GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κάτω από το μισό περιορίστηκε το έλλειμμα τρεχουσών το α' τρίμηνο

Σημαντική υποχώρηση κατά 51% εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του έτους το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας, όπως προ...


Σημαντική υποχώρηση κατά 51% εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του έτους το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, στο τέλος Μαρτίου το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή πρωτίστως αντανακλά τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 1,35 δισ. ευρώ, καθώς μεταξύ άλλων οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,1%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,2%.

Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 449 εκατ. ευρώ (ή 18,9%), των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 57 εκατ. ευρώ (ή 15,9%) και των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 844 εκατ. ευρώ (ή 26,8%). Οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 4,1%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,6%.

Στο Ισοζύγιο Υπηρεσιών το πλεόνασμα μειώθηκε κατά 16 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του τουριστικού συναλλάγματος κατά 3,7%, παρόλο που οι αυξήσεις τουριστών που καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο ήταν αυξημένες κατά 4,6%. Κατά τα λοιπά, το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 806 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012. Τέλος, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων- το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, περιορίστηκε στα 1,25 δισ. ευρώ έναντι 3,76 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών καταγράφηκε καθαρή εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ, έναντι καθαρής εκροής 518 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 543 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 37,0 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012).

Ειδικότερα, καταγράφηκε εισροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και μετοχές του εξωτερικού (κατά 1,8 δισ. ευρώ και κατά 357 εκατ. ευρώ αντιστοίχως).

Επίσης, παρατηρήθηκε εισροή κεφαλαίων από την αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές και χρηματοοικονομικά παράγωγα ελληνικών επιχειρήσεων κατά 107 και 147 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Κατά την ίδια περίοδο σημειώθηκε αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε έντοκα γραμμάτια και χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 217 και 173 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (εκροή) και μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια κατά 1,4 δισ. ευρώ (εκροή). e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση