GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι συμφωνίες για ασφαλιστικά μέτρα των ΗΠΑ χτυπούν το μεγιστάνα Turkcell

Μια πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ θα μπορούσε να "σκοτώσει" την προσπάθεια 1,5 - 3 δις. δολαρίων ενός από τους πλο...

Μια πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ θα μπορούσε να "σκοτώσει" την προσπάθεια 1,5 - 3 δις. δολαρίων ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Τουρκίας για να ανακτήσει τον έλεγχο της Turkcell, του μεγαλύτερου ομίλου κινητής της χώρας, προειδοποίησαν οι δικηγόροι του.
Η διαταγή που εκδόθηκε από το Νότιο περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης εστιάζει στην προσπάθεια του Μεχμέτ Καραμεχμέτ, Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Çukurova, για να αποσπάσει πίσω την Turkcell και να ελέγχει μερίδιο από την Alfa, του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων με επικεφαλής τον Mikhail Fridman, Ρώσου δισεκατομμυριούχου.
Πριν από την έκδοση της απόφασης στην αναφορά της TeliaSonera, ο σκανδιναβικός όμιλος τηλεπικοινωνιών, δέσμευσε προσωρινά τα περιουσιακά στοιχεία της Çukurova, πριν από την οριστική απόφαση που ελήφθη αργότερα εντός του έτους, για την οποία η δικαστής Denise Cote είπε ότι ήταν ανεπηρέαστη κατά την εξέταση για το “ότι οποιαδήποτε διαταγή που εκδίδει μπορεί κάλλιστα να είναι αδύνατο να προχωρήσει σε συναλλαγή εξαγοράς ”.
Η μέχρι τώρα αδήλωτη απόφαση της περασμένης εβδομάδας ήρθε έξι χρόνια αφού ο αγώνας της Turkcell, μεταξύ του κ. Karamehmet και του κ. Fridman, που απασχόλησε τα δικαστήρια σε πολλές έννομες τάξεις, πλησιάζει στο τέλος του.
Με απόφαση που ήταν στο επίκεντρο της υπόθεσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε τον Ιανουάριο ότι στην Çukurova θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να επανακτήσει τον έλεγχο της Turkcell - αρκεί να αποπληρωθεί ένα δάνειο $ 1,4 δισ. για την Alfa για το οποίο το ποσοστό συμμετοχής εξυπηρέτησε ως εγγύηση.
Το βρετανικό δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με τους ισχύοντες όρους και τόκους, με την Çukurova να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επιστρέψει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 90 ημέρες από την τελική απόφαση για την υπόθεση και την Alfa να ζητά περισσότερα από $ 3 δις ευρώ μέσα σε 30 ημέρες.
Ο κ. Karamehmet έχει πει ότι ο ίδιος και η Çukurova δεν διαθέτουν τους πόρους για να πληρώσουν το χρέος στην Alfa, καθιστώντας απαραίτητη μια προσέγγιση «μεγάλων τραπεζών» για τη χρηματοδότηση, με τις προσβαλλόμενες μετοχές και πάλι να ενεργούν ως εξασφάλιση, σε συνδυασμό με άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Αλλά ακόμη και αν η Çukurova επιδιώξει να δημιουργήσει ένα συνδικάτο για να αυξήσει τα κεφάλαιά της, η ικανότητά της να το πράξει έχει τεθεί σε αμφισβήτηση από την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη.
Η προαναφερθείσα διάταξη απαγορεύει στον κ. Karamehmet, την ίδια την εταιρεία και «οποιοδήποτε τυχόν χρηματοπιστωτικό ίδρυμα» την πώληση, μεταβίβαση ή ενεχυρίαση περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, λόγω της ξεχωριστής, εκκρεμούς αξίωσης κατά της Çukurova για περίπου $ 1 δις.
Το δικαστήριο διευκρίνισε ότι η διαταγή εφαρμόζεται σε «οποιαδήποτε κεφάλαια που η Çukurova λαμβάνει σε σχέση με τις προσπάθειές της να αυξήσει τη χρηματοδότηση» για να επανακτήσει την ελέγχουσα συμμετοχή της Turkcell καθώς και για την ίδια την εξαγορά.
Αν και η κίνηση για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της Çukurova ενδέχεται να έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο, δεδομένου ότι η ομάδα δεν εδρεύει στις ΗΠΑ, όλες οι πλευρές στην υπόθεση συμφώνησαν ότι αυτό θα μπορούσε να έχει ανατριχιαστική επίδραση στην προσπάθειά της να ανακτήσει τον έλεγχο της Turkcell.
“Η εντολή αυτή και ακόμη οποιαδήποτε έκδοση αυτής. . . θα σκοτώσει την εξαγορά. Δεν θα συμβεί,” είπε ο David Lindsey, που είναι δικηγόρος της Çukurova, στο δικαστήριο πριν την διαταγή.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι σχετικές τράπεζες θα το έβλεπαν αυτό [τη διαταγή] και απλώς δεν θα χρηματοδοτούσαν αυτό το καθεστώς. Και αν δεν χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες, δεν θα προχωρήσει. Αυτή η ευκαιρία θα χαθεί, πολύ σύντομα, αφήνοντας τις μετοχές στην Alfa.
Ο ισχυρισμός στο επίκεντρο της διαταγής των ΗΠΑ ανησυχεί την TeliaSonera, στην οποία απονεμήθηκαν $ 932 εκ. πλέον τόκων κατά της Çukurova από δικαστήριο της Γενεύης το 2011 και η οποία καταδιώκει την ομάδα του κ. Karamehmet σε διάφορες έννομες τάξεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τα κεφάλαια που παραμένουν απλήρωτα.
Η TeliaSonera, που είναι η ίδια μέτοχος της Turkcell, συνεργάζεται με την Alfa κατά της Çukurova σε αυτό που ο κ. Karamehmet απεικονίζει ως μια προσπάθεια να αποτρέψει την Çukurova από την επανάκτηση του ελέγχου της Turkcell, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας ότι θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το πράξει.
Η δικαστής Cote αύξησε επίσης την περιφρόνηση των προστίμων δικαστηρίου για την Çukurova σε $ 100.000 ανά εργάσιμη μέρα και κάλεσε σε ακρόαση τον Ιούνιο σχετικά με το αν θα διατάξει τον όμιλο να παραδώσει οριστικά τα περιουσιακά στοιχεία στην Sonera.
Η Çukurova έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμιά δραστηριότητα ή περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, αμφισβητώντας την αρχική απόφαση της Γενεύης, η οποία λέει ότι είναι έτοιμη να αναθεωρηθεί, καθώς και η εφαρμογή της σε διεθνές επίπεδο.
Η Turkcell, η Çukurova και η Alfa αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η TeliaSonera χαιρέτισε την διαταγή ως "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση