GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπό κατάρρευση το Καμπαναριό στη Φιλέρημο της Ρόδου...

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο δεν είμαστε άξιοι για τίποτα. Παρά το ότι το πρόβλημα ήταν κάτι πα...


Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο δεν είμαστε άξιοι για τίποτα. Παρά το ότι το πρόβλημα ήταν κάτι παραπάνω από ορατό εδώ και χρόνια κανείς δεν μερίμνησε για να δώσει λύση.
Αναφερόμαστε φυσικά στο Καμπαναριό της Εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στην Φιλέρημο όπου παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των Αρχών ότι θα φτιαχθεί άμεσα, το μόνο που γίνεται κάθε φορά είναι να τοποθετούνται σχοινιά ή να απαγορεύεται η πρόσβαση προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Το εν λόγω Καμπαναριό βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και η Αρχαιολογική Υπηρεσία επισημαίνει το πρόβλημα και ψάχνει προγράμματα χρηματοδότησης. Το ότι ένα από τα πιο επισκέψιμα μνημεία στο νησί της Ρόδου παρουσιάζει μία απαράδεκτη εικόνα όπου από εκεί θα περάσουν χιλιάδες τουρίστες με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι απλώς ψιλά γράμματα για τους αρμοδίους.

Μία απλή ερώτηση από έναν απλό ανθρώπινο νου: Τόσα λεφτά που εισπράττονται από τόσα και τόσα αλλά και από το συγκεκριμένο μνημείο, πού πηγαίνουν? Για να βρούμε την απάντηση θα πρέπει μάλλον να απευθυνθούμε στην…Αγγελική Νικολούλη!

Ακολουθεί το έγγραφο της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ρόδου :

Ανακοινώνεται στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου Φιλερήμου Ρόδου και στους ενδιαφερόμενους φορείς ότι σε πρόσφατη αυτοψία στο χώρο διαπιστώθηκε σοβαρή επιδείνωση της στατικής κατάστασης του κωδωνοστασίου του μεσαιωνικού ναού της Παναγίας της Φιλερήμου, κτίσματος περιόδου ιταλοκρατίας που παρουσιάζει σοβαρές ρωγμώσεις περιμετρικά.

Στο εσωτερικό του κωδωνοστασίου διατηρείται σπάνια για την Ελλάδα καμπανοστοιχία με 6 καμπάνες, με λείψανα σύνθετου μηχανισμού καμπανοκρουσίας.

Η διάβρωση σήμερα απειλεί το σύστημα ανάρτησης της μεγαλύτερης καμπάνας η οποία, αν χάσει τη στήριξή της, θα κρημνίσει το ήδη ετοιμόρροπο δυτικό άνω τμήμα του κωδωνοστασίου, του οποίου το οικοδομικό υλικό θα πέσει ακριβώς μπροστά από την κύρια είσοδο του ναού.

∆εδομένου ότι η περισχοίνιση που ως τώρα όριζε μέρος της επικίνδυνης ζώνης δεν επαρκούσε για την προστασία των επισκεπτών, αποφασίσθηκε από κοινού με την αρμόδια για τον ελεγχόμενο αρχαιολογικό χώρο ΚΒ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ∆ωδεκανήσου, που συνέδραμε τον έλεγχο με ειδικευμένο προσωπικό, να σφραγισθεί αμέσως η κύρια είσοδος του ναού σε συνεννόηση με την Ι.Μητρόπολη Ρόδου και να τοποθετηθούν ικριώματα που θα καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση των πολυάριθμων επισκεπτών του χώρου στην επικίνδυνη περιοχή.

Η πρόσβαση στο ναό θα γίνεται προσωρινά από τη βόρεια θύρα, που αποσφραγίσθηκε για να εξυπηρετήσει την κατάσταση.

Τα ικριώματα θα παραμείνουν στη θέση τους έως ότου καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του στατικού προβλήματος του κωδωνοστασίου και αρθεί η επικινδυνότητα.

Τονίζεται ότι τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η Υπηρεσία μας δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο που διατρέχει το μνημείο, αξιόλογο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας, αλλά αποσκοπούν αποκλειστικά στον έλεγχο του κινδύνου για τους επισκέπτες.

Είναι προφανές ότι η προσωρινή αυτή παρέμβαση θα επιβαρύνει σημαντικά την αισθητική του αρχαιολογικού χώρου, αλλά προέχει η αξία της ανθρώπινης ζωής.

Η Υπηρεσία μας και οι συναρμόδιοι φορείς θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου της Παναγίας της Φιλερήμου το συντομότερο.

Το έργο, για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, έχει ήδη προταθεί για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.-

Η Προϊσταμένη κα Άννα – Μαρία Κάσδαγλη
allaksogolies.gr

1 σχόλιο

  1. ΠΑΚΤΩΛΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΕΕΕΕ
    ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση