GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Κρήτη χορεύει στον κόσμο, για την Ελλάδα [Video]

Ο όμιλος «Αετογιάννης» εκπροσωπεί τη χώρα στο παγκόσμιο φεστιβάλ χορού στην Αίγυπτο και διδάσκει στην Τουρκία. Στη συνάντηση πολιτισ...

Ο όμιλος «Αετογιάννης» εκπροσωπεί τη χώρα στο παγκόσμιο φεστιβάλ χορού στην Αίγυπτο και διδάσκει στην Τουρκία.



Στη συνάντηση πολιτισμών του κόσμου, που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο από τις 19-25 Απριλίου, συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα η Ελλάδα.Ο λόγος απλός: Η Ελλάδα έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στον κόσμο και ακόμα συνεχίζει να τα προσφέρει, όπως τονίζουν, οι Αιγύπτιοι διοργανωτές στο πολυσέλιδο έντυπο του Φεστιβάλ: "ο Πολιτισμός της – ένας από τους σημαντικότερους του κόσμου - επηρέασε την ανθρώπινη ιστορία και εξακολουθεί να επιδρά στα περισσότερα μέρη του πλανήτη..."

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού «Αετογιάννης» από το Ηράκλειο .

Στο διεθνές φεστιβάλ χορών που πραγματοποιείται στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, θα συναντηθούν όλοι οι πολιτισμοί.

Και ο πολιτισμός κάθε χώρας εκφράζεται μέσα από την παραδοσιακή μουσική και τις χορογραφίες της.

Η ομάδα των «εκλεκτών» του ομίλου Αετογιάννη, με το βάρος της εκπροσώπησης δε θα χορέψει μόνο τους πιο γνωστούς χορούς του νησιού, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, όπως και του Πόντου - χορούς δυναμικούς που συνδέονται με την ιστορία τούτου του τόπου.

Κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο Ηρακλείου από τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Γιαλιτάκη, τον ιδρυτή του Ομίλου «Αετογιάννης» κ. Γιάννη Παναγιωτάκη αλλά και τον πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Ελλήνων Αιγυπτιωτών και Φίλων, Δρ. Ηλία Α. Παυλούση, τονίστηκε η σημαντικότητα αυτής της συμμετοχής.

Το Φεστιβάλ έχει βαρύνουσα σημασία διότι συγκεντρώνονται εθνικές αποστολές από όλο τον πλανήτη και αποκτά έντονη διεθνή προβολή, οπότε αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την παρουσίαση του εθνικού μας πλούτου που δεν είναι άλλος από τις Τέχνες & τα Γράμματα.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου κ. Νίκος Γιαλιτάκης στην σχετική συνέντευξη τύπου είπε ότι ο όμιλος «Αετογιάννης» θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα ζωντανό κύτταρο καθώς νέοι άνθρωποι - παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης - συνεχίζουν να ασχολούνται με τον πολιτισμό.

«Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας. Ο Όμιλος «Αετογιάννης» μας εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Εξάγουν τον Πολιτισμό μας με ποιότητα και συνέπεια και για αυτό είμαστε δίπλα τους» - είπε.

Όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης η Ελλάδα σε αυτή την παγκόσμια διοργάνωση είναι η τιμώμενη χώρα για αυτό και θα έχει ξεχωριστή παρουσία στις τελετές έναρξης και λήξης, αλλά και σε άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

"Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ αποφάσισαν να τιμήσουν τον Όμιλο “ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ” με τον τίτλο του τιμώμενου καλεσμένου (Guest of Honor) τοποθετώντας τον πρώτο στο επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή του και οργανώνοντας ειδικό αφιέρωμα στην ελληνική αποστολή. Τυπώθηκε ειδική αφίσα με θέμα την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα και από τα τέσσερα παράλληλα πολιτιστικά σεμινάρια – εργαστήρια που θα διεξαχθούν καθ'όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το ένα είναι αφιερωμένο στη χώρα μας".

Η ελληνική αποστολή στην οποία θα συμμετέχει και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Νεολαίας Ν.Ορεστιάδας «Οι Θράκες» θα δώσει παραστάσεις στα μεγαλύτερα Θέατρα και Πολιτιστικά – Συνεδριακά Κέντρα της Αιγύπτου, όπως η Όπερα του Καΐρου, το Cultural Palace Theater, το Citadel of Saladin κ.α. Επίσης, θα τιμηθούν υπουργοί, πρόεδροι οργανισμών, επιστήμονες και καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, οι οποίοι προσέφεραν στη μελέτη και προώθηση του Λαϊκού Πολιτισμού. Τέλος εκτός από τα τέσσερα παράλληλα συνέδρια θα υπάρχει μόνιμη έκθεση της Λαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αιγύπτου και ολόκληρης της Αφρικής.

Η αποστολή αποτελείται από εννέα χορευτές και δυο οργανοπαίχτες, που έκαναν πολύωρες πρόβες δυο μήνες τώρα.

Τη λύρα θα κρατά ο Γιώργος Φουκαράκης και το λαούτο ο Γιάννης Σφακιανός. Θα έχουν μαζί τους όμως και άλλα παραδοσιακά όργανα.

Οι χορευτές που θα χορέψουν είναι οι: Γιάννης Παναγιωτάκης, Κωνσταντίνα Χατζηδάκη, Γιάννης Μιλάκης, Λία Κούρτη, Κων/νος Παπαδάκης, Ελένη Σανταμούρη, Γιώργος Χαϊνάκης, Ιωάννα Αραμπατζή, και Γιώργος Τζάτζης

Η Κρήτη στην Τουρκία

Ο Όμιλος επιστρέφει στη χώρα μας στις 28 Απριλίου και από τις 28 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου ξεκινά την προσπάθεια - έπειτα από προτροπή πολλών Ελλήνων, Τουρκοκρητών και Τούρκων παραγόντων - για τη σύσταση μιας ζωντανής βάσης του Ομίλου στην Κωνσταντινούπολη αλλά και τη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ Κρήτης και Πόλης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Κωνσταντινούπολη θα διδάσκεται ο Κρητικός Πολιτισμός, η μουσική, ο χορός μας, οι παραδόσεις μας και αντίστοιχα στην Κρήτη οι παραδόσεις και οι χοροί του Ελληνισμού της Πόλης. Με αφορμή αυτό, θα ξεκινήσει μια σειρά μετακινήσεων από και προς την Κρήτη και την Πόλη με πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ποιοτικά τουριστικό προσανατολισμό.

Ο Όμιλος θα βρίσκεται έως τις 10 Μαΐου σε επαφές με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και τους ελληνικούς και τουρκικούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς για τη διερεύνηση των συνθηκών υλοποίησης του σημαντικού αυτού σχεδίου.

Τις προσπάθειες του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό στηρίζουν: ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης, η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης, ο Σύλλογος Κωνσταντινοπουλιτών κ.α. φορείς.

madeincreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση