GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Περιφερειάρχης Αττικής για την ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό

Λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα δεκαετιών πρόκειται να δώσει η επικείμενη ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα, στην Αττ...

Λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα δεκαετιών πρόκειται να δώσει η επικείμενη ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα, στην Αττική, αρκεί...
η ανέγερση αυτή να γίνει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 19ης Απριλίου 2013. Η ελληνική Πολιτεία, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, όφειλε να ανταποκριθεί στις επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας μας, μέρος της οποίας αποτελούν και οι χιλιάδες μουσουλμάνοι συμπολίτες μας που διαμένουν μόνιμα στην Αττική.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο κ. Σγουρός επεσήμανε τα εξής:

«Πιστεύω ότι η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα μας δώσει τη δυνατότητα για μία πλήρη ενημέρωση και παρουσίαση των στοιχείων, καθώς και για τη διατύπωση των απόψεων όλων των παρατάξεων, προκειμένου να διαμορφώσουμε γνώμη και να συμβάλλουμε στον κοινωνικό διάλογο που διεξάγεται. Είμαστε, λοιπόν, καταρχήν θετικοί στην κατασκευή ενός επίσημου χώρου λατρείας του Ισλάμ, μιας αναγνωρισμένης θρησκείας. Ένας επίσημος χώρος που θα καταργήσει τα εκατοντάδες διάσπαρτα υπόγεια και γκαράζ, που λειτουργούν σήμερα παράνομα στην Αθήνα ως χώροι προσευχής για τους μουσουλμάνους της Αττικής.

Είναι όμως μεγάλης σημασίας να εξασφαλιστεί η τήρηση της νομοθεσίας, όχι μόνο κατά τη φάση κατασκευής του αλλά και κατά την μετέπειτα λειτουργία και διοίκησή του. Η αυστηρή χωροθέτηση βάσει της νομοθεσίας που σας παρουσίασα, η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, η πρόβλεψη ακόμα και για επιμέρους ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η κυκλοφοριακή ρύθμιση, είναι οι καταρχήν προϋποθέσεις, που πρέπει να ικανοποιούνται. Η κατασκευή θα πρέπει να μην επιβάλλεται και να μην χαρακτηρίζει αρχιτεκτονικά την ευρύτερη περιοχή, ούτε να παραπέμπει σε συμβολισμούς.

Οι μελέτες που έχουν κατατεθεί από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη, παρουσιάζουν ένα σύγχρονο κτίσμα βιομηχανικού σχεδιασμού, χωρητικότητας 350-400 ατόμων. Ουσιαστικά πρόκειται για ανακατασκευή ήδη υπάρχουσας παλαιάς εγκατάστασης. Θεωρούμε ιδιαίτερο πλεονέκτημα το γεγονός ότι δεν θα διαθέτει μιναρέ και ότι το Τέμενος δεν θα είναι ορατό από την Ιερά Οδό. Επιπλέον θα αναδειχθεί ο παρακείμενος Ιερός Ναός του Αγίου Χριστοφόρου, συμβολίζοντας έτσι την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών.

Εφόσον τηρηθούν όλοι αυτοί οι προβλεπόμενοι όροι, τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας, πιστεύουμε ότι θα εξασφαλιστεί η ομαλή άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος των μουσουλμάνων χωρίς να προσβάλλονται τα χρηστά ήθη και χωρίς να διατρέχει κίνδυνο πολιτισμικής εισβολής η ευρύτερη περιοχή και η τοπική κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση