GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προτάσεις για τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων από την Κομισιόν

Τα ευρωπαϊκά ταμεία για την ασφάλιση των καταθέσεων θα ήταν ευάλωτα σε "τεράστιες πιέσεις" εκτός και αν δοθεί στους καταθέτες...

Τα ευρωπαϊκά ταμεία για την ασφάλιση των καταθέσεων θα ήταν ευάλωτα σε "τεράστιες πιέσεις" εκτός και αν δοθεί στους καταθέτες προτιμησιακή μεταχείριση σε σχέση με τους μη διασφαλισμένους πιστωτές, αναφέρει... μελέτη της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των τραπεζών που καταρρέουν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο η Ε.Ε. εξετάζει αν οι καταθέτες θα πρέπει να αποπληρώνονται μπροστά από τους υπόλοιπους μη διασφαλισμένους πιστωτές στο πλαίσιο των νέων κανονισμών για την εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Εάν δεν δοθεί ξεκάθαρη προτεραιότητα στους καταθέτες, τα εθνικά ταμεία θα βρεθούν στην ίδια θέση με τους μη διασφαλισμένους καταθέτες, τους ομολογιούχους και άλλους μη διασφαλισμένους πιστωτές στο διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και στην απορρόφηση των ζημιών, αναφέρει η εμπιστευτική μελέτη της Ε.Ε. σύμφωνα με το πρακτορείο.

Τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων και οι εθνικές κυβερνήσεις που τα στηρίζουν "θα είναι ευάλωτα σε τεράστιες πιέσεις στα οικονομικά τους, εφόσον δεν προβλεφθεί προτιμησιακή μεταχείριση των καταθετών", αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μελέτη της η οποία βρίσκεται στην κατοχή του Bloomberg.

Η Επιτροπή συνέταξε την έκθεση για μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Η μελέτη εντοπίζει δύο βασικές επιλογές για να δοθεί προτεραιότητα στους καταθέτες έναντι των υπόλοιπων πιστωτών.

Με βάση την πρώτη επιλογή, μόνο οι διασφαλισμένοι καταθέτες – των οποίων οι απαιτήσεις θα καλύπτονται από τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων – θα έχουν προτεραιότητα έναντι των υπόλοιπών πιστωτών ώστε να αποφύγουν τους κανόνες για τις διασώσεις με ίδια μέσα (bail-in).

Η δεύτερη επιλογή θα δίνει και στους μη διασφαλισμένους καταθέτες προτεραιότητα έναντι των άλλων ομολογιούχων πρώτης εξασφάλισης και μη διασφαλισμένων πιστωτών. Με βάση αυτό το σενάριο, το οποίο είναι παρόμοιο με τις πολιτικές που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, οι μη διασφαλισμένοι καταθέτες θα αντιμετωπίζουν ζημιές μετά τους ομολογιούχους πρώτης εξασφάλισης, όπως έγινε στο παράδειγμα της Κύπρου.

Όσο τα σχήματα για την εγγύηση των καταθέσεων έχουν προτεραιότητα έναντι των άλλων πιστωτών, όπως προβλέπεται και στις δύο επιλογές, τα εθνικά ταμεία δεν θα χρειάζεται να καταγράφουν ζημιές με βάση τα σενάρια για την κατάρρευση τραπεζών που έχει προβλέψει η Κομισιόν.

Εάν δεν δοθεί προτεραιότητα, τα ταμεία ενδεχομένως να χρειαστεί να καλύψουν ένα κενό που θα μπορούσε να φτάνει το 45% για τους ασφαλισμένους λογαριασμούς, με τους μη διασφαλισμένους πιστωτές να αντιμετωπίζουν παρόμοιες ζημιές, αναφέρει το πρακτορείο.

Στην περίπτωση που οι νέοι κανονισμοί δώσουν προτεραιότητα στους ασφαλισμένους και μη διασφαλισμένους καταθέτες, τότε οι ομολογιούχοι και άλλοι μη διασφαλισμένοι πιστωτές θα βρεθούν να αντιμετωπίζουν ζημιές περίπου 80%. Η μελέτη της Ε.Ε. ωστόσο σημειώνει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τα κόστη χρηματοδότησης σε άνοδο, αν και προβλέπει ότι τα οφέλη από μια ξεκάθαρη ιεραρχία θα αντισταθμίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση