GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει παντού...

Με δηλώσεις του πριν την έναρξη της ιδρυτικής εκδήλωσης ο πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιδ...


Με δηλώσεις του πριν την έναρξη της ιδρυτικής εκδήλωσης ο πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιδίωξε να αποφορτίσει το κλίμα έντασης που είχε δημιουργηθεί με τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Ο κ. Γκάμπριελ επανέλαβε μεν τις κατηγορίες για αδιαφάνεια και μη δημοκρατικές διαδικασίες στη Σοσιαλιστική Διεθνή, αλλά τις συνέδεσε με το πρόσωπο του γενικού γραμματέα, του χιλιανού Λουίς Αγιάλα. Τη δε Προοδευτική Συμμαχία ο κ. Γκάμπριελ τη χαρακτήρισε ως «δίκτυο» που δεν βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Για να το τεκμηριώσει έφερε ως παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετέχει στην εκδήλωση της Λειψίας και στην Προοδευτική Συμμαχία, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, που ανήκει και αυτός στο ίδιο κόμμα, ηγείται της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε εξαρχής να συμμετέχει σε μια συζήτηση περί ανταγωνισμού ανάμεσα στην Προοδευτική Συμμαχία και τη Σοσιαλιστική Διεθνή. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μετέχουμε σε όλες τις διεθνείς συσσωματώσεις και δικτυώσεις γιατί πρέπει να επηρεάζουμε τους συσχετισμούς και στο όνομα των ιδεών μας αλλά και στο όνομα των εθνικών συμφερόντων. Δεν μπορούμε να λείπουμε από τέτοιου είδους ομάδες και πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν παγκόσμια επιρροή και οι οποίες μπορούν να παίξουν κάποιο, έστω μικρό, ρόλο στα ελληνικά πράγματα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Βαθιά κρίση» στους κόλπους του σοσιαλιστικού κινήματος διεθνώς
«Δεν μπορούμε να λείπουμε από τέτοιου είδους ομάδες και πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν παγκόσμια επιρροή», λέει ο κ. Βενιζέλος για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην Προοδευτική Συμμαχία.
Το ζητούμενο για τον κ. Βενιζέλο είναι ότι το σοσιαλιστικό κίνημα παγκοσμίως διέρχεται μια «βαθιά κρίση». Στην Ευρώπη ξεκίνησε πριν από μια εικοσαετία, όταν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δόθηκε προτεραιότητα στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση και «υποχώρησε ο στόχος της πλήρους απασχόλησης και η έννοια της κοινωνικής Ευρώπης». Την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί εν τω μεταξύ στην ΕΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την περιγράφει ως εξής: «Οι κρίσιμοι συσχετισμοί είναι διακρατικοί. Είναι συσχετισμοί πάγιων εθνικών στρατηγικών που δεν επηρεάζονται από το αν αλλάζει κάποια στιγμή η κυβέρνηση, αν έχουμε συντηρητική ή αν έχουμε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνεργασίας».
Ενδεικτικό παράδειγμα για αυτή την εξέλιξη είναι η Γερμανία. Ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «πολιτική ανεξιθρησκεία» των γερμανικών κομμάτων, η οποία επιτρέπει σχεδόν κάθε είδους κυβερνητικό συνασπισμό έχοντας ως υπόβαθρο μια τεχνοκρατική αντίληψη για τη διαχείριση της κρίσης στην ΕΕ και την οικονομική διακυβέρνηση. Πρόκειται εξ ορισμού για μια συντηρητική πολιτική με αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στη βάση της θεσμικής ισοτιμίας και της κοινοτικής αλληλεγγύης. Υπάρχουν χώρες που αποφασίζουν. Αποφασίζουν δημοκρατικά με βάση τα δικά τους δεδομένα. Η Γερμανία απολογείται στο κοινοβούλιο της, στο λαό της, στο συνταγματικό της δικαστήριο. Αλλά στην πραγματικότητα οι λεγόμενες 'ενάρετες' χώρες, οι χώρες με ΑΑΑ πιστοληπτική ικανότητα που είναι ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης αποφασίζουν για την Ελλάδα, για την Ισπανία, για την Πορτογαλία, για την Ιρλανδία, για την Κύπρο, για τη Σλοβενία».
Στο μεταξύ οι λαοί αυτών των χωρών αναγκάζονται να δεχτούν αυτές τις αποφάσεις για να «αποφύγουν το χειρότερο». Αυτές οι πρακτικές δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτισμό τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

Αναγκαία η «πολιτικοποίηση της συζήτησης στην ΕΕ
Το ζητούμενο τώρα είναι η «πολιτικοποίηση της συζήτησης στην Ευρώπη» για το πως θα αποκατασταθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα, για το πως θα πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη βάση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της κοινωνικής συνοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργαστούν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ανεξάρτητα από το πολιτικό χρώμα των κυβερνήσεών τους.

Αποφασιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να διαδραματίσει η Γαλλία «γιατί μετέχει στον γερμανογαλλικό άξονα, στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά είναι μια χώρα με παραδοσιακή ισχύ στις διεθνείς σχέσεις, στην εξωτερική πολιτική, είναι πυρηνική δύναμη, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα μπορούσε να παίξει τον κρίσιμο ρόλο στον ευρωπαϊκό Νότο. Ο Νότος χωρίς τη Γαλλία είναι πολιτικά αποδυναμωμένος. Με τη Γαλλία αποκτά πολύ μεγαλύτερη ισχύ».

«Πλάνο Β' σημαίνει ζούγκλα»

Υπογραφή του κ. Βενιζέλου κάτω από τη Διακήρυξη της Προοδευτικής συμμαχίας
Αναφορικά τώρα με την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης, στην κοινή γνώμη της Γερμανίας, η μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση μεταφράζεται ως άρνηση να αναλάβει πολιτική ευθύνη. Ο κ. Βενιζέλος αντικρούει αυτή την εκδοχή με το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι διέπεται από «κυβερνητισμό». Η ολοκλήρωση ενός χρόνου από τη σύσταση της κυβέρνησης δίνει όμως μια καλή ευκαιρία για την αξιολόγηση προσώπων, την «ανανέωση στόχων» αλλά και το ξεκαθάρισμα του τοπίου για το τι είναι μνημονιακό και τι αντιμνημονιακό. Με αναφορά στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος επιμένει ότι η παραμονή στην ευρωζώνη συνδέεται και για την Ελλάδα με την υποχρέωση υλοποίησης του μνημονίου, ενώ η αθέτηση του θα σήμαινε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ένα τέτοιο, «πλάνο Β'», όπως το χαρακτηρίζει, θα σήμαινε «ζούγκλα».

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί συχνά τα γερμανικά μίντια είναι το φαινόμενο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα προβληματίζει το γεγονός ότι εδώ και μήνες σχετικό νομοσχέδιο δεν κατατίθεται στο κοινοβούλιο. Ο κ. Βενιζέλος δεν αφήνει περιθώρια για τη στάση του κόμματός του. Τα κυβερνητικά κόμματα θα πρέπει να λύσουν άμεσα επιμέρους διαφωνίες και να καταθέσουν το νομοσχέδιο στη βουλή, επειδή κάτι τέτοιο συνιστά και «διεθνή υποχρέωση της χώρας». «Ασκεί κριτική κατά της Ελλάδος το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ασκεί κριτική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν στην επικράτειά τους βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως η Αυστραλία. Δεν μπορούμε εμείς να έχουμε λιγότερη ευαισθησία απ' ότι έχουν οι άλλοι για το φαινόμενο αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά .

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού επιβάλλεται, κατά την άποψη του κ. Βενιζέλου, η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου», δηλαδή των κομμάτων και οργανώσεων που θέλουν να προστατεύσουν τη δημοκρατία και το κράτους δικαίου.
skai.gr

1 σχόλιο

  1. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ. Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΘΕΙ. ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση