GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τεράστιο μωσαϊκό της Βυζαντινής περιόδου ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Ένα εξαιρετικό ψηφιδωτό από την βυζαντινή εποχή ανακαλύφθηκε στο Κιμπούτζ Μπετ Κάμα στο νότιο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Ισραηλινή Αρχή ...

Ένα εξαιρετικό ψηφιδωτό από την βυζαντινή εποχή ανακαλύφθηκε στο Κιμπούτζ Μπετ Κάμα στο νότιο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ). Οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι... πρόκειται για πάτωμα δημόσιου κτιρίου ηλικίας περίπου 1.500 ετών.

Το μωσαϊκό ανακαλύφθηκε όταν το Ισραήλ σχεδίαζε την επέκταση της εθνικής οδού. Μια έρευνα της προτεινόμενης διαδρομής αποκάλυψε τα ερείπια ενός βυζαντινού χωριού, στα ευρήματα του οποίου συγκαταλέγεται και το ψηφιδωτό δάπεδο.

Το ψηφιδωτό ανήκει στο δάπεδο ενός κτιρίου του οποίου το εμβαδό υπολογίζεται 12 x 7 μέτρα, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος τα διακοσμητικά στοιχεία, η ανασκαφική ομάδα του ΙΑΑ πιστεύει ότι επρόκειτο για δημόσιο κτίριο.

Το μωσαϊκό αποτελείται από τρεις κύκλους εγγεγραμμένους σε τετράγωνα και γεμάτους με γεωμετρικά σχήματα. Τα άκρα από αυτά τα σχήματα διακοσμημένα με περιστέρια, πέρδικες, εσπεριδοειδή και αμφορείς κρασιού.

«Η ανακάλυψη αυτού του ψηφιδωτού είναι εξαιρετική? Το μέγεθος και η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το καθιστούν μοναδικό» δήλωσε η Νταβίντα Ειζενμπεργκ Ντέγκεν αρχαιολόγος του ΙΑΑ.

Τα βυζαντινά ψηφιδωτά ανέκαθεν ξεχώριζαν για τη λεπτομέρεια και την ομορφιά τους. Μερικά από τα πιο διάσημα βυζαντινά ψηφιδωτά βρίσκονται στη Ραβέννα της Ιταλίας, η οποία ήταν η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής και στη συνέχεια Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για 350 χρόνια.

Η περιοχή του σύγχρονου Ισραήλ, όπου το ψηφιδωτό βρέθηκε ήταν υπό Βυζαντινή διοίκηση από τα μέσα του 4ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 7ου αι. «Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, η Παλαιστίνη βίωσε την μεγαλύτερη ευημερία και την πιο εκτεταμένη αστικοποίηση μέχρι τον εικοστό αιώνα.» δήλωσε ο Κλάιτον Μάιλς Λεχμαν, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση