GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΗΕ: Στα 260 δισ. τα εμβάσματα των ασιατών μεταναστών

Περίπου 60 εκατ. Ασιάτες μετανάστες εργαζόμενοι έστειλαν το 2012 υπό μορφήν εμβασμάτων στις πατρίδες τους 260 δισ. δολάρια, πολλά εκ...


Περίπου 60 εκατ. Ασιάτες μετανάστες εργαζόμενοι έστειλαν το 2012 υπό μορφήν εμβασμάτων στις πατρίδες τους 260 δισ. δολάρια, πολλά εκ των οποίων πρέπει να κατευθυνθούν σε αποταμιεύσεις και επενδύσεις, ανακοίνωσε  ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Τα εμβάσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν σε 410 δισ. δολάρια, σύμφωνα με μια έκθεση που συνέταξαν για πρώτη φορά από κοινού το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD) του ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών της Ασίας και τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να αναζητήσουν τρόπους για να μειώσουν τα κόστη για τη ροή των εμβασμάτων αυτών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι περισσότερα χρήματα θα δαπανηθούν σε επενδύσεις και για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Η ροή αυτή «είναι πιο σημαντική, σε όρους χρηματοοικονομικών ροών, από το σύνολο της αναπτυξιακής βοήθειας που παρείχαν η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ και δωρητές σε διμερές επίπεδο», σχολίασε ο Κέβιν Κλίβερ, αντιπρόεδρος του IFAD.

«Εάν μόλις το 5% αυτών των 260 δισ. δολαρίων χρησιμοποιείτο για επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές, θα επρόκειτο για ένα ποσό μεγαλύτερο από όλη την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια το 2012 για τη γεωργία, η οποία ανήλθε σε περίπου 8,5 δισεκατ. (δολάρια)», σημείωσε ο Κλίβερ.

Η κοινή έκθεση του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προτείνει οι ασιατικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα χρηματοοικονομικό περιβάλλον το οποίο θα ενθαρρύνει περισσότερο ανταγωνισμό στην διαχείριση των εμβασμάτων, ώστε να μειωθούν τα κόστη της αποστολής τους.

Στην Ασία, σχεδόν το 75% του συνόλου των εμβασμάτων χειρίζονται τράπεζες, οι οποίες χρεώνουν κατά μέσον όρο 8,35% του ποσού του εμβάσματος για την διεκπεραίωσή του, σημείωσε ο ειδικός του ΟΗΕ σε θέματα που αφορούν τα εμβάσματα Μάσιμο Τσιράσινο.

Μόλις το 5% των εμβασμάτων χειρίζονται τα —πολύ φθηνότερα— ταχυδρομεία των κρατών της Ασίας κι ένα 2% οργανισμοί μικροπιστώσεων, σύμφωνα με την έκθεση αυτή.

Η μεγέθυνση της αξιοποίησης των εμβασμάτων, ειδικά σε αγροτικές περιοχές της Ασίας όπου εξακολουθούν και σήμερα να καταγράφονται ελλείψεις τροφίμων, μπορεί να είναι το μόνο μέσο για να καλυφθεί το κενό που αφήνει η μειούμενη αναπτυξιακή βοήθεια από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Η δραστηριότητα των δωρητών φθίνει», τόνισε ο Κλίβερ. «Η δραστηριότητα αυτή συρρικνώνεται, άρα από πού θα έλθουν τα χρήματα; Μεγάλο μέρος τους θα πρέπει να έλθει από τα εμβάσματα», πρόσθεσε ο ίδιος. moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση