GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δημοσκόπηση ΣΟΚ στην Ιταλία!

Του Νίκου Κλειτσίκα * http://www.nikosklitsikas.gr/ .   Το γερμανικό επιστημονικό Ινστιτούτο Rkw (Rhode Kellermann Wawrowski), αν...

Του Νίκου Κλειτσίκα *
http://www.nikosklitsikas.gr/.
 

Το γερμανικό επιστημονικό Ινστιτούτο Rkw (Rhode Kellermann Wawrowski), αναγνωρισμένο για την επιστημονική του εγκυρότητα σε έρευνες κοινής γνώμης ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό που κατόρθωσε να επιβάλει στην Ιταλία η τρόικα. Μια δημοσκόπηση που αποκρύβουν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι, σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της μνημονιακής ιταλική συγκυβέρνησης (κεντροαριστερά, κεντροδεξιά και το κόμμα του “τεχνοκράτη” τέως πρωθυπουργού Μόντι, του υψηλόβαθμου στελέχους της Goldman Sachs στην Ευρώπη.
Το Ινστιτούτο Rhode Kellermann Wawrowski σε τηλεφωνική επιστημονική έρευνα για την πρόθεση ψήφου των Ιταλών πολιτών, μετά τη συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον νεοφιλελεύθερο πρώην δεξιό και σήμερα εκσυγχρονιστή κεντροαριστερό Λέτα, αποκαλύπτει πλήρη ανατροπή στο εκλογικό σώμα.
Πρώτο κόμμα το Κίνημα 5 Αστέρων, το κίνημα του διαδικτύου με τον...
κωμικό Μπέπε Γκρίλο και 31,3%, από το 25,5% των εκλογών του Φλεβάρη. Κερδίζει 6 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε 70 ημέρες!
Στη δεύτερη θέση το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με 25,8% από το 21,6% του Φλεβάρη. Κερδίζει 4 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε 70 ημέρες!
Στην Τρίτη θέση το Δημοκρατικό Κόμμα (κεντροαριστερά, πρώην ΚΚΙ), που χάνει 7 ποσοστιαίες μονάδες από το Φλεβάρη. Σήμερα 18,6%, έναντι του 25,4% των τελευταίων εκλογών.
Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της αριστεράς τιμωρούν καθημερινά το κόμμα τους, το εγκαταλείπουν, μιας και η ένταξή του στο νεοφιλελεύθερο μπλοκ κι η συνεργασία του με την κεντροδεξιά έχει προκαλέσει σοκ στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.
Ο ιταλός πολίτης εγκαταλείπει την κεντροαριστερά, που εναγκαλίστηκε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυρίας Μέρκελ και προσφεύγει απευθείας στην κεντροδεξιά που παραδοσιακά εκφράζει τη σημερινή συντηρητική πολιτική λιτότητας του τραπεζικού συστήματος.
Η Ιταλία είναι παραδοσιακά το πολιτικό εργαστήρι της Ευρώπης. Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με την ταύτιση κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, την κοινή τους πορεία σύμφωνα με τη μνημονιακή πολιτική (στην Ιταλία το μνημόνιο έχει βαφτιστεί «τεχνικές Συμβουλές») κι η εμφάνιση ενός κινήματος των μπλόγκερς που θέτει επί τάπητος την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, προστατευτική πολιτική προϊόντων και υπηρεσιών, την συνεργασία των χωρών της Νότιας Ευρώπης ως αντίβαρο στο Δ΄ Ράιχ της Μέρκελ, αλλά κυρίως το ζήτημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Κυριαρχίας, με έξοδο από το ΝΑΤΟ και αποχώρηση των αμερικάνικων βάσεων από την Ιταλία, αλλάζουν τους «κανόνες του παιχνιδιού».
Μπορεί η προσχώρηση της κεντροαριστεράς στη μνημονιακή πολιτική, στο όνομα του «εκσυγχρονισμού» να έδωσε επί ιταλικού εδάφους μια πύρρεια νίκη στη Μέρκελ, αλλά η συνάντηση της πατριωτική αριστεράς με την πατριωτική κεντροδεξιά και τα κινήματα της πλατείας, δίνουν μια νέα προοπτική στην ιταλική πολιτική ζωή.
Οι επόμενες εκλογές, που σίγουρα δεν είναι μακριά, θα δείξουν αν θα ανατραπούν οριστικά τα νεοφιλελεύθερα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα (κεντροαριστερά, κεντροδεξιά) που συμμάχησαν για να επιβάλουν την πολιτική της τρόικας στην Ιταλία.

* Ο Νίκος Κλειτσίκας είναι γνώστης της ιταλική πολιτικής πραγματικότητας. Εργάστηκε στην Ιταλία για τις πολιτικές εκλογές (9, 10 Απρίλη 2006), στο επιτελείο της Thetacom Ltd, μαζί με τον Frank Luntz, για την Πολιτική Στρατηγικής Επικοινωνίας της κεντροαριστερής συμμαχίας Unione, του Ρομάνο Πρόντι.
Σχετικά:
Ιταλικές Πολιτικές Εκλογές 2006 - Οι 60 ημέρες της πολιτικής, επικοινωνιακής και προγραμματικής σύγκρουσης Berlusconi - Prodi

- Το τέλος της ιταλικής κεντροαριστεράς;
- Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ο Μπερλουσκόνι, τα... κολιόνι και ο Λαλιώτης
- Στην Αθήνα ο κορυφαίος Image Maker - "Πώς κερδίζω τις εκλογές"

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση