GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε ποια στρατόπεδα θα φυλακίζονται όσοι έχουν χρέη...

Τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε Γιάννενα, Μαλακάσα, και Ασπρόπυργο πρόκειται να μετατραπούν σε χώρους κράτησης καταδίκων για μικρής π...

Τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε Γιάννενα, Μαλακάσα, και Ασπρόπυργο πρόκειται να μετατραπούν σε χώρους κράτησης καταδίκων για μικρής ποινικής απαξίας εγκλήματα κυρίως οικονομικά.
Στα στρατόπεδα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα δημιουργηθούν χώροι κράτησης για καταδίκους με μικρής ποινικής αξίας εγκλήματα, κυρίως οικονομικά.
Τις ανάγκες για τους νέους χώρους κράτησης επιβάλλουν, σύμφωνα με την Καθημερινή, τα νέα μέτρα που έχει έτοιμα το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο ριζικών αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες καταργείται η μετατροπή των ποινών έως 5 χρόνια σε χρηματικές.
Στο εξής οι ποινές που θα επιβάλλουν τα ποινικά δικαστήρια θα είναι ή χρηματικές ή ποινές φυλάκισης που θα εκτελούνται έστω και αν είναι ακόμα δέκα ημερών. Επίσης θα εισαχθεί σύστημα συνδιαλλαγής για όσους αποζημιώνουν το θύμα προτού η υπόθεση οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
Το σύστημα της μετατροπής των ποινών φυλάκισης έως πέντε χρόνια σε χρηματικές κρίνεται αναποτελεσματικό και αντίθετο με την έννοια της ποινικής τιμωρίας, καθώς, όπως εκτιμούν νομικοί και δικαστικοί, απαξιώνει την επιβολή της ποινής για σοβαρά αδικήματα, στερώντας ουσιαστικά το θύμα από τη βασική υποχρέωση που έχει η Πολιτεία να του εξασφαλίσει δικαιοσύνη.
Τα άδεια στρατόπεδα που θα παραχωρηθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να είναι περισσότερα, καθώς θα εκκενωθούν πολλά στο πλαίσιο της αναδιάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων, και τα τρία πρώτα από αυτά θα χρησιμοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου για την κράτηση εκείνων που θα φεύγουν από το ποινικό δικαστήριο με κάποια ποινή.
Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα προβλέπεται αντί της εκτέλεσης της ποινής η παροχή εργασίας για κοινωφελείς σκοπούς κυρίως στην αποκομιδή σκουπιδιών, σε ιδρύματα και ΟΤΑ.
Αμέσως μετά το Πάσχα θα συζητηθούν στη Βουλή όλες οι μεταβολές στην ποινική νομοθεσία. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται και εκείνες που εισάγουν σύστημα συνδιαλλαγής όσων αντιμετωπίζουν κατηγορίες για μικρής και μεσαίας ποινικής αξίας εγκλήματα.
Προβλέπεται ότι ενώπιον του εισαγγελέα και πριν η υπόθεση πάρει τον δρόμο για το δικαστήριο, ο ενδιαφερόμενος, αν συναινεί στην κατηγορία, θα πληρώνει επιτόπου την ποινή που προβλέπεται, ικανοποιώντας πλήρως το θύμα, και η δικαστική διαδικασία σε βάρος του θα σταματά.
Ανάλογες διατάξεις ποινικής συνδιαλλαγής, όπως λέγεται αυτό το σύστημα, προβλέπονται και για βαρύτερα εγκλήματα οικονομικής φύσεως που διώκονται ως κακουργήματα.
Πρόκειται για τα εγκλήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες -ξέπλυμα μαύρου χρήματος- και της δωροδοκίας. Αν υπάρξει πλήρης επιστροφή των χρημάτων που αποτελούν το αντικείμενο της παράνομης συμπεριφοράς, ο κατηγορούμενος θα έχει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση