GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι πιο αλλοτριωμένοι επιχειρηματίες!

Γράφει ο Τάκης Μίχας H Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών που θα μετέφεραν τις οικονομικες τους δραστηριότητες...

Γράφει ο Τάκης Μίχας

H Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών που θα μετέφεραν τις οικονομικες τους δραστηριότητες σε μια άλλη χώρα με χαμηλότερη φορολογία επιχειρήσεων! Αυτό είναι το αποτέλεσμα της παγκόσμιας έρευνας της εταιρείας Grant Thornton, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Η έρευνα περιέλαβε 3.450 επιχειρήσεις από 44 χώρες.
Αυτό το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό με τα ευρήματα της έρευνας, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Ελληνες επιχειρηματίες που είναι διατεθειμένοι να μεταφερθούν σε χώρες χαμηλότερης φορολογίας, σε σχέση με επιχειρηματίες χωρών (όπως π.χ. η Γερμανία) όπου ο φόρος των επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερος από τον Ελληνικό. Από την άλλη πλευρά, όπως δείχνει η έρευνα, το επίπεδο της φορολογίας στις επιχειρήσεις -με εξαίρεση την Ελλάδα- δεν παίζει τον καθοριστικό ρόλο στις επιλογές μιας επιχείρησης στο πού θα εγκατασταθεί. Αλλοι παράγοντες -π.χ. πολιτική σταθερότητα, υποδομές, ασφάλεια, έλλειψη διαφθορας, κρατική γραφειοκρατία κ.λπ.- παίζουν, ίσως, πιο σημαντικό ρόλο.
«Πιστεύω», λέει ο John Christensen, που είναι διευθυντής της αγγλικής οργάνωσης Tax Justice Network, «ότι σε ορισμένους τομείς, όπως το χρηματοπιστωτικό, τα φορολογικά κίνητρα έχουν μεγάλη σημασία. Ομως αυτό δεν ισχύει σε άλλους κλάδους. Εδώ οι αποφάσεις βασίζονται σε άλλους παράγοντες». Προφανώς όλοι αυτοί οι παράγοντες, που σε ορισμένες χώρες δικαιολογούν την υψηλότερη φορολογία, δεν ισχύουν στην Ελλάδα. Εδώ, προφανώς, ο επιχειρηματίας αισθάνεται ότι δεν υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα στους φόρους που καταβάλλει, ότι το κράτος δεν του διασφαλίζει απολύτως τίποτα για αυτά που πληρώνει. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα χαμηλότερο επίπεδο φορολογίας αποτελεί ένα καθοριστικό κίνητο για την απόφασή του στο πού θα εγκατασταθεί - κάτι που δεν ισχύει με τον Γερμανό ή Δανό ομόλογό του.
Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Η λίστα χωρών που ακολουθεί, δείχνει το ποσοστό των επιχειρηματιών που απαντούν ότι «δεν σκέπτονται να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλη χώρα με χαμηλότερη φορολογία» (Ο αριθμός στην παρένθεση δείχνει το επίπεδο της φορολογίας των επιχειρήσεων που ισχύει σήμερα σε κάθε χώρα)
Δανία: 78% (25% που πρόκειται να μειωθεί εντός του έτους στο 22%)
Φινλανδία: 70% (24,5% που πρόκειται να μειωθεί σε 20%)
Γαλλία: 88% (33,33%)
Γερμανία: 87,1% (29,55%)
Ελλάδα: 34% (26%)
Ιταλία: 60% (31,4%)
Ολλανδία: 86% (25%)
Νορβηγία: 50% (28%)
Σουηδία: 72,8% (22%)
Βρετανία: 73,6% (23% πρόκειται να μειωθεί σε 20%)
Μεσος όρος ευρωζώνης: 78,9% (26,1%)

Summary in English:
A recent international study shows that Greece has the largest number of businessmen that would be prepared to move their activities in another country with lower business taxes. It is interesting that there are more Greek businessmen willing to flee the country even compared with countries like France of Germany where taxes are higher than Greece. The explanation of course is obvious: In other countries the entrepreneurs are getting something back for the taxes they pay (political stability, absence of corruption, less bureaucracy, better infrastructure etc) which they do not feel they get in Greece. Therefore the level of taxation plays such a big role in the decisions of the Greek entrepreneurs.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση