GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μετά την Κύπρο, ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει στρατηγική

Αν μπορεί κανείς να βγάλει κάποιο συμπέρασμα από τις δημοσκοπήσεις , είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχασε ούτε κέρδισε από την περιπέτεια της ...

Αν μπορεί κανείς να βγάλει κάποιο συμπέρασμα από τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχασε ούτε κέρδισε από την περιπέτεια της Κύπρου.
Ο λόγος είναι απλός: Μπορεί να αποδείχτηκε περίτρανα ότι η στρατηγική της «κατάργησης των μνημονίων» της «σκληρής διαπραγμάτευσης» με τους εταίρους και τα ρητορικά σχήματα περί «μερκελιστών» και «παραδομένης κυβέρνησης» αποτελούν φούμαρα απέναντι σε μια απλή ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα κόψει τη ρευστότητα από Δευτέρα.
Ωστόσο, το κούρεμα των καταθέσεων έσπειρε αμφιβολίες ακόμα και σε εκείνους τους πολίτες που είχαν κάτι χειροπιαστό να χάσουν από την έξοδο από το ευρώ - τις καταθέσεις τους – και τάσσονταν ως τώρα πάση θυσία υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.   
Αυτή είναι μια εξέλιξη που μεσοπρόθεσμα αλλάζει τα δεδομένα του πολιτικού παιχνιδιού. Αν οι πολίτες πειστούν ότι τα «κουρέματα» των καταθέσεων θα γίνουν μεσοπρόθεσμα «μανιέρα» για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, όπως δείχνουν αλλεπάλληλες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, τότε η ασφάλεια που παρέχει το ευρώ εξανεμίζεται.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει, ότι η προσέγγιση στο θέμα του ευρώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαχωριστική γραμμή και η παραμονή της χώρας ή όχι στην Ευρωζώνη να αποτελέσει το απόλυτο διακύβευμα του προεκλογικού αγώνα. 
Δυνητικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει έτσι ένα σημαντικό στόχο, ούτως ή άλλως πάντα ήθελε να βγάλει το θέμα του νομίσματος από την πολιτική αντιπαράθεση γιατί πίστευε ότι δεν τον συμφέρει.
Μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, η κοινή γνώμη είναι που περιθωριοποιεί την πολιτική σημασία του νομίσματος, όχι όμως, όπως θα ήθελαν στην Κουμουνδούρου επειδή πίστεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και οι Εταίροι θα λουφάξουν, αλλά επειδή διερωτάται πλέον για τη σκοπιμότητα και τα οφέλη της παραμονής στην Ευρωζώνη.  
Αυτή η εξέλιξη ωστόσο δεν είναι σε κάθε περίπτωση ευπρόσδεκτη για τον κ. Τσίπρα και τους επιτελείς του. Από τη στιγμή που αποδείχτηκε ότι η Γερμανία δεν μπλοφάρει έμειναν χωρίς στρατηγική. Το όχι πάση θυσία στο ευρώ ήταν μια προσπάθεια αναδίπλωσης, όχι ιδιαίτερα πετυχημένη.
Αντίθετα, στρατηγική έχουν ο Λαφαζάνης, ο Νταβανέλος, ο Σαπουνάς και οι έτεροι συνοδοιπόροι της μειοψηφικής Αριστερής Πλατφόρμας και η στρατηγική αυτή λέει έξοδο από την ευρωζώνη που είναι ασύμβατη με τα σοσιαλιστικά τους οράματα.
Αν κάτι έγινε σαφές στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε σε δόσεις, είναι ότι αυτή τη στρατηγική θα προσπαθήσουν να περάσουν στο συνέδριο, στρατηγική στην οποία η πλειοψηφία δεν έχει αυτή τη στιγμή τίποτε να αντιτάξει.
Ο κίνδυνος στην προσπάθεια συμβιβασμού να διολισθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ηγεσία σε απολύτως μειοψηφικές θέσεις είναι ορατός και ενδεχομένως αυτός να ήταν ο λόγος που ο Γ. Σταθάκης προειδοποίησε ότι έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει και έξοδο από το μνημόνιο. Μέσα ή έξω από το ευρώ, κάποιος θα πρέπει να βάλει τα λεφτά και η Γερμανία δεν μπλοφάρει...
Η εσπευσμένη συνέντευξη τύπου που δίνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για τις πολιτικές εξελίξεις θα είναι μια πρώτη προσπάθεια να διορθώσει τη γραμμή και να πείσει, ότι στρατηγική υπάρχει. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, απευθύνεται στο εσωτερικό του κόμματος.    
      
Θέμης Δαγκλής 

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση