GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ακμή: Αντιμετωπίστε τη συμβατικά και με φυσικό τρόπο

H ακμή εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μας συνοδεύσει και αρκετά χρόνια μετά… Η ακμή προκαλείτ...


H ακμή εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μας συνοδεύσει και αρκετά χρόνια μετά…
Η ακμή προκαλείται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων.

Εμφανίζεται κυρίως στους έφηβους και στις ενήλικες γυναίκες.

Ποιοι είναι οι τύποι της ακμής;

1. Φαγεσωρική ακμή: Απλή μορφή ακμής με παρουσία μπιμπικιών ή μικρές κύστες στο μέγεθος καρφίτσας σε μαύρο ή άσπρο χρώμα.

2. Βλατιδοφλικταινωδης ακμή: Μέτρια μορφή ακμής με πυώδη κόκκινα σπυράκια.

3. Κυστική ακμή: Ακμή βαριάς μορφής που αφήνει σημάδια και μπορεί να συνδυάζει τα 2 παραπάνω συμπτώματα.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της;

1. Ορμονικές αλλαγές στην εφηβεία αλλά και οι πολυκιστικές ωοθήκες στις ενήλικες γυναίκες.

2. Η κληρονομικότητα

3. Η διαταραχή της κερατινοποίησης (όταν δημιουργούνται πολλά κερατινοκύτταρα έχει ως αποτέλεσμα να φράζουν τους θύλακες και το σμήγμα να εγκλωβίζεται και να δημιουργούνται σπυράκια).

Τι μπορεί να επιδεινώσει την ακμή;

1. Οι αγχώδεις καταστάσεις και το στρες

2. Η διατροφή που στηρίζεται σε τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά γιατί με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ινσουλίνη στον οργανισμό. Ο μύθος ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής είναι απλά…μύθος καθώς δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά κάτι τέτοιο.

3. Ο ιδρώτας. Η ζέστη και η υγρασία μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της ακμής.

4. Τα ακατάλληλα καλλυντικά και αντηλιακά

5. Ορισμένα φάρμακα με βάση την κορτιζόνη

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω την ακμή;

1. Να καθαρίζετε 2 φορές την ημέρα τη επιδερμίδα σας με κατάλληλα σαπούνια για το δέρμα.

2. Για ήπια μορφής ακμή χρησιμοποιήστε αντιβιοτικές αλοιφές αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

3. Για πιο βαριάς μορφής ακμή ο δερματολόγος σας ίσως σας χορηγήσει αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα από το στόμα. Η ισοτρετινοίνη είναι ένα δυνατό φάρμακο που μπορεί να αντιμετωπίσει την σοβαρή ακμή, αλλά επειδή έχει κάποιες παρενέργειες πρέπει να χορηγείται μόνο υπό την παρακολούθηση από δερματολόγο. Τα ορμονικά σκευάσματα δίνονται όταν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές.

4. Αν τώρα ψάχνετε μια λύση χωρίς φάρμακα υπάρχει και η φωτοδυναμική θεραπεία, μια μέθοδος που χρησιμοποιεί ορατό φως και όχι υπεριώδεις UVC-UVB-UVA ακτινοβολίες που μπορούν να προκαλέσουν φωτογήρανση. Είναι μια μη επεμβατική επέμβαση που δεν έχει παρενέργειες.

* Η απουσία σεξουαλικής ζωής δεν μπορεί να αυξήσει το πρόβλημα ακμής καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί από καμία έρευνα.

*Μην σπάτε τα σπυράκια σας γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μολύνετε την περιοχή και να αφήσετε ουλές στο δέρμα σας.
Αντιμετωπίστε την ακμή εναλλακτικά (με φυσικό τρόπο)...

1. Κάντε κομπρέσες με καλέντουλα

Η καλέντουλα είναι ένα φυτό που διαθέτει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες και καταπολεμά τις φλεγμονές του δέρματος. Φτιάξτε ένα έκχυμα με 10 γρ. του φυτού σε ένα φλιτζάνι νερό και κάνετε κομπρέσες 2 -3 φορές την ημέρα στην περιοχή που εντοπίζεται η ακμή. Η καλέντουλα θεωρείται μια από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για τα προβλήματα του δέρματος. Διαθέτει ακόμη αντιφλογιστική και απότοξινωτική δράση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και σαπούνι που περιέχει καλέντουλα.

2. Φάτε την!

Φροντίστε να μην λείπουν από τη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε, Α, Β6 και ψευδάργυρο. Η βιταμίνη Α θεωρείται ότι μειώνει την παραγωγή του σμήγματος, η Ε διαθέτει αντιοξειδωτική δράση και η Β6 βοηθάει στο μεταβολισμό των ορμονών και βοηθάει περισσότερο τις γυναίκες που εμφανίζουν ακμή λόγω ορμονικών διαταραχών. Τη βιταμίνη Α θα τη βρείτε στα καρότα, το συκώτι μοσχαρίσιο, τη γλυκοπατάτα (με τη φλούδα), στις νιφάδες καλαμποκιού, τη βρόμη και το σπανάκι. Η Ε υπάρχει άφθονη στο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τους ηλιόσπορους, τα αμύγδαλα, το σογιέλαιο, το φυστικοβούτυρο και τα καρύδια. Η Β6 στη μαγιά μπίρας, το συκώτι, το λάχανο, τα αυγά και το πεπόνι.

3. Αντιμετωπίστε τη ομοιοπαθητικά

Η ομοιοπαθητική μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής. Μπορείτε λοιπόν να δείτε έναν ομοιοπαθητικό γιατρό που αφού πάρει το πλήρες ιστορικό σας, θα σας δώσει τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά σκευάσματα, για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας. Συνήθως τα ομοιοπαθητικά που χορηγούνται σε αυτή την περίπτωση είναι το Hepar sulphur ή silica, 3 φορές την ημέρα περίπου για μία εβδομάδα.

4. Χρησιμοποιήστε μια θαυματουργή σταγόνα

Αν θέλετε να μαράνετε άμεσα ένα σπυράκι μπορείτε να βάλετε μια σταγόνα από το αιθέριο έλαιο tea tree πάνω σε αυτό. Χρησιμοποιήστε το έλαιο αδιάλυτο με ένα μπαμπακάκι. Το tea tree συμβάλει στην καταπολέμηση των φλεγμονών. lifezone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση