GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Κορεατική Χερσόνησος κατρακυλά προς τον πόλεμο

Οι Αρχές της Βόρειας Κορέας πρότειναν στους ξένους διπλωμάτες να εξετάσουν το θέμα της απομάκρυνσης από την Πιονγιάνγκ. Στο Υπουργείο Ε...

Οι Αρχές της Βόρειας Κορέας πρότειναν στους ξένους διπλωμάτες να εξετάσουν το θέμα της απομάκρυνσης από την Πιονγιάνγκ. Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς το παρόν δεν θεωρούν αυτό το γεγονός αφορμή για πανικό.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της Russia Voice.

Από την άλλη, η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αυτή είναι ολοφάνερη. Πολλοί εμπειρογνώμονες δεν αποκλείεται τη δυνατότητα τοπικών μεμονωμένων συγκρούσεων.

Νωρίτερα επικαλούμενα κάποια στοιχεία της νοτιοκορεατικής κατασκοπείας τα ΜΜΕ ανάφεραν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να εκτοξεύσει πύραυλο στις 15 Απριλίου – προς τιμήν των γενεθλίων του ιδρυτή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Η υπόθεση αδιαμφισβήτητα μπορεί να φτάσει σε μια τοπική σύγκρουση, θεωρεί ο Διευθυντής Κορεατικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Γκεόργκι Τολοράγια:

- Αυτό, μάλλον, συμφέρει στη βορειοκορεατική πλευρά. Γιατί διαφορετικά όλες οι πολυάριθμες θορυβώδεις δηλώσεις θα αποδειχτούν άκαρπες. Αν δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Βόρειας Κορέας οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, ο Κιμ Γιονγκ Ουν απλώς θα εξεφτελιστεί. Δεν θα τον φοβάται κανείς. Γι΄αυτό ακριβώς οι Βορειοκορεάτες πρέπει να αποδείξουν τη σοβαρότητα των προθέσεών τους με ένα «μικρό νικηφόρο πόλεμο». Ή ακόμη όχι με πόλεμο, αλλά με μια μεμονωμένη σύγκρουση. Για να συσπειρωθεί ο λαός τους και να δείξουν στη Δύση ότι είναι καλύτερα να ειρηνεύσουν τη Βόρεια Κορέα, παρά να προσπαθούν να την τιμωρήσουν με στρατιωτική δύναμη. Δεν αντιλαμβάνομαι πολύ καλά, για ποιο λόγο το χρειάζονται αυτό οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα. Θα ακολουθήσει τεράστια πτώση όλων των χρηματοοικονομικών δεικτών. Θα υποστεί σοβαρό πλήγμα όχι μόνο η περιφερειακή, αλλά και η παγκόσμια οικονομία».

Η Πιονγιάνγκ πρέπει να σκεφτεί εκατό φορές, προτού πατήσει τη σκανδάλη. Στο θέμα αναφέρεται ο καθηγητής του Τμήματος Ανατολικών Μελετών του Κρατικού Πανεπιστημίου ΜΓΚΙΜΟ Βαλέρι Ντενίσοφ:

- Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ιδιαίτερα μετά την Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Κορέας και της Συνόδου της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, η οποία υιοθέτησε την απόφαση «Για της περαιτέρω ενίσχυση του καθεστώτος της χώρας, που διαθέτει πυρηνικό όπλο με σκοπό την αυτοάμυνα». Ουσιαστικά χάνονται οι δυνατότητες επανέναρξης των εξαμερών διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του πυρηνικού προβλήματος της Χερσονήσου της Κορέας. Όλα τα μέρη πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την αποτροπή της σύγκρουσης. Τίθεται ο στόχος της συγκράτησης της κατάστασης στο πολιτικό διπλωματικό πεδίο.

Από την άλλη δημιουργείται η αίσθηση ότι οι βασικοί παίκτες δεν τρέφουν και ιδιαίτερη αισιοδοξία. Τα παιχνίδια με σκοπό την αποσταθεροποίηση τελείωσαν. Άρχισε η ίδια η αποσταθεροποίηση. Σήμερα η κατάσταση είναι τέτοια, που είναι αρκετό ένα στοιχειώδες ανθρώπινο λάθος, μια τεχνική βλάβη ή πρόκληση, για να ξεσπάσει η σύγκρουση. Τώρα, για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο χρειάζονται όχι μόνο οι κοινές προσπάθειες όλων των ενδιαφερομένων μερών, αλλά και ένα απλό θαύμα.

Greek Finance Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση