GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η έκθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Στα χέρια του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίωνα Γεωργακόπουλου, βρίσκεται η...


Στα χέρια του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίωνα Γεωργακόπουλου, βρίσκεται η...
απόρρητη έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, προκειμένου να γίνει νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση. Αξίζει να σημειώσουμε πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που κάνει η χώρα μας, προκειμένου κάποια στιγμή να μπορέσει να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση αναφέρει πως η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις για τα δεινά που υπέστη στη ναζιστική κατοχή, ή για το κατοχικό δάνειο. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών έχει διαμηνύσει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το θέμα, και γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συσκέψεις για το θέμα στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Μάλιστα, το ζήτημα της προετοιμασίας της διεκδίκησης των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τους Γερμανούς αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, που έχει πάρει το θέμα πιο ζεστά από οποιονδήποτε προκάτοχό του.

Οφείλουμε εδώ να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, η Ελλάδα μπορεί να αξιώσει αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος. Πρόκειται για ποσό 162 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά 108 δισεκατομμύρια ευρώ είναι για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισεκατομμύρια για το κατοχικό δάνειο, που αναγκάστηκε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο 1942-1944. Το συνολικό ποσό των 162 δισ. αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ της Ελλάδας και μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην «Α» πως πέρα από τις δέουσες ενέργειες εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να τεθεί το θέμα και σε ανώτερα κλιμάκια του Βερολίνου.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφτεί σήμερα στις 13:30 το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει από πρώτο χέρι για την απόρρητη έκθεση. iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση