GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επίθεση ισλαμιστών εναντίον του ΟΗΕ στη Σομαλία – 15 οι νεκροί

Για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια ισλαμιστές επιτέθηκαν κατά του ΟΗΕ στην Σομαλία. Ο απολογισμός είναι 15 νεκροί, ανάμεσα στους ο...


Για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια ισλαμιστές επιτέθηκαν κατά του ΟΗΕ στην Σομαλία. Ο απολογισμός είναι 15 νεκροί, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται τέσσερις ξένοι που εργάζονταν ως προσωπικό ασφαλείας για την αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δίνοντας λεπτομέρειες για τον απολογισμό των θυμάτων ο Σομαλός υπουργός Εσωτερικών, Αμπντικαρίμ Χουσέιν Γκουλέντ είπε προς τους δημοσιογράφους ότι «μέχρι τώρα έχουμε επιβεβαιώσει ότι νεκροί είναι τέσσερις εργαζόμενοι για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP), τέσσερις Σομαλοί φρουροί και επτά αντάρτες». Μαχητές της Αλ Σεμπάμπ, μιας οργάνωσης που θεωρείται πως συνδέεται με την Αλ Κάιντα, άνοιξαν πυρ και πυροδότησαν βόμβες για να εισβάλλουν στις εγκαταστάσεις του οργανισμού. Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχαν τουλάχιστον τρεις πολίτες νεκροί στους δρόμους γύρω από το σημείο όπου έγινε η επίθεση.
Ο Σομαλός πρωθυπουργός Αμπντι Φαράχ Σίρντον καταδίκασε την επίθεση, που έγινε υπό το φως της ημέρας, κάνοντας λόγο για μια «παράλογη και ποταπή επίθεση εναντίον αθώων άμαχων του ΟΗΕ» και χαρακτηρίζοντας τους εργαζομένους του Οργανισμού «φίλους και εταίρους» της Σομαλίας. Οι μαχητές της Σεμπάμπ, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φορούσαν στολές του σομαλικού στρατού, χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά και βομβιστές-καμικάζι για να καταφέρουν να μπουν στην οχυρωμένη και αυστηρά φρουρούμενη βάση στο κέντρο της πρωτεύουσας, κοντά στο αεροδρόμιο. Προειδοποιήσεις περί επικείμενης επίθεσης είχαν γίνει εδώ κι εβδομάδες και συχνά το προσωπικό έκανε συχνά ασκήσεις για την άμεση μετακίνησή του σε έναν ασφαλή οχυρωμένο χώρο μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του Οργανισμού.
Οι κομάντος μας επιτέθηκαν στο συγκρότημα του ΟΗΕ. Πυροδοτήσαμε έναν εκρηκτικό μηχανισμό κι εισήλθαμε στο συγκρότημα», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Σεμπάμπ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρόσθεσε ότι η οργάνωση επιτέθηκε στις «δυνάμεις των απίστων». Μια κρατική εταιρεία παραγωγής όπλων της Νότιας Αφρικής, η Denel, ανακοίνωσε εξάλλου ότι δύο στελέχη της σκοτώθηκαν στη σημερινή επίθεση στη Σομαλία. Μια εκπρόσωπος της μεγαλύτερης κατασκευάστριας αμυντικού εξοπλισμού της Νότιας Αφρικής είπε ότι η ταυτότητα των δυο υπαλλήλων της δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα. «Στείλαμε κάποιον στην Σομαλία για να μας ενημερώσει από το πεδίο», δήλωσε η εκπρόσωπος. Σομαλοί στρατιώτες καθώς και δυνάμεις της αφρικανικής δύναμης AMISOM η οποία δρα στη χώρα εισήλθαν αργότερα στο συγκρότημα και το «κατέστησαν ασφαλές». Συνολικά, η επίθεση και η μάχη που ακολούθησε διήρκεσαν περίπου 90 λεπτά της ώρας, μετά την έναρξή τους γύρω στο μεσημέρι (12:00 ώρα Ελλάδας). Την επίθεση καταδίκασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος δήλωσε «σοκαρισμένος» για την ενέργεια αυτή.
«Ο γενικός γραμματέας είναι ενήμερος για την επίθεση εναντίον του συγκροτήματος του ΟΗΕ στην σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου και είναι σοκαρισμένος», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρκι. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Σομαλοί στρατιώτες μαζί με δυνάμεις της Αφρικανικής Ενωσης έκαναν επιδρομή στο συγκρότημα και σκότωσαν τους επιτιθέμενους», είπε ο Αμπντουλαχί Οσμάν, ένας αξιωματικός της αστυνομίας, κάνοντας λόγο για τρεις νεκρούς πολίτες από τα διασταυρούμενα πυρά. Οι μαχητές της Σεμπάμπ ήλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος της παραθαλάσσιας πρωτεύουσας της Σομαλίας, ώσπου εγκατέλειψαν τις θέσεις τους τον Αύγουστο του 2011, αλλά έκτοτε διεξάγουν συχνά επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από την διεθνή κοινότητα. Η τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεση είχε γίνει στο Μογκαντίσου τον Απρίλιο, όταν η Σεμπάμπ έστειλε μια ομάδα κομάντος-καμικάζι να εισβάλουν στο δικαστικό μέγαρο. Στην επίθεση εκείνη είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 34 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση