GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eurobank: Δεν πρέπει να εφησυχάσει η κυβέρνηση - Οι 5 κίνδυνοι για την οικονομία

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αξιολογήθηκε θετικά από τις αγορές. Τα περιθώρια αποδόσεων των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έναντι τ...

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αξιολογήθηκε θετικά από τις αγορές. Τα περιθώρια αποδόσεων των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έναντι των... αντίστοιχων γερμανικών τίτλων δείχνουν μια σαφή τάση μείωσης (κάτω από τις 1.000 μ.β.), μετά το υψηλό των 1.157,2 μ.β. που σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 2013, αναφέρει η Eurobank σε ανάλυσή της. Όπως σημειώνει, την 30ή Απριλίου 2013 το περιθώριο των ελληνικών 10ετών ομολόγων ήταν στις 980,2 μ.β. μειωμένο κατά 26,5 μ.β. ή -2,6% σε επίπεδο εβδομάδας.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι θετικές και σημαντικές για την εξέλιξη του προγράμματος. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ενισχύει την πολιτική σταθερότητα αφού δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ολοκληρώσει τη δύσκολη πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Το κρίσιμο σημείο από εδώ και πέρα είναι η αποφυγή του εφησυχασμού. Η πείρα μέχρι τώρα έχει δείξει ότι μετά την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης η κυβέρνηση εφησύχαζε για να εντείνει τους ρυθμούς εφαρμογής του προγράμματος λίγο πριν από την επιστροφή της τρόικας ή ακόμη και μετά την επιστροφή της. Πλέον αυτή η πρακτική είναι αναγκαίο να τερματιστεί.

Σύμφωνα με τη Eurobank, οι βασικοί κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν τους επόμενους 12 μήνες είναι:

• Περιορισμός της ρευστότητας στην οικονομία. Η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ενισχυθεί, πέρα από την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και από την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων που προβλέπονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία (€3,9 δισ. για το 2013), το πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (€1 δισ.) καθώς και από την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων (βασικοί οδικοί άξονες κ.τ.λ.).

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προς τρίτους, στο τέλος Μαρτίου 2013 ανέρχονταν στα €7,9 δισ. Στο τέλος Απριλίου 2013 σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι τελικές πληρωμές (εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων) ανέρχονταν σε μόλις €2,2 δισ. Στην πρόσφατη αναθεώρηση του β΄ προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας η πρόβλεψη ήταν για τελικές πληρωμές €3,5 δισ.μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013, σημειώνει η Eurobank.

• Ελλιπής εφαρμογή των δημοσιονομικών προσαρμογών στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το έλλειμμα του 2012 χωρίς την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν στο -6% του ΑΕΠ αντί στόχου -6,6% του ΑΕΠ . Παρ' όλα αυτά, η εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης για το πρώτο τρίμηνο του 2013 δείχνει μια σημαντική υστέρηση των εσόδων εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης στην οικονομία.

Μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων για την κάλυψη της υστέρησης εσόδων. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί όμως στις επόμενες αναθεωρήσεις του β΄ προγράμματος σταθεροποίησης (η επόμενη αναθεώρηση είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιουνίου 2013). Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και θα δυσχεράνει σημαντικά τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση.

• Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αναγκαίο να περιορίσει την εξάρτησή του από την ΕΚΤ ή την Τράπεζα της Ελλάδος αφού είναι πιθανό στο μέλλον να αλλάξουν οι όροι παροχής ρευστότητας.

• Μειωμένη αποτελεσματικότητα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους μπορεί να προκαλέσει την αυτόματη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των πρωτογενών δαπανών (με ανώτατο όριο το €1 δισ.), περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, αναφέρει η μελέτη, η αναπτυξιακή δυναμική των αποκρατικοποιήσεων είναι σημαντική και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες στο ΤΑΙΠΕΔ.

• Ελλιπής εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Πολλά απομένουν ακόμη για να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, π.χ. η επιτυχημένη προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα. Σημάδια κόπωσης στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος θα εκληφθούν αρνητικά από τις αγορές και θα πλήξουν την αξιοπιστία που μόλις πρόσφατα άρχισε να ανακτά η ελληνική οικονομία.

«Δεν αναφέρουμε την ανεργία ανάμεσα στις παραπάνω προκλήσεις. Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία της, αλλά θεωρούμε ότι η επιτυχημένη αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων θα αυξήσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού ανεργίας», σημειώνει η Eurobank.

Πρόβλημα στα έσοδα

Τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013, και χωρίς να συνυπολογίζονται οι ενδοκυβερνητικές συναλλαγές, ήταν €19,1 δισ., μειωμένα κατά €1,8 δισ. ή -8,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Τα καθαρά έσοδα της Κεντρικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε €12,3 δισ., μειωμένα κατά 3,9% σε ετήσια βάση, αλλά αυξημένα κατά 8,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο στόχο του Μεσοπρόθεσμου (ΜΠΔΣ 2013-16).

Η μείωση των καθαρών εσόδων θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη αν μέσα στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 είχαν πραγματοποιηθεί οι επιστροφές φόρων, σύμφωνα με τον αντίστοιχο στόχο του ΜΠΔΣ 2013-16, σημειώνεται. Στη συγκεκριμένη περίοδο, οι επιστροφές φόρων μειώθηκαν κατά 58,9% σε ετήσια βάση αλλά και 68,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο στόχο του ΜΠΔΣ 2013-16.

Αυτή η πρακτική οδηγεί σε προσωρινή «τεχνητή» βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου, αλλά δεν είναι διατηρήσιμη.

Αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι οι επιστροφές φόρων παρέμεναν στα επίπεδα του μηνιαίου στόχου του ΜΠΔΣ 2013-16, τότε η μείωση στα καθαρά έσοδα της Κεντρικής Κυβέρνησης σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του ΜΠΔΣ 2013-16 θα ήταν 9% αντί 3,1%. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα γινόταν ακόμη πιο αρνητικό (€-1,5 δισ. αντί για €-1 δισ.). Οι μειωμένες επιστροφές φόρων τους δύο πρώτους μήνες του έτους συνεπάγονται αυξημένες επιστροφές φόρων για τους επόμενους μήνες.

Η υστέρηση των εσόδων της Κεντρικής Κυβέρνησης οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισπραχθέντων έμμεσων φόρων (μείωση εσόδων ΦΠΑ κατά 15,3% σε ετήσια βάση και 6% σε σχέση με τον αντίστοιχο στόχο του ΜΠΔΣ 2013-16) εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης στην οικονομία και της συνεπαγόμενης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Όπως σημειώνει η Eurobank "αναμένουμε ότι η διαδικασία ρυθμίσεων των οφειλών όπως αυτή ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο της 28ης Απριλίου 2013 θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων τους επόμενους μήνες".

Μόνο 2,2 δισ. οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων

"Η εξέλιξη της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου θεωρούμε ότι είναι μη ικανοποιητική", σημειώνει η Eurobank. H υστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με βάση το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας (Δεκέμβριος 2012) είναι σημαντική. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μόνο μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013 θα έπρεπε να έχουν εξοφληθεί συνολικά €3,5 δισ. αντί των €2,2 δισ. που εξοφλήθηκαν μέχρι το τέλος Απριλίου 2013. euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση