GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ραντεβού στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τις κρίσιμες αποφάσεις

Με τις ψηφοφορίες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και την παραπομπή των κρίσιμων θεμάτων προς απόφαση στο Συνέδριο που θα διεξαχθε...


Με τις ψηφοφορίες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και την παραπομπή των κρίσιμων θεμάτων προς απόφαση στο Συνέδριο που θα διεξαχθεί το διάστημα 10-14 Ιουλίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίαζε από το Σαββάτο στο Σινέ Κεραμεικός.
Σε παρέμβασή του νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι πιστεύει σε ένα κόμμα με τάσεις, όχι όμως με μηχανισμούς, εισηγούμενος ουσιαστικά μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου φορέα, να επιλέξουν μεταξύ της αυτοδιάλυσής τους, της ύπαρξής τους με την ιδιότητα του παρατηρητή στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ ή της μετατροπής τους σε τάσεις του κόμματος. Για τις τελευταίες, εξάλλου υποστήριξε ότι είναι στην κουλτούρα του κόμματος, ζητώντας, ωστόσο, στη νέα φάση να αφήσουν πίσω λειτουργίες που παραπέμπουν σε μηχανισμούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το Σώμα του συνεδρίου το καλοκαίρι. Εκεί παραπέμπεται και το επίμαχο θέμα της ξεχωριστής λίστας, με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών, οι οργανώσεις να λειτουργούν συναινετικά, ακόμα και με το δικαίωμα λίστας, όπου το επιθυμούν. «Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στη βάση να συζητά ζητήματα όπως η εκλογή οργάνων», είπε.
"Ο εχθρός είναι έξω από αυτή την αίθουσα», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν ηρακλειδείς αριστερού ριζοσπαστισμού, περισσότερο από άλλους» και απαντώντας εμμέσως (και χωρίς να τον ονοματίσει) στον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη, που είχε καταλογίσει το Σάββατο στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ανακαλύπτει τον εσωκομματικό εχθρό, προκειμένου να καλύψει την αδυναμία απώλειας της δυναμικής» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει αρχηγικό κόμμα, δηλώνοντας αποφασισμένος να αγωνιστεί μέχρι τέλους ώστε να μην επιβληθεί «σιωπητήριο» στο κόμμα. Τάχθηκε δε, στο πλευρό των συνιστωσών στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν, κάτι που επιδιώκουν με κείμενό τους ο Μανώλης Γλέζος, επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών, ο Γιάννης Θεωνάς – ΚΕΔΑ, ο Σταύρος Καράμπελας –ΕΔΗΚ, ο Παναγιώτης Μαντάς – ΔΗΚΚΙ και ο Γιάννης Σχίζας-Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά.
 Εκεί μιλούν για εξαγγελία εκ μέρους του προέδρου της διάλυσης των συνιστωσών και ουσιαστικά του ενωτικού εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς «προς τέρψιν της τρικομματικής κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της» και για «προκλητική επιχείρηση επιβολής ενιαίου ψηφοδελτίου στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων και οργάνων, με στόχο την κατάργηση της δημοκρατίας και την επιβολή της κυριαρχίας μίας και μοναδικής άποψης. Προτείνουν, λοιπόν, απλή αναλογική και συμμετοχή κάθε συνιστώσας με επτά τουλάχιστον αντιπροσώπους στο συνέδριο, τρία τουλάχιστον μέλη στην Κεντρική Επιτροπή και ένα τουλάχιστον στη Γραμματεία της. Στη σημερινή του παρέμβαση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι διαφορετικές απόψεις είναι πλούτος», μιλώντας για ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση το διήμερο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής και καλώντας σε ένα Συνέδριο τον Ιούλιο που θα είναι «πανηγύρι Δημοκρατίας και διαλόγου».
Υποστήριξε, άλλωστε, ότι το συνέδριο δεν αφορά μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, επιχειρώντας να αλλάξει τους όρους της εσωκομματικής συζήτησης και τονίζοντας πως ο στόχος όλων είναι κοινός και η στρατηγική του κόμματος ισχύει για όλους. Δεν είναι άλλη δε, από την ανατροπή του μνημονίου και την κατάκτηση της κυβέρνησης. Στις ψηφοφορίες που ακολούθησαν, «πέρασε» ως εκλογικό μέτρο το 1:10, κάτι που σημαίνει πως το Σώμα θα είναι ευρύ, σταυροδοσία 30% και εγγραφή μελών στο κόμμα προκειμένου να διαμορφωθούν οι οργανώσεις, ως τις 10 Ιουνίου. Για τις επόμενες πέντε μέρες, υπάρχει δικαίωμα όλων των πλευρών να καταθέσουν τα δικά τους κείμενα, με την Αριστερή Πλατφόρμα να έχει ήδη καταθέσει τέσσερις τροπολογίες και μέλη της να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για ισότιμη συζήτηση επί των κειμένων κάθε πλευράς στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πάντως, ενώ το κείμενο Θέσεων της πλειοψηφίας ενεκρίθη ως πλαίσιο διαλόγου, το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας δεν ετέθη προς ψηφοφορία.
Οι τελικές αποφάσεις για τα κρίσιμα θέματα πάντως (τρόπος εκλογής προέδρου και οργάνων, λίστες κτλ) θα ληφθούν σε κάθε περίπτωση στο Συνέδριο. Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Οι Θέσεις της “Αριστερής Πλατφόρας” του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση