GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;‏

Σχολιάζει ο Γιώργος Κόλλιας. Νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανέκυψε πρόσφατα με την εξαγγελθείσα απεργία των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας ...

Σχολιάζει ο Γιώργος Κόλλιας.

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανέκυψε πρόσφατα με την εξαγγελθείσα απεργία των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την περίοδο των εξετάσεων.
Από την μια τα τρία κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να δηλώνουν αντίθετα με την απεργία και ζητούν από τους καθηγητές να σκεφτούν την αγωνία και το άγχος μαθητών και γονιών. 
Απ΄ την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ. (πιο χαλαρά) και η Χρυσή Αυγή να στηρίζουν το δικαίωμα στην απεργία και να καταγγέλλουν την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την εξέλιξη αυτή. Το ΚΚΕ να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την ενδεχόμενη επιστράτευση, χωρίς να στηρίζει την απεργία. 
Κι ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ (στέλεχος της ΔΑΚΕ – Ν.Δ.) να ισχυρίζεται ότι οι καθηγητές σκέφτονται περισσότερο από την κυβέρνηση τα παιδιά, αλλά.. αυτή άρχισε πρώτη την αντιπαράθεση.
Μέσα σ΄ αυτόν τον ορυμαγδό δηλώσεων, αντιδηλώσεων και κραυγών, όπως πάντα, χάνεται η ουσία.
Και το περίεργο είναι ότι … όλοι έχουν δίκιο!
Σίγουρα την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση. Όταν επιλέγεις την συγκεκριμένη περίοδο να ανοίξεις ένας ζήτημα, το οποίο δεν είναι επείγον, είναι αυτονόητο ότι θα έχεις μια τέτοια εξέλιξη.
Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Παιδείας θεώρησε την συγκεκριμένη περίοδο πιο κατάλληλη για να ανοίξει το ζήτημα των αλλαγών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, γνωρίζοντας ότι οι καθηγητές θα βρεθούν στριμωγμένοι στην γωνία, αφού εύκολα θα μπορούσε να τους καταγγείλει ότι στρέφονται κατά των μαθητών. και με αυτό τον τρόπο θα έστρεφε την κοινωνία κατά των καθηγητών.
Από την άλλη οι καθηγητές, αν και τα μέτρα είχαν περάσει με νόμο από τον Σεπτέμβρη του 2012, θεώρησαν ότι τώρα, με την προώθηση των Προεδρικών Διαταγμάτων υλοποίησης του Νόμου, ήταν η κατάλληλη στιγμή αντίδρασης, σκεπτόμενοι ότι ή η κυβέρνηση θα κάνει πίσω, εν όψει εξετάσεων, ή θα τους επιστρατεύσει και έτσι και την αντίδραση θα έχουν δείξει και οι εξετάσεις θα γίνουν.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βέβαια βρήκαν μια ακόμη ευκαιρία να καταγγείλουν την κυβέρνηση, στηρίζοντας τους απεργούς.
Τέλος το ΚΚΕ αν και οι συνδικαλιστές του δεν ψήφισαν υπέρ της απεργίας, ορθά καταγγέλλει την κυβέρνηση για την επιστράτευση.
Με λίγα λόγια ένα ακόμη πολιτικό παιχνίδι, από όλες τις πλευρές, τούτη την φορά στην πλάτη γονιών και μαθητών, για τους οποίους όλοι κόπτονται, αλλά και όλοι τους  οδηγούν σε απελπισία και ταραχή.
Και με την ουσία; Κανείς δεν ασχολήθηκε!
Κανείς δεν μίλησε καθαρά σχετικά με το ποιοι είναι οι στόχοι των αλλαγών, ή ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την εκπαίδευση από αυτές.
Δεν συζητώ, βέβαια, για την ποιότητα της εκπαίδευσης. Αυτό το έχουν ξεχάσει εδώ και χρόνια κυβερνώντες, αντιπολιτευόμενοι, καθηγητές.
Προβλέπεται με τα Προεδρικά Διατάγματα αύξηση κατά δύο των ωρών διδασκαλίας των καθηγητών. Η μεν κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι καθηγητές εργάζονται κατά μέσο όρο 18 ώρες την εβδομάδα, οι καθηγητές ισχυρίζονται ότι εργάζονται 23. Παρεμπιπτόντως οι λοιποί δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα.
Η ΟΛΜΕ ισχυρίζεται ότι αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει σε απολύσεις. Απολύσεις αναπληρωτών, άρα συμβασιούχων με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης της σύμβασης. Παρεμπιπτόντως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απολύθηκαν όλοι οι συμβασιούχοι, μετά την λήξη της σύμβασής τους.
Ο θεσμός των συμβασιούχων, διαχρονικά, εξυπηρετούσε τόσο τις κυβερνήσεις, όσο και τα συνδικάτα. Σήμερα, όμως, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση είναι πρόβλημα για όλους.
Προβλέπεται η μετακίνηση εκπαιδευτικών ακόμη και σε άλλες περιφέρειες, όταν δεν συμπληρώνουν τις ώρες τους στα συγκεκριμένα σχολεία που εργάζονται. Παρεμπιπτόντως στο λοιπό δημόσιο αυτό ισχύει χρόνια τώρα.
Συνεπώς οι καθηγητές θα έπρεπε, αν ήθελαν να έχουν την κοινωνία με το μέρος τους, να αποδεχθούν τα σημεία των διατάξεων που είναι αυτονόητα, να στοιχειοθετήσουν την άρνησή τους για τα υπόλοιπα και να ανοίξουν το ζήτημα της ποιότητας της εκπαίδευσης. Τότε οι κοινωνία θα άνοιγε τα αυτιά της στα λεγόμενά τους και θα πειθόταν για το δίκαιο των όποιων αιτημάτων τους.
Απ΄ την άλλη η κυβέρνηση θεωρεί ότι με αυτές τις αλλαγές θα βελτιώσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ή απλά προσαρμόζει τα οικονομικά δεδομένα στις επιταγές του μνημονίου;
Είναι φανερό ότι συμβαίνει το δεύτερο. Γιατί αν πράγματι νοιαζόταν για την αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν θα πέρναγε σιωπηλά διατάξεις καθαρά οικονομικού χαρακτήρα, αλλά θα άνοιγε ένα δημόσιο διάλογο με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, στον οποίο θα καλούνταν να συμμετάσχουν συνδικάτα, κόμματά, φορείς, πολίτες. Και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
Και, αλήθεια, αυτή η ιστορία με την επιστράτευση μέχρι που θα φτάσει; Νομίζουν ότι η κοινωνία εγκρίνει αυτήν την ακραία μορφή αντιμετώπισης των απεργιών; Για την κοινωνία αποτελεί απόδειξη αυταρχισμού και έμμεσης κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας. Κι αν στην παρούσα φάση έχει καταφέρει να στρέψει την μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη, αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ. Δεν αργεί η στιγμή που οι εργαζόμενοι θα αντιληφθούν ότι ενωμένοι μπορούν να υπερασπίσουν τα εναπομείναντα δικαιώματα, που ο νεοφιλελευθερισμός καταργεί, στο όνομα της οικονομικής κρίσης.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το πολιτικό σύστημα (κόμματα, συνδικάτα) βρίσκονται μακριά από τα ζητούμενα της κοινωνίας. Δεν μπορούν πλέον να πείσουν, παρά τους «άγριους καυγάδες» που στήνουν, κατά καιρούς.
Ο μέσος πολίτης παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και κουνά το κεφάλι του.
«Για μένα κανείς….»
--
Ανάρτηση ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

2 σχόλια

  1. Κανένας δημοσιογράφος δεν κατάλαβε την ουσία της αύξησης του ωραρίου των καθηγητών !

    Στην ουσία δεν πλήττονται οι ίδιοι οι καθηγητές, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες νέοι κάτω των 35 ετών, απόφοιτοι ή σπουδαστές καθηγητικών σχολών, που θα διοριστούν ( πλέον, με μηδενικές προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών τα επόμενα 10-15 χρόνια ) τη... Δευτέρα Παρουσία !!! Γι' αυτό είναι οι δημοσιογράφοι, για να ανακαλύπτουν πράγματα. Ακόμα και το 1/3 των φετινών υποψηφίων των Πανελλαδικών θα μπει σε καθηγητικές/διδασκαλικές σχολές, άρα και αυτοί δεν θα διοριστούν ΠΟΤΕ !!! Καληνύχτα, ΜΜΕ, τίποτα δεν έχετε καταλάβει ...

    Μεγάλοι χαμένοι της αύξησης του ωραρίου είναι άλλοι, οι υποψήφιοι,οι φοιτητές και οι νέοι ! Γιατί ; Δείτε :


    Προς τους αποφοίτους καθηγητικών σχολών ( και τους γονείς τους ), τους φοιτητές καθηγητικών σχολών ( Φιλοσοφική, Φυσικομαθηματικά, Θεολογία, Γυμναστές, ξενόγλωσσες κλπ ), τους υποψήφιους μαθητές των σχολών αυτών στις Πανελλαδικές ( και τους γονείς τους ).

    Όλοι εσείς που συμμετείχατε στις Πανελλαδικές ( και οι γονείς ξόδεψαν , επίσης, μεγάλα ποσά ) και είχατε αγωνία για το μέλλον σας, με τις πρόσφατες αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας και της τρικομματικής κυβέρνησης ξεχάστε την οποιαδήποτε περίπτωση επαγγελματικής αποκατάστασης στην Εκπαίδευση. Ουσιαστικά χάνουν την εργασία τους περίπου 10.000 αναπληρωτές από φέτος και θα προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι για 200-300 ευρώ. Επιπλέον, από το 2011 οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 15.000 ( τα επόμενα χρόνια η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και σε συνδυασμό με την μετανάστευση πολλών οικογενειών ) ο αριθμός μαθητών στα Γυμνάσια και στα Λύκεια θα μειωθεί κατά το 1/ 3 πράγμα που σημαίνει μηδενικές προσλήψεις στα επόμενα 10-15 χρόνια.

    Το πρόβλημα από την αύξηση κατά 2 ωρών του ωραρίου των καθηγητών δεν πλήττει τους ίδιους αλλά δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές, απόφοιτους όλων των καθηγητικών σχολών, όσους σπουδάζουν τώρα στις καθηγητικές σχολές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και όσους τώρα ή στο μέλλον ετοιμάζονται για να σπουδάσουν σε καθηγητικές σχολές ! Αυτό είναι το θλιβερό μέλλον που ετοίμασε η τρικομματική κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για 150.000 αποφοίτους, 100.000 φοιτητές και 30.000 υποψηφίους εκπαιδευτικών σχολών. Δηλαδή, βέβαιη ανεργία ή υποαπασχόληση για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια !

    Αλήθεια, όλοι εσείς οι γονείς που πληρώσατε για να δείτε τα παιδιά σας σε κάποια εργασία, εσείς δεν έχετε ψυχή να τα βλέπετε τώρα άνεργα και χωρίς μέλλον ; Ακόμα και οι γονείς των υποψηφίων μαθητών στις Πανελλαδικές, μαθητών που κατά το 1 / 3 μπαίνουν σε σχολές της Εκπαίδευσης, δεν αγωνιάτε με τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας που στο μέλλον θα κρατούν άνεργα τα παιδιά σας ; Ή μήπως για τα άλλα παιδιά που θα δώσουν Πανελλαδικές το μέλλον της Τρόικα και των εδώ κυβερνητικών συνεταίρων δεν τους ετοιμάζει μια θέση στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ ή στη λίστα για μετανάστευση στο εξωτερικό ; Η επιστράτευση των καθηγητών «θάβει» τα όνειρα των απόφοιτων, φοιτητών και υποψηφίων σχολών που οδηγούν στην Εκπαίδευση. Και τώρα που μάθατε την αλήθεια, πηγαίνετε να σας βρουν δουλειά στη ΔΑΠ και στη ΠΑΣΠ, στη ΔΑΚΕ και στη ΠΑΣΚΕ, στη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γ.Σ. εκοαιδευτικός
    Για να μιλήσει κάποιος για κάποιο ειδικό πρόβλημα καλό είναι να γνωρίζει καλά το θέμα. Ο αρθρογράφος έχει μια γενική άποψη γεμάτη κενά. Π.χ.Η κυβερνηση χρησιμοποιεί τους αναπληρωτές για να καλύψει οργανικά κενά που θα έπρεπε να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς. Οι αναπληρωτές είναι για να καλύπτουν λειτουργικά κενά(που προκύπτουν π.χ. από αποσπάσεις, ασθένειες κλπ). Αυτό το κάνει για να γλυτώσει λεφτά. Αν όμως οι καθηγητές δεχόντουσαν τις απολύσεις των "συμβασιούχων" όπως τους λέει μια σειρά από σχολεία(ειδικά στην περιφέρεια) θα εμεναν χωρίς καθηγητές σε βασικα μαθηματα,Αρα το ενδιαφέρον για τις απολύσεις δεν είναι ¨συντεχνιακό" αλλά ουσιαστικό.
    Επίσης για να μιλήσει κανείς για τις θεσεις του ΚΚΕ πρεπει που και που να διαβάζει Ριζοσπάστη γιατί από την tv λέγονται μονο κάποιες ελάχιστες ανακοινλώσεις και ούτε. Αν το έκανε αυτό λοιπόν ο αρθρογράφος θα ήξερε ποια είναι η θέση του ΚΚΕ και το ολοκληρωμένο πρόγραμμά του για την εκπαίδευση. Τωρα μιλάει χωρίς να έχει ιδέα. Το ενδιαφέρον του ΚΚΕ δεν είναι "μικροκομματικό γιατί έτσι κι αλλιώς το ΚΚΕ δε βλέπει την πολιτική σα δουλίτσα όπως οι άλλοι.Οι βουλευτές και τα επαγγελματικά στελέχη του άλλωστε παίρνουν μόλις 900 ευρώ και μάλιστα είναι απλήρωτοι κάποιους μήνες λόγω της δυσκολίας των καιρών. Ας μην μπερδεύουν λοιπόν το ΚΚΕ με τους επαγγελματίες της πολιτικής. Το ΚΚΕ το μόνο που κέρδισε τόσα χρόνια είναι η θυσία των μελών και οπαδών του κι αυτό είναι πασίγνωστο.
    Για το συγκεκριμένο χθές σε άρθρο μέλους της επιτροπής Παιδείας της ΚΕ ΔΙΑΒΆΖΟΥΜΕ: " Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια αντιπαράθεση του κλάδου των εκπαιδευτικών και του υπουργείου όπου το στοίχημα είναι «να κερδηθεί η κοινή γνώμη». Το στοίχημα είναι ένα. Να αναδειχθεί το πρόβλημα της εκπαίδευσης ως λαϊκό πρόβλημα!" Η μόνη έννοια του ΚΚΕ λοιπόν είναι η μόρφωση των παιδιών της λαικής οικογένειας και η καλυτέρευση των όρων ζωής των εργαζόμενων και τίποτε άλλο. Μην μπερδεύουμε τα πάντα για να βρωμιστούν άνθρωποι που καμιά σχέση δεν έχουν με τις βρωμιές ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση