GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φόβοι ότι το «Sea Diamond» θα ξεχαστεί στην Καλντέρα Σαντορίνης μετά τη δίκη

Συνεχίστηκε τη Δευτέρα 1η Απριλίου η δίκη που διεξάγεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για το ναυάγιο του πλοίου «Sea Diamon...


Συνεχίστηκε τη Δευτέρα 1η Απριλίου η δίκη που διεξάγεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για το ναυάγιο του πλοίου «Sea Diamond» με την κατάθεση των δικαστικών πραγματογνωμόνων.Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή της για τη διαχείριση του ναυαγίου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» αναφέρει ότι το πλωτό φράγμα που παρακολουθείται καθημερινά από ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος δεν είναι ικανό «να μαζέψει όλους τους τοξικούς ρύπους που έχει μέσα του και απελευθερώνει κατά καιρούς το ναυάγιο. Oσο θα συνεχίζεται η διάβρωση του "Sea Diamond" με μήκος 147 μέτρα και σε βάθος 120 μέτρων περίπου όπου βρίσκεται, δεν θα είναι ποτέ ικανό το πλωτό φράγμα να συλλέγει όλους τους διαφυγόντες ρύπους καθώς αυτοί διασκορπίζονται σε διάφορες κατευθύνσεις μέσα στη θάλασσα».Τα μέλη της Επιτροπής υποστηρίζουν επίσης ότι η διαδικασία της απορρύπανσης μέσα και γύρω από το πλωτό φράγμα γίνεται με πολυεστερική βάρκα και πως δεν υπάρχει «ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος».
Σημειώνουν ακόμη ότι συχνά παρατηρούνται «διαρροές ελαιωδών μειγμάτων να ξεπερνούν το φράγμα και να παρασύρονται προς διάφορες κατευθύνσεις μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης. Σύμφωνα με την εταιρεία αυτά είναι "γυαλάδες", αλλά είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για παράγωγα του πετρελαίου που προέρχονται από το ναυάγιο του "Sea Diamond"».Στην ανακοίνωση εκφράζουν τον φόβο τους πως «όταν θα τελειώσει η δικαστική διαδικασία, και αν τυχόν τελικά αποφασιστεί πως για όλα έφταιγε ο χάρτης που είχε εκδώσει η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, τότε όλοι θα σταματήσουν να ασχολούνται με το ναυάγιο της Σαντορίνης και θα αφεθεί να σαπίζει μέσα στην όμορφη και μοναδική στον κόσμο καλντέρα της. Σε αυτό το μνημείο φυσικού κάλλους με τα εκατομμύρια των επισκεπτών κάθε χρόνο».
Επιπλέον τα μέλη της Επιτροπής καταγγέλλουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εγκατάσταση πλωτού τηλεμετρικού σταθμού, ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα την ύπαρξη σημαντικής διαφυγής πετρελαίου και θα στέλνει τα αποτελέσματα σε κεντρικό υπολογιστικό σύστημα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας όπως είχε προαναγγείλει το ΥΠΕΚΑ.Τέλος τονίζουν πως «για τους κατοίκους της Σαντορίνης, μοναδική και οριστική λύση αποτελεί η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου του "Sea Diamond" από τη θάλασσά μας και επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προτέρα κατάστασή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση