GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η «καρδιά» του φοιτητικού θεάτρου χτυπά στα Χανιά

Στα Χανιά διοργανώνεται, φέτος, το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικού Θεάτρου από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ερασιτεχνικών Φοιτητικών Ομ...


Στα Χανιά διοργανώνεται, φέτος, το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικού Θεάτρου από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ερασιτεχνικών Φοιτητικών Ομάδων με διοργανώτρια ομάδα την πολυπληθή...
(ο θίασος φέτος αριθμεί 22 άτομα!) Θεατρική Ομάδα Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν από τις 18-31 Μαίου στα Χανιά 14 παραστάσεις από 11 ομάδες από όλη την Ελλάδα με ελεύθερη είσοδο.

Ταυτόχρονα θα λειτουργούν διάφορες παράλληλες δράσεις, οι οποίες σκοπό θα έχουν το άνοιγμα του θεατρικού παιχνιδιού και της θεατρικής δράσης στον κόσμο των Χανίων (σεμινάρια, ανοικτά θεατρικά παιχνίδια, κυνήγι θησαυρού κλπ).

Όλες οι παράλληλες δράσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

Η «ένωση» των θεατρικών φοιτητικών ομάδων έγινε το 2003. Το πρώτο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το 2004 και από τότε, κάθε χρόνο, οι φοιτητικές ομάδες συναντιούνται σε διαφορετικά σημεία της χώρας.

Οι φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες «δίνουν» τη ζωή τους για να στηθεί μια παράσταση και δεν είναι μόνο ο κόπος και χρόνος που διαθέτουν.

Κάθε ομάδα αναλαμβάνει ως επί το πλείστον τα έξοδα μεταφοράς της καθώς και την ευθύνη για δημιουργία σκηνικών και κουστουμιών. Ελάχιστη είναι η συμβολή από τα κονδύλια πολιτισμού των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Όλη η προσπάθεια βασίζεται στον εθελοντισμό και ο κανόνας είναι πως τη χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι φοιτητές, επενδύοντας κατά μείζονα λόγο την προσωπική τους δυναμική σε όλα τα επίπεδα.

Απόφαση τους είναι και οι παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο. Είναι στο πνεύμα της φιλοσοφίας τους γι'αυτό και επιλέγουν να μην έχουν, εκτός από χορηγούς, και εισιτήριο.

Όπως είπε μιλώντας στο MadeinCreta o Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ερασιτεχνικών Φοιτητικών Ομάδων Γιώργος Χαριτόπουλος "σκοπός των θεατρικών ομάδων είναι η πολιτιστική ανάπτυξη των πόλεων ιδιαίτερα της επαρχίας.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ ταξιδεύει. Βάσει αυτού του σκεπτικού, δεν έχει χώρο η λογική του εισιτηρίου. Να χρεώσουμε το οτιδήποτε για να έρθει να δει κάποιος τις παραστάσεις μας.

Εμείς είμαστε ερασιτέχνες που απλά θέλουμε να δείξουμε τη δουλειά μας στο κοινό, και ο κόσμος διψάει για θέατρο και αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή. Και αυτή η συμμετοχή είναι και η δύναμή μας, ο λόγος που συνεχίζουμε", σημείωσε.

Σκοπός της ένωσης των φοιτητικών ομάδων

• Η προαγωγή της ανταλλαγής αντιλήψεων και γνώσεων επί της θεατρικής πράξης καθώς και του διαλόγου μεταξύ θεατρικών φοιτητικών ομάδων σε ό,τι αφορά τη δραματουργία.

• Προαγωγή του πανεπιστημιακού ερασιτεχνικού θεάτρου ως μέσου ποιοτικής συμμετοχικής έκφρασης και δημιουργικής επικοινωνίας.

• Η δημιουργία ερεθισμάτων στους φοιτητές και σπουδαστές ώστε να έρθουν σε επαφή με τα θεατρικά δρώμενα και να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωσή τους.

• Η ενδυνάμωση της πολιτιστικής ανάπτυξης τόσο στις επαρχιακές πόλεις όσο και στα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

• Η συμβολή στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών του συλλόγου. Η προώθηση της τέχνης, η διαφύλαξη και ζωογόνηση των πολιτιστικών λαϊκών παραδόσεων.

• Η όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των πολιτιστικών και ψυχαγωγικών αναγκών των μελών του συλλόγου με την ενεργή συμμετοχή τους. Η προσπάθεια για την δημιουργία απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής γι αυτό το σκοπό.

• Η ανάπτυξη των δεσμών, η διάδοση του πνεύματος και της αλληλεγγύης και η καλλιέργεια των σχέσεων συνεργασίας κι επικοινωνίας 1) μεταξύ των μελών του συλλόγου, και 2) μεταξύ των πολιτιστικών μορφωτικών πνευματικών και επιστημονικών συλλόγων της χώρας καθώς και κάθε άλλο φορέα ή σύλλογο που επιδιώκει τους ίδιους σκοπούς.

Οι σκοποί της Ένωσης επιδιώκονται με:

• Την ανάπτυξη κάθε είδους μορφωτικής, πολιτιστικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας όπως εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκθέσεις, σεμινάρια, εκδόσεις εντύπων.

• Τη δημιουργία βιβλιοθηκών, εντευκτηρίων και αναγνωστηρίων και τη διοργάνωση εκδρομών.

• Τη διοργάνωση θεατρικών φεστιβάλ.

• Τη διατήρηση κοινού βεστιαρίου.

• Τη λειτουργία δικτυακού τόπου και ηλεκτρονικού φόρουμ.

Η Συνεργασία

Ένας από τους βασικότερους σκοπούς τους Συλλόγου είναι η υποστήριξη κάθε ομάδας που το έχει ανάγκη, στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας της. Αυτό μπορεί να αφορά όλα τα επίπεδα:

• ελλιπή χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο

• στέγαση δραστηριοτήτων των ομάδων

• τεχνογνωσία σε καλλιτεχνικά και οργανωτικά θέματα


madeincreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση