GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Wall Street Journal: Μετά το καλοκαίρι, η κρίση θα χτυπήσει την Γερμανία και άλλες τέσσερις χώρες

Πέντε χώρες θα αρχίσουν από φέτος το καλοκαίρι αρχής γενομένης από τον Αύγουστο να βλέπουν τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης α...


Πέντε χώρες θα αρχίσουν από φέτος το καλοκαίρι αρχής γενομένης από τον Αύγουστο να βλέπουν τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης αναφέρει σε άρθρο του στη Wall Street Journal ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Strategy Economics Μάθιου Λιν.
Σύμφωνα με τον Λιν, οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν καθώς οποιαδήποτε από αυτές θα μπορούσε να αποτελεί την «σπίθα» που θα ανάψει την οικονομική κρίση. Ποιες είναι οι πέντε χώρες που θα εμφανίσουν σημάδια οικονομικής κρίσης
 Τουρκία: Με μία οικονομία αναπτυσσόμενη ετησίως σε ποσοστό άνω του 9%, η Τουρκία είναι μία από τις πιο «καυτές» αγορές τα τελευταία τρία χρόνια.
Παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της είναι πολύ γρήγοροι, λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη «πέφτουν» οι ταχύτητες της, με την ανάπτυξη να έχει μειωθεί στο 1,7%. «Σε περίπτωση μίας τουρκικής κατάρρευσης, οι αγορές θα συντριβούν», σημειώνει ο Λιν.
Σλοβενία:  Παρά την γρήγορη ανάπτυξη που επήλθε στη χώρα μετά την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβία, με την είσοδο της στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Η εισροή κεφαλαίων δημιούργησε μια «φούσκα» η οποία είναι έτοιμη να σκάσει, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τι τράπεζες να ξεπερνούν το 20%, ενώ το ενδεχόμενο «κούρεμα» στις καταθέσεις είναι πλέον ορατό, αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ». Εάν φύγουν οι καταθέτες, όπως στην Κύπρο, τότε θα πυροδοτήσει τραπεζική κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία, και ολόκληρη η παγκόσμια αγορά θα βιώσει τον απόλυτο πανικό», επισημαίνει ο Λιν.
Γερμανία: «Σίγουρα είναι ο κυρίαρχος της Ευρώπης; Η πηγή δύναμης που χρηματοδοτεί την υπόλοιπη ήπειρο;», διερωτάται ο αναλυτής. «Ξανασκεφτείτε το», συνεχίζει. Η γερμανική οικονομία επιβραδύνεται απότομα, ως συνέπεια της ύφεσης σε όλη την Ευρώπη . Tαυτόχρονα, η Άγκελα Μέρκελ το Σεπτέμβριο έρχεται αντιμέτωπη με τις εκλογές για την Καγκελαρία. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση κανείς ηγέτης μεγάλης χώρας δεν έχει επανεκλέγει.
«Οι ψηφοφόροι δεν επιθυμούν μνημόνια και η συρρίκνωση της οικονομίας τους δεν θα τους κάνει χαρούμενους, ενώ ένα νέο κόμμα κατά του ευρώ αναμένεται να κερδίσει αρκετούς ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς», τονίζει ο αναλυτής.
Συρία: Όσον αφορά τη Συρία, ο Λιν αναφέρει ότι τη στιγμή που ο λαός της Συρίας σφαγιάζεται από τον εμφύλιο και δεν υπάρχει ξεκάθαρη προοπτική για τον τερματισμό του, η αγορά δε μπορεί παρά να καταβαραθρώνεται.
 Ιταλία: Με τον Ενρίκο Λέτα στη θέση του πρωθυπουργού, η Ιταλία καθησύχασε κάπως τις αγορές. Όπως υποστηρίζει ο Λιν, ο Λέτα έχει αρκετά κοινά σημεία με τον Μόντι, καθώς είναι και αυτός θετικός στις μεταρρυθμίσεις, μετριοπαθής και υπέρ του ευρώ.  Ωστόσο, σύμφωνα με τον Λιν ο «Καβαλιέρε» Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον Λέτα, αφού «εξαρτάται από αυτόν για την πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να βγάλει “οποιαδήποτε στιγμή την πρίζα”.Μπορεί να αφήσει τον Λέτα να αναλάβει την ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας και μετά να ανέβει στην εξουσία εκείνος, με αντί-ευρωπαιστική ρητορική. Μόλις αυτό το πλάνο ξεκαθαριστεί, τότε οι αγορές θα βυθιστούν και πάλι», καταλήγει ο αναλυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση