GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έλληνας απέσπασε το πρώτο βραβείο στα «Photography Masters Cup Awards»

O έλληνας φωτογράφος Γιώργος Κορδάκης απέσπασε το πρώτο βραβείο στον έκτο διαγωνισμό «Photography Masters Cup Awards» που πραγματοποιήθ...

O έλληνας φωτογράφος Γιώργος Κορδάκης απέσπασε το πρώτο βραβείο στον έκτο διαγωνισμό «Photography Masters Cup Awards» που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Στον διεθνή διαγωνισμό, όπου συμμετείχαν συνολικά 8.500 φωτογράφοι, ο Γιώργος Κορδάκης, εκτός από το πρώτο βραβείο, κέρδισε και τιμητική αναφορά για μία δεύτερη φωτογραφία του.

Οι δύο εικόνες που διακρίθηκαν προέρχονται από τη σειρά «10.000 American Movies», την οποία ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να δουλεύει το 2009, όταν αποφάσισε να διερευνήσει το κατά πόσον η περιπλάνηση του στις ΗΠΑ – σε νέες, άγνωστες γι’ αυτόν περιοχές και σε νέα εδάφη -θα ήταν δυνατόν να του ανανεώσει την σκέψη και να τον βοηθήσει στον προσωπικό επαναπροσδιορισμό του.

Στο σημείωμα του καλλιτέχνη που συνόδευε τη συμμετοχή του στα 6α «Photography Masters Cup Awards», ο Κορδάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Φθάνοντας στην Αμερική άρχισα να οδηγώ και να φωτογραφίζω χωρίς συγκεκριμένο στόχο, χωρίς συγκεκριμένο όραμα για την δουλειά. Τα ρετρό αυτοκίνητα, τα κτίρια, τα τοπία έκαναν την καρδιά μου να χτυπάει γρηγορότερα καθώς ανακάλυπτα συνεχώς εικόνες κινηματογραφικών λήψεων που είχαν εισχωρήσει στο μυαλό μου από την παιδική μου ηλικία. Γρήγορα αντιλήφθηκα ότι διερευνούσα αυτές τις παιδικές μνήμες κατασκευάζοντας νέες πάνω στις παλιές. Μικρές πόλεις στο Κάνσας, την Βόρεια Ντακότα ή το Λας Βέγκας με έκαναν να σκέφτομαι τους σκηνοθέτες που πέρασαν από εκεί, εμπνεύσθηκαν και είπαν: Ας γυρίσουμε αυτήν την σκηνή εδώ!».

Στο ίδιο γραπτό, ο φωτογράφος τέχνης και αρχιτεκτονικής, ο οποίος ζει και εργάζεται μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας, αναφέρει : «Όταν ξεκίνησα ένιωθα σαν ηθοποιός σε μια ταινία που δεν τελείωνε ποτέ, αλλά όπως δούλευα αντιλήφθηκα ότι ήμουν μάλλον ένας σκηνοθέτης που αναζητούσε μια πραγματικότητα που ζει μόνο στην αντεστραμμένη εικόνα του καθρέφτη που δημιουργούν οι κινηματογραφικές ταινίες. Ήθελα να κρατηθώ όσο μακριά γινόταν από την τελική εικόνα, από την οποία ήθελα να απουσιάζει τόσο η κάμερα, όσο και κάθε ανθρώπινη παρουσία, ώστε τίποτα να μην σε αποσπά από την λειτουργία της μνήμης».

kala-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση