GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για «αυξήσεις μισθών αλλά όχι από... αύριο» μίλησε ο νέος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

Η αύξηση των αποδοχών των πολιτών και η καταπολέμηση της φτώχειας είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης της Βου...


Η αύξηση των αποδοχών των πολιτών και η καταπολέμηση της φτώχειας είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας που αυτές τις παρουσίασε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από το κοινοβούλιο, ο πεπειραμένος πολιτικός, με θητεία στον στρατηγικό τομέα της οικονομίας σε κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, την προηγούμενη δεκαπενταετία, τόνισε ότι η αισθητή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει «από σήμερα για αύριο».

«Οπωσδήποτε και εμένα θα μου άρεσε να έχω αύξηση του μισθού από αύριο κιόλας. Αλλά, ξέρω ότι είναι ανέφικτο. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Βούλγαροι πολίτες καταλαβαίνουν ότι στην εισοδηματική πολιτική πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας, ιδιαίτερα στα δύσκολα δεδομένα της κρίσης. Κι ότι η κυβέρνηση υποχρεωτικά πρέπει να προχωράει βήμα - βήμα. Και, μάλιστα, χωρίς βιασύνη. Επειδή είναι γνωστό, ότι εκείνος που σπεύδει μπροστά με υπέρμετρα μεγάλα βήματα, έπειτα αναγκάζεται να γυρίζει πίσω».

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Ορεσάρσκι αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της κοινωνικής πολιτικής, τα οποία περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - τα άμεσα μέτρα στήριξης των κοινωνικά αδύναμων ομάδων ως την 1η Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο των 450 λέβα (περίπου 225 ευρώ) «ανατέλλει» ως προοπτική - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - στο τέλος της θητείας του.

«Κι έτσι, πάλι φτωχοί θα είμαστε. Με 450 ή, έστω, με 500 λέβα... Ωστόσο, αυτές είναι οι προβλέψιμες δυνατότητες της ανάπτυξης της οικονομίας μας στα δεδομένα της κρίσης» είπε.

Για το έργο του πυρηνικού σταθμού “Μπέλενε” και τον αγωγό “Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη” και άλλα μεγάλα αναπτυξιακά έργα υποδομής, ο κ. Ορεσάρσκι υπογράμμισε ότι το κύριο κριτήριο για τη θέση της κυβέρνησης θα είναι η οικονομία και όχι η πολιτική.

Πρόσθεσε δε ότι η προπαρασκευή των αναπτυξιακών σχεδίων υποδομής θα είναι το κύριο αντικείμενο του νεοσυσταθέντος υπουργείου Επενδυτικού Σχεδιασμού που θα επικεντρώσει την λειτουργία του στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Σύμφωνα με τον κ. Ορεσάρσκι, η απόφαση να συνεχιστεί ή όχι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού “Μπέλενε” θα ληφθεί μόνο έπειτα από την - σε βάθος – ανάλυση της οικονομικής αποδοτικότητας του έργου, η οποία θα είναι και κύριος παράγοντας για την ενδεχόμενη προσέλκυση ξένου επενδυτή. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι, σε περίπτωση υλοποίησης του επενδυτικού αυτού σχεδίου «δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ούτε με ένα λέβα ο Βούλγαρος φορολογούμενος».

Εξάλλου, σε απάντηση σχετικής ερώτησης για το σχέδιο “Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη”, είπε ότι «δεν γνωρίζει λεπτομέρειες», ενώ τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης για το σχέδιο αυτό θα κριθεί από δύο κριτήρια: το οικονομικό συμφέρον της Βουλγαρίας και την προστασία του περιβάλλοντος. tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση