. Εμμέσως πλην σαφώς, οι κατηγορίες που εκτοξεύονταν κατά της ηγεσίας, της απέδιδαν απόκλιση από τις λενινιστικές αρχές. Το ότι η κατάσταση ξέφυγε, το δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το άρθρο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής κ.Π. Μεντρέκα ο οποίος καταλόγισε σε συγκεκριμένους διαφωνούντες «αρθρογραφία διαστρέβλωσης και αθλιότητας κατά των Θέσεων του 19ου Συνεδρίου».
«Πυροβολούν το ΚΚΕ με τα βόλια του αντίπαλου. Στόχος τους είναι να υπονομεύσουν τις αναγκαίες αναπροσαρμογές που πραγματοποιεί συλλογικά το ΚΚΕ, πατώντας πάνω στο 15ο και στα επόμενα Συνέδρια», έγραφε ο Π. Μεντρέκας στο «Ριζοσπάστη» της 28. Μαρτίου.
Στις 30. Μαρτίου, τη σκυτάλη πήρε το σημαίνον στέλεχος του κόμματος και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, κ. Δ. Γόντικας.
Σε ομιλία του που αναδημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη» στις 30.Μαρτίου, ο κ. Γόντικας κατηγόρησε τους διαφωνούντες συντρόφους ότι «υιοθετούν όλες τις εχθρικές αντιλήψεις για το Κόμμα, την πολιτική των οπορτουνιστών κάθε είδους και ταυτόχρονα ενισχύουν το οπλοστάσιο των αντιπάλων σε βάρος του Κόμματος» και δίνοντας μια γεύση για το κλίμα του συνεδρίου πρόσθεσε ότι «οι απόψεις που ζητούσαν από το Κόμμα να μπει στο δρόμο του συμβιβασμού με τις οπορτουνιστικές πολιτικές και της προδοσίας των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, δεν έχουν ακόμα ηττηθεί».
Η απάντηση ήρθε στις 31 Μαρτίου μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» για τον προσυνεδριακό διάλογο, από τον εξόχως προβεβλημένο Ν. Μπογιόπουλο: «Κανένα νέο δεδομένο δεν επιτρέπει αναθεώρηση όσων θεωρητικά και εμπειρικά, κατά το 16ο Συνέδριο, είναι λυμένα.
Εντούτοις στις Θέσεις γίνεται ακριβώς αυτό το λάθος», αναφέρει ο δημοσιογράφος, ο οποίος «χαρακτηρίζει μη πολιτική συμμαχιών» τη Λαϊκή Συμμαχία, και επισημαίνει ότι «θέτοντας ως προαπαιτούμενο κάθε λαϊκής συσπείρωσης τη συμφωνία με τη θέση μας για λαϊκή εξουσία, αφήσαμε αναξιοποίητους σειρά πολιτικούς «κρίκους» και προτείνει «Επαναφορά - επικαιροποίηση του Προγράμματος του 15ου Συνεδρίου, συγκρότηση Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου, με κατεύθυνση την ανατροπή του καπιταλισμού», πρακτικά δηλαδή άλλες Θέσεις για το 19Ο συνέδριο από αυτές που προτείνει η ηγεσία.
Καρφί με σημασία «εμείς δεν είμαστε Μπλανκιστές ώστε να αδιαφορούμε για τη λαϊκή πλειοψηφία», που προϊδεάζει για το πόσο τεταμένη θα είναι η συζήτηση στο συνέδριο, μετά τις πανηγυρικές εναρκτήριες ομιλίες…  

Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση