GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων σε διάστημα 10 μηνών προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπό το βάρος των ανησυχιών γι...

Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων σε διάστημα 10 μηνών προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπό το βάρος των ανησυχιών για την... οικονομία της Ευρωζώνης και ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων και κατά τη σημερινή συνεδρίαση της διοικητικού της συμβουλίου αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να βυθίζεται περαιτέρω στην ύφεση, την ανεργία να καλπάζει και τον πληθωρισμό να βρίσκεται αρκετά κάτω από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ, η απόφαση θεωρείτο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, επιβεβλημένη. Οι αγορές ζητούν όμως κάτι παραπάνω από μία απλή μείωση των επιτοκίων. Ζητούν ένα πιο ριζικό βήμα που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την οικονομία και να βγάλει την Ευρωζώνη από το σημερινό αδιέξοδο.

Όπως ανέφεραν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη σημερινή ή στη συνεδρίαση του Ιουνίου, το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να δείξει στους επιχειρηματίες και στους καταναλωτές του ευρωπαϊκού Νότου ότι η ΕΚΤ «νοιάζεται» για εκείνους.

Εάν η ΕΚΤ, λένε οι FT, δεν κάνει την έκπληξη με άλλα, πιο δυναμικά μέτρα - για παράδειγμα βοηθώντας μικρές επιχειρήσεις -, η αντίδραση των αγορών θα είναι μάλλον υποτονική. Αυτό που θέλουν τώρα οι αγορές από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι είναι να συνεχίσει το δόγμα «σοκ και δέος» που δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει από τον Νοέμβριο του 2011 όταν ανέλαβε τα σκήπτρα της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση