GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσακωμός Ομπάμα - Ερντογάν;

Σιγά-σιγά αποκαλύπτονται τα θέματα που συζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπαράκ Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο. ...

Σιγά-σιγά αποκαλύπτονται τα θέματα που συζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπαράκ Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian στις συνομιλίες ανέβηκαν οι τόνοι για τη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με το βόρειο Ιράκ για την εκμετάλλευση και κυρίως τη μεταφορά του πετρελαίου της περιοχής,

Ο Ομπάμα με έντονο τρόπο φέρεται να εξέφρασε τη διαφωνία του για τη συμφωνία και συνέστησε στον Ερντογάν να πάρει και την έγκριση της κεντρική κυβέρνησης του Ιράκ, της Βαγδάτης. Η τουρκική πλευρά μετά την αντίδραση φαίνεται πως σκέφτεται να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα.

Ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν ο οποίο επέστρεψε από τις ΗΠΑ υποστήριξε τη συμφωνία με το Βόρειο Ιράκ και τόνισε πως ‘ η συμφωνία αυτή είναι δικαίωμα που προκύπτει από το Σύνταγμα τους. Υπήρχε με τις ΗΠΑ κάποια διαφωνία για τη μεταφορά του πετρελαίου. Τονίσαμε πως θα καταβάλλουμε το τίμημα του 17% στη Βαγδάτη που αποτελεί το νόμιμο δικαίωμα τους.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ τόνισε πως «στο βόρειο Ιράκ δραστηριοποιούνται 19 χώρες με 39 εταιρείες αυτή δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα του Ιράκ και το παραβιάζει η Τουρκία; Aυτή δεν είναι μια σωστή προσέγγιση. Αυτές είναι εμπορικές συμφωνίες».

Ο Ερντογάν πριν την αναχώρηση του για τις ΗΠΑ είχε δηλώσει πως το βόρειο Ιράκ επιθυμεί να εξάγει στην Τουρκία αργό πετρέλαιο και να εισάγει ως αντάλλαγμα βενζίνη και μαζούτ.

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση