GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο πλανήτη με βάση τη θεωρία της σχετικότητας

Από ότι φαίνεται η θεωρία της σχετικότητας, που ανακάλυψε ο διάσημος φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν πριν από πολλές δεκαετίες, βοηθάει στη σημε...

Από ότι φαίνεται η θεωρία της σχετικότητας, που ανακάλυψε ο διάσημος φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν πριν από πολλές δεκαετίες, βοηθάει στη σημερινή εποχή και στο ανακαλυφθούνε καινούργιοι πλανήτες…
Σύμφωνα με την Ειδική θεωρία της Σχετικότητας η κίνηση ενός πλανήτη γύρω από ένα αστέρι προκαλεί μια αλληλουχία από φαινόμενα που κάνουν σχεδόν ταυτόχρονα την εμφάνισή τους. Πρόκειται για φαινόμενα που δεν είναι πολύ έντονα και έχουν πολύ μικρή διάρκεια και με τη τεχνολογία που υπήρχε μέχρι και πριν λίγα χρόνια, οι επιστήμονες αδυνατούσαν να τα παρατηρήσουν.
Πλέον όμως με την ύπαρξη του διαστημικού τηλεσκόπιου Kepler, που είναι σχεδιασμένο για να εντοπίζει πλανήτες και να διενεργεί μεγάλης ακρίβειας μετρήσεις στα άστρα, δίνεται η δυνατότητα στους επιστήμονες να παρακολουθούν αυτά τα φαινόμενα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ειδικής θεωρίας της Σχετικότητας, οι αλληλεπιδράσεις της βαρύτητας ανάμεσα στο αστέρι και το πλανήτη τραβούν το άστρο πιο κοντά προς τον πλανήτη. Έτσι η φωτεινότητα του άστρου αυξάνεται και αντίστοιχα μειώνεται όταν απομακρύνεται από αυτόν.
Ακόμη οι δυνάμεις της βαρύτητας κατά τη περίπου κυκλική κίνηση του πλανήτη γύρω από το άστρο το υποχρεώνουν να επιμηκυνθεί και να πάρει πρόσκαιρα ένα ωοειδές σχήμα παρόμοιο για παράδειγμα, με εκείνο μιας μπάλας του ράγκμπι.
Με βάση αυτή τη θεωρία δύο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ αποφάσισαν να μελετήσουν ένα άστρο τύπου F ή αλλιώς ένα άστρο ιονισμένου ασβεστίου. Τα άστρα αυτά εκπέμπουν ένα χαρακτηριστικό πολύ ανοικτό κίτρινο χρώμα που τείνει προς το λευκό. Το άστρο βρίσκεται σε απόσταση 2000 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κύκνου.
Τη στιγμή που οι επιστήμονες κατέγραψαν τα συγκεκριμένα φαινόμενα και διαπιστώθηκε εμμέσως η ύπαρξη ενός πλανήτη στη συνέχεια επικοινώνησαν με άλλους επιστήμονες σε αστεροσκοπεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψη. Χρησιμοποιώντας τους φασματογράφους στο αστεροσκοπείο Whipple στην Αριζόνα και στο αστεροσκοπείο Haute-Provence στη Γαλλία επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του πλανήτη Kepler 76b, που μετά την ανακοίνωση έχει πάρει και μία δεύτερη ονομασία ως «πλανήτης του Αϊνστάιν».
Πρόκειται για έναν γίγαντα αερίου που είναι κατά 1/4 πιο μεγάλος και με διπλάσιο βάρος από τον Δία. Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου 36 ώρες. Είναι δηλαδή πολύ κοντά στο άστρο του γι αυτό και επικρατούν σε αυτόν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Πληροφορίες: ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση