GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Χρονοδιάγραμμα καθορισμού ζωνών απόλυτης προστασίας του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα και του περιβάλλοντα χώρου του στον "Αστέρα" Βουλιαγμένης»

από το Γραφείο Τύπου Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θέμα: «Χρονοδιάγραμμα καθορισμού ζωνών απόλυτη...

από το Γραφείο Τύπου Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Θέμα: «Χρονοδιάγραμμα καθορισμού ζωνών απόλυτης προστασίας του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα και του περιβάλλοντα χώρου του στον "Αστέρα" Βουλιαγμένης».

Εν όψει της διαδικασίας εκποίησης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης μετά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστήρ Παλλάς» από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προέβη πρόσφατα σε συγκρότηση επιτροπής αυτοψίας για τον καθορισμό ζώνης Α' απολύτου προστασίας του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα.

Ο εν λόγω αρχαϊκός ναός του 6ου αι. π. Χ., θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ιερά του αρχαίου Δήμου των Αιξωνίδων Αλών (Βούλας-Βουλιαγμένης) και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 142Α/11.04.1929).

Ο ναός ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα εντός της περιφραγμένης έκτασης του «Αστέρα», καθώς δίπλα στις καμπάνες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα εγκατάστασης της 3ης χιλιετίας π. Χ. και κτίρια του 5ου και 4ου αι. π. Χ., που υποδηλώνουν ότι ο εν λόγω ναός υπήρξε καίριας σημασίας με παναττική εμβέλεια, ενώ ήταν συνδεδεμένος με το ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου 3028/2002 (ΦΕΚ 153Α) «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» προβλέπεται ότι: «… τα αρχαία ακίνητα μνημεία που χρονολογούνται έως και το 1453 ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας…». Ως εκ τούτου, η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος δεν περιλαμβάνει τις αρχαιότητες που βρίσκονται στην έκτασή του, καθώς αυτές ανήκουν στο ελληνικό κράτος.

Παρόλα αυτά, μέχρι πρόσφατα δεν είχε ληφθεί η απαιτούμενη μέριμνα για την προστασία του εν λόγω ναού και των περί αυτώ αρχαιοτήτων, καθώς έχει καθυστερήσει ο καθορισμός ζωνών απολύτου προστασίας τους, ώστε να ορίζεται επακριβώς ο περιβάλλων χώρος των μνημείων και να καθίσταται έτσι αδόμητος και μη αποδεχόμενος οποιαδήποτε επέμβαση.

Παράλληλα, εκκρεμεί το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης του ιερού από το ευρύ κοινό, καθώς η μοναδική είσοδος που υπάρχει, είναι αυτή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιο το χρονοδιάγραμμα καθορισμού ζωνών απολύτου προστασίας από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γύρω από τον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα και τις λοιπές αρχαιότητες που τον πλαισιώνουν, ώστε να υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα προστασίας και ανάδειξης του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου που χρήζει άμεσης προστασίας;
Πρόκειται να μεριμνήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού για τη διαμόρφωση ελεύθερης πρόσβασης του ιερού από το ευρύ κοινό;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Οικονόμου

Μαρία Ρεπούση

Γιώργος Κυρίτσης

Θωμάς Ψύρρας

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση