GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εύκολη η πρόσβαση στην κάνναβη στην Κύπρο

Πολύ εύκολα θεωρεί ότι μπορεί να βρει κάνναβη ένας στους τρεις Κύπριους, ενώ περισσότεροι από εφτά στους δέκα, φαίνεται να διαφωνούν με...

Πολύ εύκολα θεωρεί ότι μπορεί να βρει κάνναβη ένας στους τρεις Κύπριους, ενώ περισσότεροι από εφτά στους δέκα, φαίνεται να διαφωνούν με τη νομιμοποίηση της κάνναβης, όπως προκύπτει...
από την τρίτη έρευνα γενικού πληθυσμού για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, η οποία διεξήχθη το 2010 από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου. Το δείγμα της έρευνας, η οποία διεξάγεται κάθε τρία χρόνια, αποτέλεσαν 3.500 άτομα και τα κύρια αποτελέσματά της που φιλοξενούνται στο τελευταίο δελτίο Τύπου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, αφορούν στα ακόλουθα:

Έξι στα δέκα άτομα, δεν έχουν καπνίσει κατά τον τελευταίο μήνα και μεταξύ όσων δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ένα ποσοστό που φθάνει το 13% είχε την πρώτη του εμπειρία με το κάπνισμα πριν κλείσει 15 χρόνων. Επίσης, τρεις στους δέκα επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Σε ό,τι αφορά στο αλκοόλ, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένας στους πέντε Κύπριους κατανάλωσε έξι ή περισσότερα ποτά σε μία μόνο περίσταση, ενώ η πρόσβαση των εφήβων στο αλκοόλ, υπερβαίνει τον μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Παρουσιάζεται μια διαχρονική αυξητική τάση στη χρήση του, ενώ συγκριτικά η συσχέτιση με το ανδρικό φύλο είναι σε χαμηλότερα επίπεδα το 2012, λόγω αύξησης των ποσοστών χρήσης από γυναίκες.

Από την έρευνα προέκυψε, ακόμα, ότι ένα ποσοστό 4% του πληθυσμού έκανε χρήση ηρεμιστικών τον τελευταίο χρόνο.

Το προφίλ των ατόμων που κάνουν χρήση ηρεμιστικών, σύμφωνα με τα ευρήματα, είναι γυναίκες ηλικίας 55-64 ετών, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Για την κάνναβη τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έξι στα δέκα άτομα που δοκίμασαν, το έκαναν για πρώτη φορά σε ηλικία 18-24 χρόνων.

Η επικρατέστερη ηλικία πρώτης χρήσης κάνναβης είναι τα 20 χρόνια, που βρίσκει τα αγόρια στον Στρατό και τα κορίτσια στις σπουδές ή στην εργασία.

Αναφορικά με την έκσταση/ αμφεταμίνες-μεθαμφεταμίνες/ LSD τα ποσοστά των ατόμων που έκαναν ποτέ χρήση παρουσιάζονται χαμηλά και φθάνουν το 0,5% - 1%. Χαμηλό, επίσης, είναι και το ποσοστό των ατόμων που έχει δοκιμάσει ποτέ κοκαΐνη (1,3%).

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση