GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΥΠΕΚΑ: «Οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές»

«Οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές» αναφέρει το ΥΠΕΚΑ σχετικά με την υπό δημοσίευση απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίνετα...

«Οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές» αναφέρει το ΥΠΕΚΑ σχετικά με την υπό δημοσίευση απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματικός ο νόμος 4014/2011 περί... τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ηγεσία του υπουργείου είχε από νωρίς διαγνώσει τα προβλήματα του νόμου και για τον λόγο αυτόν κατήρτησε το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλονικό ισοζύγιο, το οποίο «κινείται στο πλαίσιο της νομολογίας του ΣτΕ».

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει πως στο συγκεκριμένο ν/σ, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, περιλαμβάνονται ήδη διατάξεις για όσους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου 4014/2011 ή άλλων προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων.
Στην ανακοίνωση καθίσταται σαφές πως «οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου 4014/2011 θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου με συμψηφισμό των προστίμων που έχουν καταβάλλει».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζει ακόμη πως το ν/σ που παρουσίασε «αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά, με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, τα προ του 1983 ακίνητα σε σχέση με τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 ως τον Ιούλιο του 2011, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόδειξη του χρόνου κατασκευής, αποκλειστικά με χρήση δημοσίου εγγράφου και σχετικής αεροφωτογραφίας».

Αντικρούοντας τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι με το νέο νομοσχέδιο ενθαρρύνεται η κατασκευή αυθαιρέτων, το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι με τη νομοθετική του πρωτοβουλία αποτρέπεται «η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων μέσω της παροχής σε όλους αεροφωτογραφιών του Ιουλίου 2011 για όλη τη χώρα, με αυστηροποίηση των ποινών σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία και με την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων».

Τονίζει, τέλος, ότι στο εξής θα γίνεται κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων με βάση το βαθμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, καθώς, όπως αναφέρει, «απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στις μικροαυθαιρεσίες, στις υπερβάσεις και στις παντελώς αυθαίρετες κατασκευές».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το ν/σ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, εισάγοντας νέες ουσιαστικές διαδικασίες. Βάζει αντικειμενικά κριτήρια, καθορίζει τις δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Κατευθύνει τους πόρους από τα πρόστιμα εκεί ακριβώς που υπάρχει η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με ηλεκτρονικό αντικειμενικό τρόπο, ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς.

ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετες οι μνημονιακές κυβερνήσεις

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την επικείμενη έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στις «μνημονιακές κυβερνήσεις».

Όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, «με το νόμο 4014/2011 το ΥΠΕΚΑ, παρανόμως για το ΣτΕ, άνοιξε το δρόμο για επί της ουσίας νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων ανά την επικράτεια», αφού «με τις παρατάσεις, τις τροποποιήσεις και τις δεκάδες ερμηνευτικές εγκυκλίους, ουσιαστικά και οι όποιες εξαιρέσεις τακτοποίησης προβλέπονταν στο νόμο καταστρατηγήθηκαν».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «οι ρυθμίσεις του νόμου αυτού, οι συνεχείς παρατάσεις και οι καταστρατηγήσεις του επισφραγίζουν τη διαχρονική αδυναμία, την εσκεμμένη πολιτική αβουλία και την αφερεγγυότητα της Πολιτείας για την άσκηση γενικότερης πολιτικής γης και για την αξιοποίηση εργαλείων ορθολογικής και περιβαλλοντικά βιώσιμης χρήσης του χώρου».

«Η απόφαση του ΣτΕ αφήνει έκθετες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις στηρίζουν», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως επισημαίνει, «για μια ακόμα φορά με νομικά επιχειρήματα αποδεικνύεται ότι, για να εφαρμόσουν τις εντολές της τρόικας παραβιάζουν το Σύνταγμα».

ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναφέρει πως είναι προκλητικό η αξιωματική αντιπολίτευση «να επιχαίρει σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών αλλά και σε βάρος της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος».

Με αφορμή τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί το Κίνημα σχολιάζει επίσης πως «οι δικαστικές αποφάσεις υπάρχουν μόνο μετά τη δημοσίευσή τους. Άρα απόφαση δεν υπάρχει».

Αναφέρει ακόμη ότι μόλις εκδοθεί σχετική απόφαση «πρέπει να μελετηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την κυβέρνηση», συμπληρώνοντας όμως πως χρειάζονται άμεσες κινήσεις που θα καθησυχάσουν τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση