GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι ευρωβουλευτές ζητούν ανανέωση της αμοιβαίας δέσμευσης ΕΕ-Τουρκίας

Χρειάζεται να υπάρξει ανανέωση της αμοιβαίας δέσμευσης για να παραμείνουν εποικοδομητικές οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακ...

Χρειάζεται να υπάρξει ανανέωση της αμοιβαίας δέσμευσης για να παραμείνουν εποικοδομητικές οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές την Πέμπτη. Με το ψήφισμα που υιοθέτησαν επί της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2012 ζητούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το δικαστικό σύστημα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις εσωτερικές υποθέσεις, ενώ εξαίρουν τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο κουρδικό ζήτημα.
"Χρειαζόμαστε τη δέσμευση τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ Ria Oomen- Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία). "Η Τουρκία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και όλες τις άλλες θεμελιώδεις ελευθερίες σύμφωνα με τις αξίες της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την Τουρκία στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Σημαντικές είναι επίσης και οι νέες προσπάθειες για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις", προσέθεσε.
Μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα
Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι καίριας σημασίας για την εδραίωση της δημοκρατίας στην Τουρκία και για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Το κείμενο του ψηφίσματος χαιρετίζει μεν την υιοθέτηση του τρίτου και τέταρτου πακέτου δικαστικών μεταρρυθμίσεων, επιμένει όμως ότι χρειάζεται να αντιμετωπισθεί ο υπερβολικά ευρύς ορισμός των ποινικών αδικημάτων, και ιδίως αυτών που αφορούν τις τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς και τα υπερβολικά μεγάλα χρονικά διαστήματα προφυλάκισης, ενώ χρειάζεται να υπάρξει και οριοθέτηση του ρόλου των ειδικών δικαστηρίων στην πράξη.
Προκειμένου να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία, οι ευρωβουλευτές ζητούν από το Συμβούλιο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το δικαστικό τομέα και τα θεμελιώδη δικαιώματα (κεφάλαιο 23) και τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια (κεφάλαιο 24).
Τα δικαιώματα των γυναικών
Το Κοινοβούλιο χαιρετίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταπολεμήσει τα "εγκλήματα τιμής", την ενδοοικογενειακή βία και το φαινόμενο των αναγκαστικών γάμων και των ανήλικων νυφών, εκφράζει όμως ανησυχίες για το ότι η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, της εκπαίδευσής τους και της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας και την πολιτική.
Κουρδικό ζήτημα
Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τον άμεσο πολιτικό διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον πρώην ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και υποστηρίζουν πως αυτή η εξέλιξη μπορεί να ανοίξει την προοπτική μίας ιστορικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο.
Η "χαμένη ευκαιρία" κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους που η Τουρκία "έχασε μία σημαντική ευκαιρία να ξεκινήσει μία διαδικασία δέσμευσης και εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κύπρο" κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.
Συρία και διεθνείς σχέσεις
Οι ευρωβουλευτές εξαίρουν την Τουρκία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων από τη Συρία, όμως επιμένουν πως η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να αναπτύξουν ένα κοινό στρατηγικό όραμα που θα επιτρέψει να δοθεί ένα τέλος στην κρίση στη Συρία. Επίσης, υποστηρίζουν πως η Τουρκία θα πρέπει να αναπτύξει την εξωτερική της πολιτική σε στενότερο διάλογο και σε συνεννόηση με την ΕΕ.
Το μη νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 451 ψήφους υπέρ, 105 κατά και 45 αποχές.
Διαδικασία: Μη νομοθετικό ψήφισμα
Oι ανακοινώσεις τύπου είναι διαθέσιμες στην ιστοθέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ
Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ (κάντε κλικ στις 18.04.2013)
http://www.europarl.europa.eu/plenary/el/texts-adopted.html
Παρακολουθήστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ (κάντε κλικ στις 17.04.2013)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/video?date=17-04-2013
Ιστοσελίδα της εισηγήτριας Ria Oomen-Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία)
http://www.europarl.europa.eu/meps/el/1122/RIA_OOMEN-RUIJTEN_home.html
Νομοθετικό Παρατηρητήριο http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2012/2870(RSP)&l=en

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση