GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιταλία: Αντιμέτωπη με τη διάσπαση η κεντροαριστερά

Με έκτακτη συνέλευση που συγκαλείται αύριο το πρωί σε συνεδριακό κέντρο της Ρώμης, το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ...


Με έκτακτη συνέλευση που συγκαλείται αύριο το πρωί σε συνεδριακό κέντρο της Ρώμης, το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) προσπαθεί να αποφύγει την διάσπασή του και να καθορίσει την μελλοντική του πορεία.

Ο γραμματέας του κόμματος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είχε υποβάλει την παραίτησή του μετά την αποτυχία της προσπάθειας να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ο προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, την 19η Απριλίου.

Προσωρινά την διεύθυνση του κόμματος ανέλαβε ο δεύτερος γραμματέας του Ενρίκο Λέτα, που όμως πριν από δυο εβδομάδες ορκίστηκε πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι Δημοκρατικοί κατά συνέπεια είναι «μετέωροι». Η γενική συνέλευση θα πρέπει να αποφασίσει πότε θα διεξαχθεί το νέο συνέδριο του PD —αρχικά είχε ορισθεί για τον Οκτώβριο αλλά πληθαίνουν οι φωνές που θα επιθυμούσαν να γίνει νωρίτερα, τον Ιούνιο— και ποιος πρέπει στο μεταξύ να ηγηθεί του κόμματος.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι έκανε σαφές ότι δεν εννοεί να θέσει υποψηφιότητα, υπονοώντας έμμεσα ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς όποτε προκηρυχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η Άννα Φινοκιάρο, πρώην εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος στην γερουσία —το όνομα της κυκλοφόρησε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες— υπογράμμισε με την σειρά της ότι «πρόκειται μόνον για δημοσιογραφικές εικασίες». Ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα όμως επιμένουν να την χρίζουν φαβορί.

Υποψήφιος κατά δημοσιεύματα φέρεται να είναι και ο Τζάνι Κούπερλο, 52 ετών, πρώην γραμματέας της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας και υπεύθυνου του τομέα επικοινωνίας των «Δημοκρατικών». Οι ζυμώσεις πάντως συνεχίζονται.

Το κύριο πρόβλημα, άλλωστε, δεν σχετίζεται με την επιλογή του όποιου προσώπου, αλλά με τον καθορισμό της νέας πολιτικής γραμμής.

Στην αυριανή συνέλευση της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της κεντροαριστεράς στην Ιταλία αναμένεται να συζητηθεί πόσο θα πρέπει να διαρκέσει η «υποχρεωτική κυβερνητική συμπόρευση» με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ποιες είναι οι αιτίες που οδήγησαν το κόμμα στο να χάσει τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα και γιατί δεν κατάφερε να εκλέξει «δικό του» νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το PD μοιάζει να κατακερματίζεται πλέον σε αμέτρητες τάσεις και ομάδες: η Λάουρα Πουπάτο, από την περιφέρεια της Βενετίας, επιθυμεί την αναζήτηση νέων συμμαχιών, βάσει προγραμματικών προτάσεων, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

Ο Στέφανο Φασίνα, ο οποίος ανέλαβε υφυπουργός οικονομικών, νιώθει ιδιαίτερα άβολα, για το ότι συγκυβερνά με την κεντροδεξιά. Ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων του κόμματος, Ματέο Ορφίνι από την πλευρά του ζητεί πλήρη ανανέωση: «η παλιά φρουρά κατέστρεψε την κεντροαριστερά», διατείνεται.

Θα είναι απών πιθανότατα αυτή την φορά ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αύριο το πρωί θα βρίσκεται σε συνέδριο στο οποίο είχε προσκληθεί από καιρό, στην Ισπανία.

Κύριο ζητούμενο, κατά συνέπεια, είναι να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος διάσπασης του Partito Democratico, που δημιουργήθηκε το 2007, ενώνοντας τις δυνάμεις του ευρωκομμουνισμού, μέρος των σοσιαλιστών και των προοδευτικών χριστιανοδημοκρατών. Όλα τα άλλα, αυτή την στιγμή, μπορούν να θεωρηθούν, σχεδόν, απλές λεπτομέρειες. imerisia.gr

1 σχόλιο

  1. Προς τους αποφοίτους καθηγητικών σχολών ( και τους γονείς τους ), τους φοιτητές καθηγητικών σχολών ( Φιλοσοφική, Φυσικομαθηματικά, Θεολογία, Γυμναστές, ξενόγλωσσες κλπ ), τους υποψήφιους μαθητές των σχολών αυτών στις Πανελλαδικές ( και τους γονείς τους ).
    Όλοι εσείς που συμμετείχατε στις Πανελλαδικές ( και οι γονείς ξόδεψαν , επίσης, μεγάλα ποσά ) και είχατε αγωνία για το μέλλον σας, με τις πρόσφατες αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας και της τρικομματικής κυβέρνησης ξεχάστε την οποιαδήποτε περίπτωση επαγγελματικής αποκατάστασης στην Εκπαίδευση. Ουσιαστικά χάνουν την εργασία τους περίπου 10.000 αναπληρωτές από φέτος και θα προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι για 200-300 ευρώ. Επιπλέον, από το 2011 οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 15.000 ( τα επόμενα χρόνια η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και σε συνδυασμό με την μετανάστευση πολλών οικογενειών ) ο αριθμός μαθητών στα Γυμνάσια και στα Λύκεια θα μειωθεί κατά το 1/ 3 πράγμα που σημαίνει μηδενικές προσλήψεις στα επόμενα 10-15 χρόνια.
    Το πρόβλημα από την αύξηση κατά 2 ωρών του ωραρίου των καθηγητών δεν πλήττει τους ίδιους αλλά δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές, απόφοιτους όλων των καθηγητικών σχολών, όσους σπουδάζουν τώρα στις καθηγητικές σχολές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και όσους τώρα ή στο μέλλον ετοιμάζονται για να σπουδάσουν σε καθηγητικές σχολές ! Αυτό είναι το θλιβερό μέλλον που ετοίμασε η τρικομματική κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για 150.000 αποφοίτους, 100.000 φοιτητές και 30.000 υποψηφίους εκπαιδευτικών σχολών. Δηλαδή, βέβαιη ανεργία ή υποαπασχόληση για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια ! Αλήθεια, όλοι εσείς οι γονείς που πληρώσατε για να δείτε τα παιδιά σας σε κάποια εργασία, εσείς δεν έχετε ψυχή να τα βλέπετε τώρα άνεργα και χωρίς μέλλον ; Ακόμα και οι γονείς των υποψηφίων μαθητών στις Πανελλαδικές, μαθητών που κατά το 1 / 3 μπαίνουν σε σχολές της Εκπαίδευσης, δεν αγωνιάτε με τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας που στο μέλλον θα κρατούν άνεργα τα παιδιά σας ; Ή μήπως για τα άλλα παιδιά που θα δώσουν Πανελλαδικές το μέλλον της Τρόικα και των εδώ κυβερνητικών συνεταίρων δεν τους ετοιμάζει μια θέση στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ ή στη λίστα για μετανάστευση στο εξωτερικό ; Η επιστράτευση των καθηγητών «θάβει» τα όνειρα των απόφοιτων, φοιτητών και υποψηφίων σχολών που οδηγούν στην Εκπαίδευση. Και τώρα που μάθατε την αλήθεια, πηγαίνετε να σας βρουν δουλειά στη ΔΑΠ και στη ΠΑΣΠ, στη ΔΑΚΕ και στη ΠΑΣΚΕ, στη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση