GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Υγεία χρειάζεται επενδύσεις και όχι περικοπές‏...

Κανένας τομέας δεν έχει καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό από την ύφεση όσο η παροχή υπηρεσιών υγείας. Οι φαρμακευτική περίθαλψη και η πρόσβαση...

Κανένας τομέας δεν έχει καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό από την ύφεση όσο η παροχή υπηρεσιών υγείας. Οι φαρμακευτική περίθαλψη και η πρόσβαση των ασθενών σε ιατρικές υπηρεσίες θεωρήθηκαν από την τρόικα ως περιττά έξοδα που έπρεπε να περικοπούν. Και ενώ κάνεις δεν αμφισβητεί ότι υπήρχαν ύποπτες δαπάνες που θα επιβαλλόταν όχι μόνο να κοπούν αλλά να ελεγχτούν και από τη Δικαιοσύνη η όλη κατάσταση έχει πλέον φτάσει στο άλλο άκρο όπου ο ασφαλισμένος πλέον πληρώνει υποχρεωτικά το ταμείο του και αναγκάζεται να αναπληρώσει και γιατρό και φάρμακα από την τσέπη του όταν έχει ανάγκη.
Οι αρμόδιοι υπουργοί πανηγυρίζουν κάθε φορά που ανακοινώνεται ότι πέτυχαν μια ακόμα μείωση εξόδων στην Υγεία διότι όπως λένε η περικοπή των δαπανών είναι αναγκαία για την «ανόρθωση της οικονομίας». Είναι όμως έτσι; Διότι για τις λεγόμενες «προηγμένες χώρες», που οι εκπρόσωποι τους επιβάλουν στην Ελλάδα αυτά τα μέτρα, οι δαπάνες υγείας δεν θεωρούνται ως έξοδα αλλά ως επένδυση. Ίσως γιατί ένας υγιής γερμανός εργαζόμενος, που δεν ανησυχεί και για τα παιδιά του αν συμβεί κάτι κακό, είναι πιο αποδοτικός από έναν έλληνα εργαζόμενο που δεν ξέρει αν το φάρμακο που μπορεί να χρειάζεται θα καλύπτεται η όχι από τη «λίστα» που συνεχώς πετσοκόβεται για να μειωθούν τα έξοδα.
Στην Ελλάδα δεν έχουν τιμολογηθεί νέα φάρμακα τα τελευταία δυο χρόνια. Έχει υπολογίσει κάνεις το κόστος για τους ασθενείς που είχαν ανάγκη τις νέες θεραπείες; Σίγουρα όχι. Τα ΜΜΕ ξέρουν μόνο να παπαγαλίζουν τους πανηγυρισμούς των πολιτικών ότι η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 41% από το 2009! Δεν χρειάζεται να είναι κάνεις ειδικός για να καταλάβει ότι δεν μπορεί οι μισές δαπάνες για την υγεία τα προηγούμενα χρόνια να ήταν αποτέλεσμα «σπατάλης».
Ακόμα όμως και αν «ξεχάσουμε» το ότι η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό που υπάρχει και μείνουμε στα οικονομικά νούμερα που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας, οι επενδύσεις στην υγεία μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τις «περικοπές». Σύμφωνα με μία έρευνα που έκανε ένας γερμανός καθηγητής, ο Dennis Ostwal, στη Γερμανία ένας στους επτά εργαζομένους απασχολείται στον κλάδο της υγείας, οι εξαγωγές του κλάδου αντιστοιχούν στο 7% των συνολικών εξαγωγών της Γερμανίας, ενώ η προστιθέμενη αξία που δημιουργήθηκε από τον τομέα της υγείας υπολογίζεται σε 224 δις. ευρώ.
Αυτά είναι τα νούμερα σε μια «προηγμένη» χώρα, που η ηγεσία της απαιτεί από εμάς να κόψουμε και την ασπιρίνη, και με την δικιά μας ηγεσία να το δέχεται και να πανηγυρίζει κάθε φορά που πετυχαίνει μια «περικοπή». Τι λείπει από την Ελλάδα για να κάνει τις δικές της επενδύσεις στο τομέα της υγείας και των φαρμάκων αντί να κάνει μόνο περικοπές; Ειδικούς επιστήμονες και δυνατά μυαλά έχουμε και μάλιστα οι περισσότεροι άνεργοι. Θα μπορούσε και η Ελλάδα να αναπτύξει τον τομέα της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας έτσι ώστε αντί για περικοπές να επιτευχθεί και η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη. Το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση για να δοθούν λίγο πιο έξυπνες λύσεις από το γνωστό «πονάει πόδι – κόψει κεφάλι»
Λεύκη Π. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση