GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χιλιάδες Κρητικοί "έπεσαν" εκτός Κρήτης

Δεν υπάρχει σπιθαμή γης στο νησί, που δεν ντύθηκε στα μαύρα, ούτε μάνα που να μην έκλαψε το παιδί της. Σχεδόν όλες οι οικογένειες έχασα...

Δεν υπάρχει σπιθαμή γης στο νησί, που δεν ντύθηκε στα μαύρα, ούτε μάνα που να μην έκλαψε το παιδί της. Σχεδόν όλες οι οικογένειες έχασαν και κάποιον κοντινό ή μακρινό συγγενής τους κατά τη διάρκεια των πολέμων του 20ου αιώνα.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, υπήρχαν αποσπασματικές μαρτυρίες και καταγραφές για τους Κρήτες που έλαβαν μέρος στους πολέμους του 20ου αιώνα, και έχασαν τη ζωή τους, πολεμώντας εκτός νησιού.

Ο ερευνητής και συγγραφέας κ. Γιώργος Παναγιωτάκης, όμως, στάθηκε «απλά τυχερός» όπως είπε στο MadeinCreta, καθώς βρήκε και αξιοποίησε όλα τα στοιχεία που υπήρχαν για τους πεσόντες του νησιού, στις μάχες εκτός Κρήτης, από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τη διεύθυνση Ιστορίας Στρατού.

«Παλαιότερα όλα αυτό το υλικό δεν ήταν κατανεμημένο ανά γεωγραφική περιφέρεια. Τα στοιχεία ήταν διάσπαρτα και ήταν αδύνατο κάποιος να το συγκεντρώσει. Όταν το έψαξα εγώ απλά ήμουν τυχερός διότι τα ονόματα των πεσόντων ήταν χωρισμένα ανά νομό. Όλα τα στοιχεία που αξιοποίησα ήταν από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τη διεύθυνση Ιστορίας Στρατού».

Αυτή ήταν η αρχή... Εκτός από τα ονόματα των 5317 πεσόντων στα πεδία των μαχών, εκτός Κρήτης, ο κ. Παναγιωτάκης βρήκε και σπάνιο φωτογραφικό υλικό αλλά και το πού έχασαν αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι τη ζωή τους, σε ποιούς αγώνες σε ποιά σημεία, βάσει των στοιχείων του στρατού.

Όλο αυτό το υλικό συγκεντρώθηκε σε ένα βιβλίο – λεύκωμα με τίτλο « 20ος ΑΙΩΝΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΕΚΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ». Σε αυτό αναγράφονται ένα προς ένα τα ονόματα και όλα τα πολύτιμα στοιχεία.

Το βιβλίο όπως φανερώνει και ο τίτλος του, προϊόν μακρόχρονης ερευνητικής και κοπιαστικής προσπάθειας, εστιάζει στους σχεδόν άγνωστους αγώνες της Κρήτης και τις ανεξερεύνητες πτυχές τους.

Ξεκινάει από τους Μακεδονομάχους και συνεχίζει στη δραματική ιστορία όλων των πολέμων. Βαλκανικοί πόλεμοι, Α’ και Β’ Παγκόσμιοι Πόλεμοι, Μικρασιατική καταστροφή, Πόλεμος της Κορέας και Εισβολή στην Κύπρο το 1974. Αυτός είναι και ο θεματικός άξονας του βιβλίου.

«Το πλούσιο φωτογραφικό και εικονιστικό γενικότερα υλικό πρωτοδημοσιευόμενο κατά το μεγαλύτερο μέρος του, προσθέτει τη δική του ιστορική και αισθητική διάσταση σ’ όλους γενικά τους πολέμους», είπε στο MadeinCreta o συγγραφέας.

«Πρόκειται για μια άγνωστη ιστορία», συμπλήρωσε ο ίδιος που είναι και ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γενικού Λυκείου Λιμένα Χερσονήσου, την Κυριακή, 14 Απριλίου 2013, στις 6 μ.μ.

Πρόκειται για μια εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, προς τιμήν των πεσόντων Πεδιαδιτών του Δήμου στους πολέμους του 20ου αιώνα (εκτός Κρήτης).

Μόνο σε αυτή την περιοχή, άλλωστε, οι νεκροί σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο ξεπερνούν τους 170.

Ο κ. Παναγιωτάκης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την ανταπόκριση που είχε αυτή η έρευνα στον απλό κόσμο και στους απόγονους των νεκρών.
madeincreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση