GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σπίτι από... φύκια για εξοικονόμηση ενέργειας

Ένα νέο τύπου υβριδικού κτιρίου παρουσίασαν Γερμανοί επιστήμονες στη Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής ΙΒΑ στο Αμβούργο. Συγκεκριμένα, ο αρχ...

Ένα νέο τύπου υβριδικού κτιρίου παρουσίασαν Γερμανοί επιστήμονες στη Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής ΙΒΑ στο Αμβούργο.
Συγκεκριμένα, ο αρχιτέκτονας Μάρτιν Κέρνερ παρουσίασε ένα κτίριο, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει κατοικίες ή γραφεία, του οποίου η πρόσοψη αποτελείται από 129 γυάλινα τμήματα.

Μέχρι εδώ όλα καλά και συνηθισμένα... αλλά η διαφορά είναι πως αυτά τα τμήματα είναι γεμάτα με νερό και μέσα σ' αυτά τοποθετούνται φύκια, δημιουργείται δηλαδή κάτι σαν ενυδρείο. Μάλιστα, η μελέτη του κτιρίου, προβλέπει την χορήγηση διοξειδίου του άνθρακα στα φύκια, προκειμένου αυτά -σε συνδυασμό με το φυσικό φως- να μπορούν να ευδοκιμήσουν και να φωτοσυνθέσουν.

Στη συνέχεια, το ζεστό νερό από τις μονάδες των ενυδρείων θα μπορεί να θερμάνει το κτίριο μέσω ενός μετατροπέα ενέργειας, ενώ τα σχέδια του Κέρνερ περιλαμβάνουν και την τοποθέτηση ηλιακών κυττάρων προκειμένου να μπορεί να παράγεται βιομάζα και θερμότητα.

Μπορεί η ιδέα του Κέρνερ να βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά ο ίδιος είναι αισιόδοξος πως το πρότζεκτ θα είναι έτοιμο σύντομα. «Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να δούμε πόση θερμότητα και βιομάζα παράγει το κτίριο αυτό και πόση από αυτή τη βιομάζα μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε για να αντλήσουμε ενέργεια» σημείωσε ο Κέρνερ που συμπλήρωσε πως το κτίριο θα είναι λίγο ακριβό.

«Η πειραματική μονάδα στο Αμβούργο διαθέτει αντιδραστήρα 200 τετραγωνικών μέτρων και αυτό είναι το ελάχιστο μέγεθος με το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει κανείς. Μεγαλύτερα κτίρια θα χρειάζονταν και μεγαλύτερες προσόψεις. Σε μία τέτοια περίπτωση το κόστος θα ήταν ακόμη πιο υψηλό» κατέληξε ο αρχιτέκτονας.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση