GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα πρόκληση από το Spiegel: Οι Γερμανοί είναι φτωχότεροι από τους Έλληνες! Να τους πάρουμε τις περιουσίες...

«Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης κρύβουν τις περιουσίες τους» γράφει το περιοδικό που έχει στο εξώφυλλο τίτλο: «Το ψέμα της φτώχειας»....

«Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης κρύβουν τις περιουσίες τους» γράφει το περιοδικό που έχει στο εξώφυλλο τίτλο: «Το ψέμα της φτώχειας».

Η Γερμανία έχει κληθεί, εντός της ευρωκρίσης, να αναλάβει το ρόλο της χώρας που «πληρώνει για την ευρωδιάσωση όσο το δυνατόν περισσότερο» γράφει το περιοδικό «Der Spiegel» στο τεύχος που κυκλοφορεί αύριο.. Κι αυτό επειδή η Γερμανία έχει δημιουργήσει την εικόνα της πλούσιας χώρας που έχει ωφεληθεί από το ευρώ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, υπάρχει και μια άλλη εικόνα της Γερμανίας, που βασίζεται «όχι σε συναισθήματα αλλά σε αριθμούς» και βάσει της οποίας τα νοικοκυριά της κατέχουν κατά μέσο όρο μικρότερη περιουσία από τα νοικοκυριά των χωρών που ζητούν τα γερμανικά χρήματα. Σε σχετική κατάταξη που αφορά στις περιουσίες των πολιτών των χωρών της Ε.Ε., η Κύπρος βρίσκεται πανευρωπαϊκά στη δεύτερη θέση, ενώ η Γερμανία ακολουθεί πολλές θέσεις πιο κάτω, μετά κι από την Ισπανία και την Ιταλία. «Οπότε τίθεται και το ερώτημα: Δεν είναι η Κύπρος αρκετά πλούσια ώστε να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της;» αναφέρει το ρεπορτάζ που παρουσιάζει μάλιστα τη Γερμανία ως "θύμα" για 100 χρόνια λόγω και των συνεπειών των δύο Παγκοσμίων Πολέμων!
Και συνεχίζει: «Οι φορολογούμενοι και οι μικροκαταθέτες χρηματοδοτούν την ευρωδιάσωση- κι απ’ αυτό επωφελούνται προ πάντων οι πλούσιοι στις υπό κρίση χώρες, των οποίων οι περιουσίες μένουν ανέγγιχτες». Το ρεπορτάζ παραθέτει στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το μέσο γερμανικό νοικοκυριό έχει κατά πολύ λιγότερα περιουσιακά στοιχεία απ’ ότι τα νοικοκυριά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ επισημαίνονται και οι διαφοροποιήσεις σ’ ότι αφορά στο θέμα της κατοχής ακινήτων. «Δεν προκαλεί έκπληξη», επισημαίνει σε άλλο σημείο του το ρεπορτάζ, «ότι οι Γερμανοί, παρά τα υψηλότερα εισοδήματά τους, δεν έχουν τόσο μεγάλες περιουσίες όσο οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Οι περιουσίες αποτελούν αποταμιεύσεις του παρελθόντος. Οι Γερμανοί πολίτες ξοδεύουν σε μεγάλο βαθμό τα χρήματά τους για καταναλωτικούς σκοπούς».

Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει και τις δυσκολίες που, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζουν πολίτες χαμηλών εισοδημάτων στις υπό κρίση χώρες, κάνοντας λόγο για αύξηση των κατασχέσεων κατοικιών, για τις συνθήκες εξαθλίωσης υπό τις οποίες διαβιούν μεγάλος αριθμός πολιτών στις χώρες της Νότιας Ευρώπης καθώς και για τη ραγδαία αύξηση των ποσοστών της ανεργίας. Οι συντάκτες δεν παραλείπουν ωστόσο να θίξουν και το ζήτημα της παραοικονομίας στις χώρες του Νότου. «Ανέκαθεν ήταν μεγάλο το ποσοστό της παραοικονομίας στη Νότια Ευρώπη, εξ’ ου και τα νοικοκυριά στις χώρες αυτές δημιουργούσαν μεγαλύτερες περιουσίες έχοντας μικρότερα εισοδήματα» γράφουν. Σε σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέχουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις στην κατάταξη σχετικά με την παραοικονομία στην Ευρώπη. «Όσο μεγαλύτερη η σημασία της μαύρης εργασίας, τόσο μικρότερα τα έσοδα από φορολογία- οι υπουργοί οικονομικών σε Μαδρίτη, Ρώμη και αλλού χάνουν έτσι πολλά δις το χρόνο. Κι αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες» προσθέτει.

«Ωστόσο πράγματι», επισημαίνεται σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ, «οι υπό κρίση χώρες ξεκίνησαν να αυξάνουν εν μέρει τη φορολογία για τους πολίτες τους». «Όμως στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι ελληνικές αρχές δεν προχωρούν σημαντικά. Υπάρχουν κατάλογοι με ονόματα γιατρών ή άλλων πλουσίων απρόθυμων να πληρώσουν ή φοροφυγάδων στην Ελβετία. Υπάρχουν κατόψεις με αδήλωτες πισίνες ή περήφανοι ιδιοκτήτες γιοτ που δε δηλώνουν καν εισόδημα», αναφέρουν οι συντάκτες για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι τον περασμένο χρόνο η χώρα δεν πέτυχε το στόχο της τρόικα σ’ ό,τι αφορά στη συγκέντρωση εσόδων από φορολογία. «Η προθυμία των πλουσίων να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των συνεπειών της κρίσης είναι μικρή σε όλες τις χώρες του Νότου», τονίζει το ρεπορτάζ. «Στην Ελλάδα τα έσοδα από φορολογία δεν αυξήθηκαν με την κρίση, συνέβη το αντίθετο».

«Τα μέχρι τώρα μέτρα των κυβερνήσεων στις υπό κρίση χώρες, να αυξήσουν τη φορολογία και να επιχειρήσουν να βελτιώσουν τη φορολογική διοίκηση δε θα επαρκέσουν ώστε να αντιμετωπιστούν μακροπρόθεσμα τα γιγαντιαία χρέη. “Χωρίς τη μείωση των δαπανών και την εισαγωγή νέων φόρων τα περισσότερα κράτη υπό κρίση δε θα καταφέρουν να πετύχουν την αλλαγή”, δηλώνει ο Γκούντραμ Βολφ του think tank Bruegel των Βρυξελλών. Το ότι τα υπό κρίση κράτη θα πρέπει να καλέσουν τους έχοντες περιουσία να πληρώσουν περισσότερο, πιστεύει και ο Γερμανός σοφός της οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ», αναφέρει το ρεπορτάζ.
https://magazin.spiegel.de/reader/index_SP.html#j=2013&h=16&a=92079479

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση