GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύπρος: «Δεν τέθηκε θέμα μείωσης των Δήμων»

Η Κύπρος περιήλθε στην τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται καταβάλλοντας το τίμημα «τραγικών δικών μας λαθών και της αναλγησίας ...

Η Κύπρος περιήλθε στην τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται καταβάλλοντας το τίμημα «τραγικών δικών μας λαθών και της αναλγησίας και αχαριστίας των Ευρωπαίων εταίρων μας", ανέφερε...
ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός σε δήλωση του πριν από την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων.

Ο κ. Γαλανός ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τέθηκε από κανέναν θέμα μείωσης του αριθμού των δήμων σε δέκα, είπε πως η 'Ενωση Δήμων συζητά την μείωση δήμων και ανέφερε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Eurogroup η ανάμειξη στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είπε ότι η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων πραγματοποιήθηκε για να κατατοπιστούν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης για τις επαφές της ηγεσίας της Ενωσης με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικο και την Κυβέρνηση, σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, τα σχέδια για το μέλλον και την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των Δήμων και ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αποτελεί μόνιμο αίτημα των δήμων, λέγοντας ότι «αναμένουμε ότι θα συζητήσουμε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Πρόσθεσε ότι έχει ορισθεί μια μεικτή Επιτροπή της Ενωσης Δήμων με την Κυβέρνηση, η οποία με γρήγορα βήματα θα προχωρήσει να καταθέσει απόψεις όσον αφορά αυτά τα καυτά θέματα τα οποία πρέπει να δούμε στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου οικονομίας, όπως είπε.

Οι δήμοι κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουν τους δημότες τους, είπε απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες ενδέχεται να προχωρήσουν οι δήμοι σε σχέση με τους πολίτες που αδυνατούν να καταβάλουν τα δημοτικά τέλη.
Πρόσθεσε ότι οι δήμοι δεν εισπράττουν μόνο τέλη, προσφέρουν υπηρεσίες και προσφέρουν τους ώμους τους για κοινωνική αλληλεγγύη στις σημερινές συνθήκες.

Δεν είναι απλά το θέμα της καταβολής των τελών, αλλά η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος, σημείωσε.
Ανέφερε πως οι δήμοι θα μπορέσουν να συμπαρασταθούν, μέσα από τις ευκαιρίες που θα τους δώσει η Κυβέρνηση να έχουν τους δικούς τους πόρους ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι μόνο θέμα είσπραξης τελών έφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία των καζίνων και άλλων αναπτύξεων. Ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί στους δήμους η ευκαιρία να πρωταγωνιστούν ώστε να μην έχουν ανάγκη να εισπράττουν μόνο τέλη, ή να επιχορηγούνται από την Κυβέρνηση.
Μόνο αν αλλάξει η όλη προσέγγιση για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε η λειτουργία της να μην εξαρτάται από την Κυβέρνηση, οι δήμοι θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που πρέπει στους δημότες, συνέχισε.

Ερωτηθείς εάν με μια ορθή αναδιάρθρωση των δήμων, οι δήμοι θα καταστούν πιο λειτουργικοί και βιώσιμοι, είπε πως όπως προχωρούν τα πράγματα σήμερα και μετά από την απόφαση του Eurogroup θα πρέπει να αναμένουμε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν.
«Δεν μπορώ να πω πράγματα, τα οποία δεν είναι εφικτά καθώς βρισκόμαστε σε μια τραγικά οικονομική κατάσταση και πιστεύω ότι με αποφασιστικότητα και θέληση θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων ανέφερε ότι δεν κατατέθηκε από κανένα πρόταση για μείωση των δήμων σε δέκα και ούτε είναι αρμοδιότητα του Eurogroup να αναμειχθεί σε θέματα τοπική αυτοδιοίκησης.
Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν 2.000 και 3.000 δήμους, συνέχισε αναφέροντας ότι οι δήμοι της Κύπρου κατ' αναλογία πληθυσμού δεν μπορεί να θεωρούνται πολλοί.

Ο κ. Γαλανός ανέφερε πως δεν αποκλείει την εκδοχή με βάση τα οικονομικά να εξετάσουμε τον αριθμό των δήμων, αλλά εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εξοικονόμηση πόρων, η παραγωγικότητα των δήμων, ή αποτελεσματικότητα των δήμων, οι υπηρεσίες που προσφέρουν.
«Αυτό είναι το σημαντικό και όχι εάν θα είναι 15 ή 20 δήμοι», συνέχισε.

Ο κ. Γαλανός είπε ακόμα ότι υπάρχουν δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και αρκετοί δήμοι που είναι ανθηροί. Διευκρίνισε πως δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι οι μεγάλοι δήμοι είναι ανθηροί και οι μικροί που δεν είναι και ούτε μπορεί να αντιμετωπισθεί το θέμα στη βάση της προσέγγισης ότι οι ανθηροί δήμοι μένουν και οι δήμοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλείνουν. alithia.com.cy

1 σχόλιο

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ! ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΑ , ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

    ΤΟ ΚΟΥΙΖ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ.
    ΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΕΙ ;
    Α. ΑΝΕΡΓΟΣ
    Β. ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ
    Γ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ
    Δ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ

    ΑΥΤΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ, Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΦΩΤΗΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση