GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κυριακή Δερέμπεη: Το μέλλον της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στο PRESS-GR

...απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ ( Επιμέλεια: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης ) Γεννήθηκε το Μάρτιο του 1997 στη Θεσσαλονίκη...



...απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

(Επιμέλεια: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης)


Γεννήθηκε το Μάρτιο του 1997 στη Θεσσαλονίκη. Ανήκει στη 4η γενιά προσφύγων, από Πόντο από την πλευρά της μητέρας της και Ανατολική Θράκη και Κωνσταντινούπολη από την πλευρά του πατέρα της.
Κατάγεται από οικογένεια μουσικών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ιεροψαλτών. Ο παππούς της, υπήρξε καθηγητής βυζαντινής μουσικής (Αγία Σοφία Θεσααλονίκης) και δεξιός ψάλτης στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, από τον οποίο επηρεάστηκε και από πολύ μικρή πήρε τις βάσεις στην εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική.
Σε ηλικία πέντε ετών, γράφτηκε για πρώτη φορά σε ωδείο και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Εδώ και τρια χρόνια, μαθαίνει μπουζούκι και σπουδάζει δυο χρόνια βυζαντινή μουσική στη σχολή βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και παράλληλα και με καθηγητή βυζαντινής μουσικής. Επίσης, μαθήματα μονδωδίας κάνει δυο χρόνια. Από πολύ νωρίς, ένιωσε τον παλμό και τον ρυθμό της παραδοσιακής μουσικής, είναι ένας τρόπος έκφρασης γι' αυτήν και θεωρεί πως αυτά τα δυο είδη, της παραδοσιακής και της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, είναι αυτά που τη χαρακτηρίζουν.
Επηρεάστηκε πολύ από τον Χρόνη Αηδονίδη, τον οποίο θεωρεί δάσκαλο και οδηγό στη μουσική της πορεία. Από το 2011 συμμετείχε σε καλοκαιρινές συναυλίες, στο πλευρό σπουδαίων καλλιτεχνών της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής.
Τον Μάρτιο του 2013, συμμετείχε σε μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία, για τα παιδιά του συλλόγου ''ΛΑΜΨΗ'', ανάμεσα στους κορυφαίους καλλιτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής όπως τον Ross Daly, τον Παναγιώτη Λάλεζα, την Ντιλέκ Κότς, τα Χάλκινα της Γουμένισσας κ.α. Όνειρό της, να βάλει κι αυτή ένα λιθαράκι στο χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Τα "πιστεύω" της: Πιστεύει πως η ενασχόλησή της με τη βυζαντινή μουσική, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με το Θεό, πως όλα τα χαρίσματα πηγάζουν από το Θεό. Αυτός τα προσφέρει στον άνθρωπο και Αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να τα πάρει από τον άνθρωπο που τα κατέχει. Πάντα έχει ως κέντρο και ως βάση το λόγο, τη διδασκαλία και το θέλημα του Θεού, στη μουσική της πορεία και γενικότερα στη ζωή της.

Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;
Απόλυτη ευτυχία για 'μένα, είναι να έχω λιγότερες οικονομικές δυνατότητες, με μικρές προσδοκίες. Δεν χρειάζεται να αγοράζω πάντα κάτι καινούργιο για να αισθάνομαι την πληρότητα. Για εμένα, απόλυτη ευτυχία είναι ακόμη και όταν φορώ ένα παλιό κασκόλ που μου έπλεξε η αγαπημένη μου προγιαγιά, γιατί νιώθω πάνω μου την αγάπη που είχε για εμένα όταν το έπλεκε. Απόλυτη ευτυχία είναι για 'μένα να κάνω πάντα το σωστό. Απόλυτη ευτυχία για 'μένα είναι όταν έχω δίπλα μου όλους αυτούς που αγαπώ. Απόλυτη ευτυχία για 'μένα είναι να μη φύγω ποτέ από το δρόμο του Θεού.
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;
Ξυπνώ αναγκαστικά κάθε πρωί, για να πηγαίνω στο σχολείο. Είμαι μαθήτρια της Α' Λυκείου. Είναι ένα αναγκαίο κακό, διότι χωρίς τη μόρφωση δε μπορεί κανένας να προχωρήσει παραπέρα.
Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια;
Η πιο αστεία φάση που έζησα, ήταν όταν ήμουν μαθήτρια της ΣΤ' Δημοτικού, την ώρα που γινόταν η προσευχή, αντιλήφθηκα ότι φοράω ανάποδα τα παπούτσια μου! Το γέλιο ήταν απίστευτο!
Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι;
Είμαι πεισματάρα και τελειομανής. Θέλω λίγα αλλά ουσιαστικά πράγματα.
Το βασικό ελάττωμά σου;
Ευκολόπιστη και τρομερά ευαίσθητη. Κάτι που στις μέρες μας είναι ελάττωμα.
Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Στον εαυτόν μου δεν συγχωρώ τα λάθη. Στους άλλους όμως, όχι πάντα, μπορώ να συγχωρέσω κάποιο λάθος, όταν αυτό γίνεται με καλή προαίρεση, με αγαθή σκέψη και όχι από δόλο.
Η τελευταία φορά που έκλαψες;
Άρχισαν τα δύσκολα. Τι να σκεφτώ... Εγώ μπορεί να κλάψω και για ένα αδέσποτο σκυλάκι που θα δω στο δρόμο. Είμαι γενικά πολύ ευσυγκίνητη και μπορώ να πω, πολύ κλαψιάρα.
Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;
Με τον Μέγα Αλέξανδρο. Είναι ο ήρωάς μου. Ο Μέγας Αλέξανδρος, που δεν είχε το υψηλό παράστημα, είχε μια μεγαλειώδη παρουσία. Είχε ένα πάθος, είχε τη φωτιά μέσα του και κατάφερε να κυριεύσει σχεδόν όλον τον κόσμο.
Ποιοι είναι οι ήρωές σου σήμερα;
Δυστυχώς σήμερα, δεν υπάρχουν ήρωες, δεν υπάρχουν πρότυπα. Δεν ανήκουμε στην γενιά από την οποία θα βγουν ήρωες κι αυτό είναι πολύ κακό. Αλλά απ' το παρελθόν θα μπορούσα να ξεχωρίσω τον Μίκη Θεοδωράκη, την Μελίνα Μερκούρη, την κυρά της Ρω και την μητέρα Τερέζα. Όλοι αυτοί, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, πρόσφεραν τα μέγιστα για τον συνάνθρωπό τους και για την πατρίδα τους.
Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε;
Η ταινία που με σημάδεψε είναι ο Ιησούς από την Ναζαρέτ του Φράνγκο Τζεφιρέλι, που απέδωσε με ευλάβεια τα πάθη του Ιησού, αναπαριστώντας τα γεγονότα με πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα του θέματος. Μέσα από αυτή τη ταινία, ένιωσα το Χριστό, όταν ήμουν μικρό παιδάκι, ένιωσα να είμαι κομμάτι εκείνης της εποχής, μια ταινία που μετά οδήγησε σε πολλές ερωτήσεις από πλευράς μου και απαντήσεις από τη μητέρα μου. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον να μάθω ό,τι έχει σχέση με το Χριστό και την πορεία του στη γη.
Το αγαπημένο σου ταξίδι;
Αγαπημένο μου ταξίδι είναι όταν πηγαίνω στις πηγές του Αχέροντα. Είναι ένας τόπος που με ηρεμεί, που μπορώ να μείνω εκεί για ώρες. Η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Ηγουμενίτσα είναι η αγαπημένη μου.
Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Η Μαρία Ιορδανίδου, η οποία έγραψε την Λωξάντρα. Ένα έργο που μεταφέρθηκε στις οθόνες μας, για 'μένα είναι ένα ταξίδι στις πατρίδες μας που χάσαμε. Μέσα απ' αυτό ταξιδεύω, γνωρίζω ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία εκείνης της εποχής. Επίσης, η Πηνελόπη Δέλτα με τα ''Μυστικά του βάλτου''..
Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα;
Στον άντρα, αυτό που πρέπει να τον χαρακτηρίζει, είναι η τιμιότητα και ο σεβασμός.
…Και σε μια γυναίκα;
...και σε μια γυναίκα αυτό που πρέπει να τη χαρακτηρίζει είναι η αξιοπρέπεια.
Ο αγαπημένος σου συνθέτης;
Ο συνθέτης που αγαπώ είναι ο Σταμάτης Σπανουδάκης. Θεωρώ πως είναι ένας από τους σπουδαιότερους παγκόσμιας εμβέλειας συνθέτης. Είναι ένας άνθρωπος όχι μόνον χαρισματικός και ταλαντούχος, αλλά και σπουδαίος σαν χαρακτήρας. Είναι μια ψυχούλα!
Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους;
''Καλημέρα, τι κάνεις'' του Σταμάτη Σπανουδάκη.
Το βιβλίο που σε σημάδεψε;
Το βιβλίο που με σημάδεψε ήταν το πρώτο βιβλίο που έγραψε η μητέρα μου, με τίτλο ''Ταξίδι στον Φούφα του χτες και του σήμερα''. Είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στον τόπο καταγωγής της μητέρας μου, το οποίο κάνει μια ιστορική και πολιτιστική αναδρομή στο χθες και το σήμερα. Αυτό που με σημάδεψε είναι το ότι στη συλλογή πληροφοριών, βοήθησα και εγώ, εκτελώντας κατά κάποιο τρόπο χρέη φωτογράφου και δημοσιογράφου... ταξιδέψαμε στην Μάνη, εκεί που είναι η καρδιά των ηρώων που πολέμησαν στο χωριό Φούφας, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα. Βρήκαμε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, μας εξιστόρησαν τα γεγονότα, ένιωσα βαθιά μέσα στο πετσί μου το πώς αυτά τα παλικάρια από τη Μάνη και τη Κρήτη, άφησαν τις οικογένειές τους, τα υπάρχοντά τους, με μόνο κίνητρο τη φλόγα, τη δίψα για να βοηθήσουν την δοκιμαζόμενη Μακεδονία μας.
Ο αγαπημένος σου ζωγράφος;
Ο αγαπημένος μου ζωγράφος είναι ο Τσαρούχης. Είχε έναν μοναδικό τρόπο έκφρασης . Δημιούργησε μια σχολή με την τέχνη του. Βλέποντας τα έργα του, ακόμη και αν δε γνωρίζεις τον δημιουργό, καταλαβαίνεις πως προέρχονται από τα δικά του πινέλα. Πραγματικά θα ήθελα να γνωρίσω αυτόν τον άνθρωπο.
Το αγαπημένο σου χρώμα;
Το αγαπημένο μου χρώμα είναι το λευκό.
Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Ακόμη πιστεύω δεν έχει έρθει η μεγάλη επιτυχία, αν και κάποιες στιγμές στη ζωή μου, θεωρώ πως ήταν μεγάλη επιτυχία κι αυτές έχουν να κάνουν με τις γνωριμίες και τις συνεργασίες κάποιων σημαντικών ανθρώπων από το χώρο της παράδοσης και από τον χώρο της εκκλησίας.
Το αγαπημένο σου ποτό;
Δεν πίνω ποτά.
Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;
Όταν πληγώνω άθελά μου τους ανθρώπους που αγαπώ.
Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;
Το ψέμα και την ατιμία.
Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;
Αγαπώ πολύ την φωτογραφία. Φωτογραφίζω οτιδήποτε μου κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Ο θάνατος αγαπημένων μου ανθρώπων είναι κάτι που δε θα μπορέσω να διαχειριστώ.
Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;
Στη μοναδική περίπτωση που επιλέγω να πω ψέματα είναι όταν είναι να σώσω μια κατάσταση, προκειμένου να σωθεί κάποιος.
Ποιο είναι το μότο σου;
''Καλή φώτιση''
Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;
Δεν το έχω σκεφτεί. Δεν θέλω να πεθάνω.
Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει;
Τον Θεό τον συναντώ κάθε φορά που προσεύχομαι, κάθε ώρα του μιλώ και παίρνω δύναμη.
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό;
Σε μια κατάσταση δημιουργίας. Ετοιμάζομαι για το πρώτο μου cd και θέλω όλο αυτό να το χαρώ, να το απολαύσω.