GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πιέσεις ΕΕ προς Μπαγκλαντές να βελτιώσει τα πρότυπα εργασίας

Τη λήψη εμπορικής δράσης εναντίον του Μπαγκλαντές εξετάζει η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να πιέσει τη χώρα να βελτιώσει τα πρότυπα ασφάλειας ...

Τη λήψη εμπορικής δράσης εναντίον του Μπαγκλαντές εξετάζει η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να πιέσει τη χώρα να βελτιώσει τα πρότυπα ασφάλειας μετά την κατάρρευση ενός κτιρίου που στοίχισε τη ζωή σε.. τουλάχιστον 400 εργαζομένους. Σημειώνεται ότι το Μπαγκλαντές έχει προτιμησιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά στις εξαγωγές ενδυμάτων.

Ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση του παράνομα κτισμένου οκταώροφου κτιρίου στα περίχωρα της Ντάκα την περασμένη εβδομάδα, αυξήθηκε στους 411, ενώ υπάρχουν ακόμη 40 αγνοούμενοι.

Μέσα στο συγκρότημα το οποίο ήταν παράνομα χτισμένο πάνω σε έναν βάλτο, υπήρχαν περίπου 3,000 άτομα.

Περίπου 2,500 άτομα διεσώθησαν, πολλοί εκ των οποίων έφεραν σοβαρά τραύματα.

Η πρόσβαση χωρίς δασμούς που προσφέρουν οι Δυτικές χώρες σε συνδυασμό με τους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, έχουν εκτοξεύσει τις εξαγωγές ενδυμάτων της χώρας στα 14.4δις € ετησίως, 60% εκ των οποίων προορίζονται για την Ευρώπη.

Στις Βρυξέλλες, η ΕΕ αντέδρασε έντονα κάνοντας έκκληση για καλύτερα και ισχυρότερα πρότυπα υγείας και ασφάλειας στα εργοστάσια του εξωτερικού που εφοδιάζουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας.

«Η ΕΕ καλεί τις αρχές του Μπαγκλαντές να δράσουν άμεσα και να διασφαλίσουν ότι τα εργοστάσια σε όλη τη χώρα συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα εργασίας…», είπαν σε δήλωσή τους η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton, και ο Επίτροπος Εμπορίου Karel De Gucht.

«Η ΕΕ εξετάζει τη λήψη κατάλληλων μέτρων, μεταξύ άλλων μέσω του συστήματος γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων- μέσω του οποίου το Μπαγκλαντές απολαμβάνει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις», συνέχισαν.

Το σύστημα γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων (ΓΔΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει στις αναπτυσσόμενες χώρες μειωμένους τελωνειακούς δασμούς για ορισμένα προϊόντα τους που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Στόχος της πολιτικής αυτής είναι να βοηθήσει στην καλύτερη ένταξη των δικαιούχων χωρών στο διεθνές εμπόριο συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική τους ανάπτυξη, με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

«Η ίδια η έκταση αυτής της καταστροφής και η φερόμενη εγκληματικότητα γύρω από την κατασκευή αυτού του κτιρίου, είναι πλέον σαφείς στον κόσμο».

Οποιαδήποτε δράση εναντίον του Μπαγκλαντές αναφορικά με την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, απαιτεί τη συμφωνία όλων των κρατών μελών ενώ η εφαρμογή της θα μπορούσε να πάρει πάνω από 1 χρόνο.

Η ΕΕ αυξάνει τις διπλωματικές πιέσεις

Καθώς η αγανάκτηση και ο θυμός της τοπικής κοινωνίας αυξάνεται λόγω του συμβάντος, αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας συναντήθηκε με την Πρωθυπουργό Sheikh Hasina στην Ντάκα, προκειμένου να πιέσει για λήψη δράσης και να αποφευχθούν παρόμοια μελλοντικά ατυχήματα.

Η ΕΕ, ήδη από τον Ιανουάριο, είχε καλέσει το Μπαγκλαντές να τηρήσει τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, ύστερα από το ξέσπασμα δύο πυρκαγιών σε εργοστάσια, όπως αυτής του περασμένου Νοέμβρη, που στοίχησε τη ζωή σε 112 άτομα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η τελευταία δήλωση της ΕΕ ήταν «προειδοποιητική».

«Θέλουμε να αυξήσουμε τις διπλωματικές πιέσεις στο Μπαγκλαντές έτσι ώστε να κάτσουν κάτω και να συζητήσουν μαζί μας».

Στο Μπαγκλαντές περίπου 3,6 εκ άτομα εργάζονται στη βιομηχανία ενδυμάτων, καθιστώντας τη χώρα δεύτερη παγκοσμίως μετά την Κίνα σε εξαγωγές στο χώρο της ένδυσης. Η βιομηχανία απασχολεί κυρίως γυναίκες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν μηνιαίους μισθούς της τάξεως των 29 €.

Η Πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων ότι θα πρέπει να αναλάβουν τη φροντίδα των εργαζομένων τους.

«Θα πρέπει να διασφαλίσετε δίκαιους μισθούς για τους εργαζομένους, επιδόματα και άλλα δικαιώματα… πρέπει να προσέχετε την ασφάλειά τους στον χώρο εργασίας εάν θέλετε να έχετε επιχειρηματική δραστηριότητα», τόνισε.
euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση