GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς να βελτιώσετε την “ατμόσφαιρα” στο γραφείο

Αλλη μια δύσκολη μέρα στο γραφείο; Ξεκινάτε για δουλειά και σκέφτεστε πόσο βαριέστε να βρεθείτε στο ίδιο περιβάλλον, να κάνετε τα ίδια ...

Αλλη μια δύσκολη μέρα στο γραφείο; Ξεκινάτε για δουλειά και σκέφτεστε πόσο βαριέστε να βρεθείτε στο ίδιο περιβάλλον, να κάνετε τα ίδια πράγματα και να δείτε τους ίδιους ανθρώπους; Καιρός να το καταπολεμήσετε.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Οστιν στο Τέξας δημοσίευσαν μια έρευνα σχετικά με την βελτίωση της απόδοσης εργασίας στο γραφείο όταν βελτιώνεται η… «ατμόσφαιρα» που επικρατεί. Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού οι μεγάλες αλλαγές δεν χρειάζονται και μεγάλο κόστος…

Κάντε το γραφείο σας πιο πράσινο

Δεν εννοούμε, βέβαια, να το μετατρέψετε σε ζούγκλα με αναρριχητικά φυτά, ούτε να το παρακάνετε με λουλούδια σε βάζα μπροστά σε κάθε γραφείο. Ακόμα και μερικά φυτά είναι αρκετά. Το «μυστικό» τους, όμως, είναι να χρειάζονται φροντίδα, ακόμα και καθημερινή. Μην επιλέξετε φυτά που απλά θα βρίσκονται στο χώρο, αλλά πιο ευαίσθητα, που απαιτούν την προσοχή σας. Είναι ένα ακόμα θέμα συζήτησης στο γραφείο, το οποίο κάποιες φορές μπορεί και να αποφορτίσει από την ένταση της δουλειάς. Εννοείται ότι η φροντίδα των φυτών δεν θα βαραίνει έναν, αλλά όλους τους υπαλλήλους σε κυκλική βάση.

Δημιουργήστε μια όρθια θέση εργασίας

Δεν χρειάζετε να κάθεστε συνεχώς για να δουλεύετε. Η έρευνα δείχνει ότι μία ώρα δουλειάς σε όρθια θέση μπορεί να αντιστοιχεί σε τρεις (!) όταν είστε καθιστοί. Μπορείτε να πειραματιστείτε με μια όρθια θέση εργασίας (π.χ. έναν υπολογιστή τοποθετημένο σε έναν πιο ψηλό πάγκο), την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι εφ’ όσον το θελήσουν. Σύντομα θα δείτε ότι η συγκεκριμένη θέση θα γίνει η πιο… δημοφιλής.

Βελτιώστε τον φωτισμό σας

Τα αδύναμα φώτα φέρνουν υπνηλία, βαρεμάρα και εκνευρισμό. Τα πολύ έντονα δημιουργούν ένταση. Ανοίξτε τις κουρτίνες κι αφήστε το φως το ήλιου να περάσει στο γραφείο τις πρωινές ώρες, όσο κι αν αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό με αντανακλάσεις στον υπολογιστή σας. Για τις απογευματινές ή βραδυνές ώρες προτιμήστε το έντονο φως, αλλά μόνο εκεί που χρειάζεται. Ένα μικρό φως γραφείου, το οποίο μπορείτε να στρέψετε εκεί που ακριβώς θέλετε να βλέπετε καλά, είναι ό,τι πρέπει.

Το κατοικίδιο του γραφείου

Ένα σκυλάκι, ένα γατάκι, ακόμα κι ένα… χρυσόψαρο μπορεί να αλλάξει το περιβάλλον του γραφείου όσο δεν φαντάζεστε. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά αν μοιραστείτε την ευθύνη για τις ώρες που το κατοικίδιό σας βρίσκεται εκτός γραφείου τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα για όλους. Η παρουσία ενός σκύλου π.χ. που περιφέρεται στο γραφείο δίνει την αίσθηση του προσωπικού χώρου και μας κάνει να αισθανόμαστε «σαν στο σπίτι μας».
Οργανωθείτε εκτός δουλειάς

Σε πείσμα αυτών που υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις εκτός δουλειάς με συναδέλφους σας χαλαρώνουν την αίσθηση της ιεραρχίας ή ακόμα και αποβαίνουν σε βάρος των ωρών εργασίας, αφού μοιραία υπάρχει περισσότερο… κουτσομπολιό, η έρευνα δείχνει ότι όσοι συνάδελφοι αποφασίζουν να βρίσκονται σταθερά κι εκτός γραφείου (π.χ. οργανώνοντας μια ομάδα ποδοσφαίρου 5Χ5 ή βλέποντας όλοι μαζί μια ταινία στο σινεμά) αποκτούν πολύ μεγαλύτερη αίσθηση συναδελφικότητας και βοηθούν στην αύξηση των παραγωγικών ωρών. Είναι, επίσης, πολύ πιο εύκολο ένα συνάδελφος να προσφερθεί να αναπληρώσει κάποιον άλλο ή να τον βοηθήσει να τελειώσει πιο γρήγορα τη δική του δουλειά.

Χαμογελάστε όσο μπορείτε

Οι χαμογελαστοί υπάλληλοι αποδίδουν κατά μέσο όρο 20%-25% περισσότερο από τους κατσούφηδες… Αν μάθατε ένα έξυπνο αστείο ή το περασμένο βράδυ είδατε ένα ξεκαρδιστικό βίντεο στο Youtube, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους συναδέλφους σας, ακόμα και αν στο γραφείο υπάρχει κάποιος «ανώτερος» στην ιεραρχία. Μπορεί πρόσκαιρα να κατηγορηθείτε για υπέρμετρο χαβαλέ εν ώρα εργασίας, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θα είναι ευεργετικά για τη δουλειά, αφού τα διαλείμματα γέλιου είναι πια επιβεβλημένα.

flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση