GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μνημόνιο: To be continued…

του Γιάννη Μπελεγρίνη Λένε ότι οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά. Ο Αντώνης Σαμαράς, μίλησε την Δευτέρα σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επ...

του Γιάννη Μπελεγρίνη
Λένε ότι οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά. Ο Αντώνης Σαμαράς, μίλησε την Δευτέρα σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Είπε λοιπόν ανάμεσα σε άλλα: «Σε 3 χρόνια το μνημόνιο δεν θα υπάρχει πια.
Και σύντομα κανείς δεν θα ασχολείται μαζί του. Η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα δεν θα χρειαστεί άλλα Μνημόνια».

Μια λεπτομέρεια που πέρασε πολύ στα ψιλά, έχει όμως την δικιά της σημασία. Σε 3 χρόνια, είπε. Χωρίς πολλά- πολλά για το πώς θα είναι η Ελλάδα σε 3 χρόνια, έτσι ώστε να απαγκιστρωθεί από το μνημόνιο, ενώ δεν ανέφερε ούτε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Αλλά ας πούμε ότι είμαστε καλοπροαίρετοι και ότι σε 3 χρόνια, όπως λέει ο πρωθυπουργός, θα έχουμε όντως βγει από το μνημόνιο. Αναρωτιέμαι όμως, είναι λίγα 3 (ακόμα) χρόνια μνημόνιο; Πως λοιπόν το λέει για καλό ο Σαμαράς, και όχι μόνο αυτό, αλλά περνάει και σχεδόν απαρατήρητο. Δηλαδή, έχουμε μπει στο μνημόνιο το 2010, έχουμε φτάσει τώρα στο 2013 και μας λέει ότι θα πάμε έτσι τουλάχιστον μέχρι το 2016.

Υπάρχει και ένα ακόμα πρακτικό ερώτημα. Που θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς σε 3 χρόνια; Κανείς δεν ξέρει, ούτε και ο ίδιος. Μέχρι το 2016 θα έχουν ξαναγίνει εκλογές, ο ίδιος μπορεί να έχει χάσει και να βρίσκετε… για διακοπές κάπου στην Αμερική, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου. Άρα δεν ξέρουμε αν θα τον έχουμε «μπροστά» μας να τον κρίνουμε τότε, με τον μακρινό χρονικό ορίζοντα που έθεσε. Όλα αυτά είναι βέβαια ερμηνείες. Μπορεί να αποδειχτούν λάθος τελικά. Μπορεί και όχι.

Στην συγκεκριμένη ομιλία είπε πολλά. Όπως για παράδειγμα ότι ξεμπλόκαραν οι αποκρατικοποιήσεις και θα έρθουν επενδυτές. Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης, αυτό του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, παραμένει πλήρως ανεκμετάλλευτο. Ούτε το αξιοποιεί το κράτος, ούτε τρέχει τις διαδικασίες μπας και έρθει κάποιος Χριστιανός να επενδύσει εκεί. Και μιλάμε για έναν χώρο, 2 φορές μεγαλύτερο από το Central Park της Νέας Υόρκης. Γίνεται εύκολα κατανοητό για τι οικόπεδο μιλάμε και τι «θαύματα» μπορούν γίνουν εκεί.

Όλα αυτά σε μία χώρα που η ανεργία στους νέους φτάνει το 64%, η φοροδιαφυγή καλά κρατεί, η ακρίβεια παραμένει ενώ οι μισθοί πέφτουν. Σε αυτή την χώρα βγαίνει ο πρωθυπουργός και λέει… εντάξει ρε παιδία άλλα 3 χρόνια υπομονή και τελειώσαμε. Τόσο φυσιολογικά και απλά.

Το βάρος βέβαια πάει και στην αντιπολίτευση. Πρέπει να βγουν και να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο, αλλά και σε πόσο χρονικό ορίζοντα θα έχουμε κάποια αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις δικιές τους εκτιμήσεις πάντα. Χωρίς «κραυγές» και ανούσια πόλωση. Αυτό περιμένει ο κόσμος, να πιαστεί από ένα χέρι που θα του εμπνεύσει λίγη σιγουριά και θα του δείξει ότι επιτέλους υπάρχει ένα σχέδιο.

Ας πάρουν και αυτοί σοβαρές πρωτοβουλίες, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αλλιώς, το 2016 που λέει ο Σαμαράς, μάλλον θα έχει μείνει στην Ελλάδα μόνο… ο Μητσοτάκης. Αυτός δεν φεύγει, ότι και να γίνει. todomino.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση