GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Nomura: Γιατί είναι αισιόδοξη για την Ελλάδα και πότε βλέπει την επόμενη δοκιμασία

Ύφεση 4,8% φέτος (έναντι των εκτιμήσεων της τρόικας για 4,2%), αλλά και επιστροφή σε θετικούς τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στον ...

Ύφεση 4,8% φέτος (έναντι των εκτιμήσεων της τρόικας για 4,2%), αλλά και επιστροφή σε θετικούς τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στον επόμενο χρόνο, προβλέπουν... οι οικονομολόγοι της Nomura για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος δηλώνει θετικός για τα ελληνικά ομόλογα, σε ορίζοντα 3μήνου, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η αναδιάρθρωση των δανείων που έχει λάβει η χώρα από τους πιστωτές του επίσημου τομέα (OSI) δεν θα συνοδεύεται από ένα νέο κούρεμα στα ομόλογα των ιδιωτών επενδυτών (PSI).

Μάλιστα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους Δημήτρη Δρακόπουλο και Λευτέρη Φαρμάκη, η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη λήψη πρόσθετων μέτρων το 2015-2016, παρότι η τελευταία έκθεση της Κομισιόν ανέφερε ότι θα χρειαστούν μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ για το διάστημα αυτό. Σύμφωνα με τη Nomura, με δεδομένες τις επιδόσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2013, οι συνεχείς υπερ-αποδόσεις έναντι των στόχων μπορούν να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016, χωρίς τη λήψη άλλων μέτρων (άποψη την οποία εκφράζει και το υπουργείο Οικονομικών).

Οι αναλυτές της Nomura επισημαίνουν έκπληκτοι ότι η τελευταία έκθεση της τρόικας ήταν η πρώτη από την έναρξη του ελληνικού προγράμματος που δεν αναθεωρούσε (προς το χειρότερο) το μακροοικονομικό σενάριο. Αλλά και οι ίδιοι εντοπίζουν θετικές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία σε τέσσερα βασικά μέτωπα:
* Τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένονται αυξημένα κατά τη φετινή χρονιά.
* Η αναμενόμενη αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια “αιμοδοσία” για τον ιδιωτικό τομέα, ίση με το 4% του ΑΕΠ (περίπου 8 δισ. ευρώ) για το 2013.
* Στην αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.
* Στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που προκύπτει από τη διασφάλιση της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης, την οριστικοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη γενικότερη βελτίωση της πρόσβασης των εταιρειών σε δανεισμό.

Εν μέσω αυτής της αισιοδοξίας, η Nomura πιστεύει ότι η επόμενη δοκιμασία για την Ελλάδα θα έρθει το Φθινόπωρο του 2013, όταν η τρόικα θα ζητήσει από την Αθήνα να προσδιορίσει πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015-2016, που ισοδυναμεί περίπου στο 2% του ΑΕΠ. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μία δύσκολη πολιτική κατάσταση, με δεδομένη την προηγούμενη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν έχουν ζητηθεί περαιτέρω μέτρα. Πάντως, άποψη της Nomura είναι ότι το δημοσιονομικό κενό μπορεί να κλείσει, εάν η Αθήνα συνεχίσει να υπερ-αποδίδει έναντι των δημοσιονομικών της στόχων.

Ακόμα δυσκολότερο ζήτημα αναμένεται να είναι το χρηματοδοτικό κενό των 5,5 με 9,5 δισ. ευρώ του ελληνικού προγράμματος το διάστημα 2015-2016, με τη Nomura να διαπιστώνει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται πλέον από τις διαθέσεις του βασικού πιστωτή της χώρας (της Ευρωζώνης), που έως τα τέλη του 2014 θα ελέγχει το 63% του χρέους.

Η Nomura θεωρεί ότι τόσο η στάση του ΔΝΤ όσο και εκείνη της Ευρωζώνης προϊδεάζουν για μια περιορισμένη αναδιάρθρωση του χρέους προς τον επίσημο τομέα (OSI), που δεν θα περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια διάσωσης.

Το OSI δεν θα συνοδευτεί από ένα νέο PSI, δηλαδή κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές, καθώς τα ομόλογα αυτά δεν αποτελούν παρά ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού ελληνικού χρέους, αναφέρει ο οίκος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Nomura δηλώνει θετική για τα ελληνικά ομόλογα, σε ορίζοντα τριμήνου. Σημειώνεται ότι ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος άρχισε να “παίζει” το ελληνικό strip ομολόγων όταν αυτό κυμαινόταν περίπου στο 18% της ονομαστικής του αξίας και το Δεκέμβριο του 2012 δήλωσε ακόμα πιο αισιόδοξος, δίνοντας στόχο στο 45-50% για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2013. Τώρα, οι τιμές είναι ήδη πάνω από το 50, με τη Nomura να ανεβάζει το στόχο κοντά στο 60.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι οι αναλυτές του οίκου περιμένουν τη διατήρηση ενός σταθερού πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα για το υπόλοιπο του 2013. Βλέπουν υψηλές πιθανότητες εκλογών στο διάστημα Ιουνίου 2014 με Φεβρουαρίου 2015, αλλά σημειώνουν ότι εάν υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες, αυτή θα είναι μάλλον μία κίνηση την οποία θα επιδιώξει η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει τις καλές δημοσκοπικές της επιδόσεις. newmoney.gr

1 σχόλιο

  1. H κυβέρνηση, με την επιστράτευση των καθηγητών, έθεσε απέναντί της ένα εκλογικό σώμα περίπου 500.000 ψηφοφόρων. Καθηγητές και δάσκαλοι μαζί με τις οικογένειές τους αγγίζουν τις 500.00 ψήφους. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση στρέφει εναντίον της 10.000 αναπληρωτές και τις οικογένειες τους, καθώς και 200.000 απόφοιτους, φοιτητές και υποψηφίους Καθηγητικών και διδασκαλικών σχολών που θα μείνουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ άνεργοι ( ή μετανάστες ) αφού τα επόμενα 15 χρόνια θα έχουμε μηδενικές προσλήψεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ενέργεις της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, με πανάθλια σχολικά βιβλία, χωρίς υποδομές, με μαθητές και δασκάλους και γονείς δυσαρεστημένους, με τους νέους άνω των 18 ετών ανέργους ή με μισθούς 200-300 ευρώ, απογοητεύει και υποβαθμίζει ένα εκλογικό σώμα 2 εκ. ψηφοφόρων ! Η εικόνα θυμίζει παραμονές του 1980, οπότε η πλειοψηφία των δυσαρεστημένων στράφηκε προς το ΠΑΣΟΚ. Με τα καμώματά της στο χώρο της Παιδείας στρέφει ένα ποσοστό 50% των παραπάνω δυσαρεστημένων προς τον Σύριζα ( κεντροαριστεροί και κεντρώοι ) και ένα 20-25% από τους υπόλοιπους στους ΑΝΕΛ και στη Χρυσή Αυγή. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και η κυβέρνηση σπρώχνει με την αυταρχική της πολιτική την πλειοψηφία των υπαλλήλων προς τον Σύριζα, μαζί με τις οικογένειές τους και τα ενήλικα παιδιά τους ! Σύντομα ο Σύριζα θα αγγίζει ποσοστά του 30% και οι ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή ποσοστά διψήφια άνω του 10% !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση